Skip to content

In lumea political correctness: Regizorului Terry Gilliam i-a fost anulat un spectacol de la teatrul The Old Vic dupa ce a recomandat un show de stand up cu remarci homofobe.

Regizorului Terry Gilliam i-a fost anulat spectacolul de la teatrul londonez The Old Vic, aflat in repetitii, dupa ce a recomandat noul show de pe Netflix al lui Dave Chappelle, The Closer.

Regizorul avea in lucru un musical, Into The Woods, a carui premiera ar fi trebui sa fie la inceputul anului viitor si pentru cateva zile a refuzat sa comenteze decizia teatrului britanic. Ieri insa a postat pe facebook un nou comentariu si a anuntat ca musicalul sau si-a schimbat gazda, dar va avea premiera anul viitor.

Gilliam (in varsta de 81 de ani) a vorbit si despre “crima de nespus” pentru ca a recomandat un “spectacol realizat de un comediant American, briliant si provocator”, precizand ca a fost foarte trist ca o institutie culturala de nivelul The Old Vic a putut fi intimidata de externi si a cerut anularea unei productii.

Terry Gilliam a mai spus ca in epoca in care libertatea de exprimare este atacata frecvent, nu a crezut ca “libertatea recomandarii” poate fi o amenintare pentru cineva.

postarea lui Terry Gilliam

Mesajul initial care a dus la anularea show-ului este acesta: ”Va incurajez pe toti sa urmariti noua emisiune a lui Dave Chappelle, The Closer, pe Netflix. Pentru mine, el este cel mai mare comedian in viata in prezent: incredibil de inteligent, constient din punct de vedere social, periculos de provocator si inspaimântator de amuzant. Va fi o furtuna din cauza sprijinului Netflix pentru spectacol. Mi-ar placea sa aud parerile voastre.”

Spectacolul de stand up comedy, The Closer, a deranjat foarte multa lume la momentul lansarii sale pe Netflix pentru comentariile homophobe, unii dintre angajatii Netflix, in semn de protest dandu-si demisia.

Pe de alta parte, in presa britanica s-a scris inca din primavara ca unii dintre reprezentatii Old Vic nu sunt foarte fericiti ca Terry Gilliam monteaza muzicalul Into The Woods in teatrul lor. Publicatia The Stage, specializata in articole si cronici despre lumea teatrului, a scris ca o parte din comitetul Old Vic 12 – care este comisia responsabila de directia artistica a teatrului – a protestat la momentul angajarii lui Gilliam. Motivatia: atitudinea lui Gilliam care a fost alaturi de Harvey Weinstein la momentul in care acesta a fost acuzat de agresiuni sexuale repetate asupra actritelor din filmele pe care le producea.

Conform anuntului lui Gilliam, Into the Woods va fi gazduit de Theatre Royal in Bath si va avea premiera in august 2022.

Into the Woods este un musical care combina mai multe dintre povestile fratilor Grimm si a avut premiera in 1987 pe Broadway, iar in 2015 Disney l-a transformat in film cu Meryl Streep, James Corden si Johnny Depp in rolurile principale. Filmul fiind nominalizat atat la premiile Emmy cat si la Oscar.

Terry Gillliam este autorul unor filme ca Brazil, The Fisher King, The Brother Grimm, 12 Monkeys sau The Imaginariumm of Doctor Parnassus. Filmele sale au 15 nominalizari la Oscar si este detinatorul unei statuete pentru regia filmului The Fisher King.

In 2016 Gilliam a filmat in Romania The Zero Theorem, un film cu Christoph Waltz in rolul principal, parte din trilogia cu Brazil si 12 monkeys.

Citește în continuare

Producatorul francizei James Bond a declarat ca agentul 007 s-ar putea identifica non-binar, la genul neutru, folosind pronumele "ei" in loc de "el". In "Skyfall", Barbara Broccoli s-a luptat ca Daniel Craig si Javier Bardem sa aiba o secventa prin care se sugereaza bisexualitatea lui Bond.

Dupa cateva decenii in care a prezentat lumea deseori sub forma unor stereotipuri, Hollywood se afla intr-o continua schimbare. Cei mai multi producatori ai marilor filme - cu bugetele cele…

Citeste mai mult