Skip to content

DJ Nico de Transilvania prezinta Romania cu ajutorul muzicii. Totul intr-un proiect de promovare finantat de Cambridge University.

DJ/Producer Nico de Transilvania, Nicoleta Carpineanu, are o cariera muzicala internationala careia ii adauga o noua componenta: revitalizarea si conservarea padurilor din Romania.

In ultimii doi ani, zeci de artisti din intreaga lume s-au alaturat initiativelor sale, contribuind la o ampla actiune de plantare, prin intermediul careia aproximativ 100.000 de arbori vor fi plantati.

 Muzica DJ Nico de Transilvania este un mix de ritmuri electronice si elemente culese din folclor.

Artista traieste de peste 20 de ani in Marea Britanie, iar din 2022,  primeste o rezidenta de creatie finantata de Cambridge University si sprijinita de AFCN, in cadrul careia o echipa de producatori britanici va colabora cu rapsozii si muzicienii din comuna Nucsoara.

„Intr-o lume in care dragostea de tara si respectul fata de traditie au devenit unelte folosite excesiv in construirea discursurilor populiste, de la mii de kilometri distanta, Nico de Transilvania isi pune muzica in slujba revitalizarii si protejarii locului pe care il va considera intotdeauna acasa”, mentioneaza proiectul.

Nico si-a petrecut copilaria la marginea padurii, alaturi de bunica Rozalia, in Ortelec, un mic sat de langa Zalau. Din 1998, si-a inceput studiile in Marea Britanie, a invatat sa mixeze si a devenit un ambasador al muzicii globale electronice.

DJ-ul s-a facut cunoscuta in cluburile din Brighton, Art Dubai Fair, Festivalul International de Film Reykjavík, Kochi-Muziris Biennale din India, dar si in SUA, Australia, Austria, Germania, Franta si Grecia.

In 2018, Nico a infiintat propria casa de productie, Muzică Without Frontiers, un proiect care imbina doua elemente muzicale care o reprezinta – folclorul si muzica electronica.

Intoarsa in Romania alaturi de o echipa de specialisti, a cutreierat Carpatii, a cunoscut rapsozi si artisti locali, alaturi de care a inregistrat live elemente muzicale traditionale si a compus de la zero BE ONE, albumul de muzica electronica inspirata de ei.

Povestea albumului Be One, inregistrat alaturi de 20 de muzicieni din tara si din Marea Britanie:

Fondurile incasate in urma lansarii albumului au fost redirectionate catre plantarea primilor 15.000 de arbori, in noiembrie 2019. Initiativa ei a avut ambasadori ca Russel Brand, Stephen Fry, Francesca Martinez sau Adam Freeland.

Jamie Catto, co-fondatorul trupei britanice Faithless, a descris-o pe Nico de Transilvania ca pe ,,un alchimist care transforma umbrele din padurile uitate ale Romaniei in muzica si unitate”. Cu fondurile strânse din toată lumea, Forests Without Frontiers (FWF) a plantat  85.000 de arbori in Romania si peste 5000 de arbori in Marea Britanie. Actiunile de plantare din tara au fost realizate in colaborare cu Fundatia Conservation Carpathia, care va proteja si ingriji arborii.

Planurile artistei pentru anul 2022 vizeaza dezvoltarea unui nou proiect muzical, care in primăvara va aduce la Nucsoara, in judetul Arges, o intreaga echipa de producatori si ingineri de sunet din Marea Britanie, care va colabora cu fotografi si videografi autohtoni.

Una dintre protagonistele proiectului care va imbina creatia muzicala cu filmul si fotografia va fi Silvia Dan, una din doamnele care locuiesc in Nucsoara, cu o voce deosebita si cantece speciale. Nico a cunoscut-o in 2020, atunci cand a organizat Music for Earth, un eveniment online prin intermediul caruia a strans fonduri pentru actiuni de plantare, locuri de munca si cutii cu mancare pentru 51 de seniori din comuna Nucsoara.

Obiectivul comun al proiectelor pe care le coordoneaza este acela de a readuce natura la viata, intorcand oamenii in inima naturii. ,,Fii vocea padurii!’’ este mesajul initiativei sale, care isi propune sa atraga artisti, branduri si companii interesate sa aduca o contributie valoroasa mediului inconjurator, sprijinind financiar actiunile de plantare.

De asemenea, in 2022, Nico si-a propus sa inregistreze la UCMR toti rapsozii si muzicienii din zona in care a avut acces, pentru ca ei si urmasii lor sa aiba drepturi pe creatiile pe care le semneaza.

Citește în continuare