Skip to content

Prima harta interactiva din lume care le permite utilizatorilor sa vada cum s-a schimbat adresa la care locuiesc sau orice alt punct de pe glob in ultimii 750 de milioane de ani.

O noua harta a fost gandita astfel incat orice adresa introdusa poate fi vizualizata in timp, pornind de acum 750 de milioane de ani si pana in zilele noastre. Proiectul se numeste Pamantul Antic si le permite utilizatorilor sa navigheze pe glob si sa selecteze anumite adrese pentru a vedea cum s-au schimbat geologic si geografic pornind din epoca Glaciara. 

Un exemplu este parcul National Mall din Washington DC, in urma cu 240 de milioane de ani nu facea parte din continentul cunoscut azi ca America de Nord, era parte din supercontinentul Pangea.

Felul in care arata lumea cumilioane de ani in urma este de nerecunoscut intr-o harta actuala, dar cu ajutorul acestui proiect utilizatorii pot vedea cum Pamantul a evoluat si cum miscarile tectonice au influentat portiunile de uscat si de apa. 

Pamantul Antic, proiectul care sta la baza hartii interactive a fost realizat de catre Ian Webster, curatorul celei mai mari colectii digitale cu informatii despre dinozauri. 

Ian Webster a inceput sa lucreze la harta in 2015 si a finalizat-o in 2019, folosindu-se de datele si cercetarile paleografului Christopher Scotese si de proiectul acestuia, Paleomap. Initiativa a pornit de la ideea unei harti care sa le permita urmarirea evolutiei distribuirii maselor de pamant si de apa pe parcursul a 1.100 milioane de ani. 

Pe site-ul interactiv al lui Webster, utilizatorii din intreaga lume pot selecta o adresa sau o regiune mai mare, cum este o tara, si pot alege o data pornind de la anul actual si pana acum 750 de milioane de ani. In prezent, harta ofera 26 de optiuni pentru a calatori din timpul nostru pana in era Glaciara folosind intervale de la 15 la 150 de milioane de ani. 

Harta include o serie de instrumente care permit ca globul sa se roteasca iar utilizatorii pot schimba lumina si pot alege norii din atmosfera. Pe langa aceste optiuni, fiecare perioada geologica este insotita de informatii esentiale.

La fiecare accesare a unei perioade si adrese, in partea stanga de jos a ecranului apar informatii esentiale despre geologia si biodiversitatea epocii. In timp ce in partea dreapta de sus un meniu le permite utilizatorilor sa aleaga diferite repere in timp, printre ele sunt optiuni precum primele formatiuni de coral de acum 470 de milioane de ani sau primele reptile, primii umanoizi si extinctia dinozaurilor ce a avut loc in urma cu 66 de milioane de ani. 

Dezvoltatorii hartii le recomanda utilizatorilor sa porneasca cel putin odata din epoca glaciara pentru a urmari evolutia de la mase de pamant la supercontinentul Pangea si formarea celor 7 continente cunoscute astazi. 

In urma cu 240 de milioane de ani, Bucurestiul se afla la granita dintre uscat si apa a supercontinentului Pangea.

Pangea a luat forma de supercontinent in urma cu 250 de milioane de ani, cand marile placi tectonice au format o intindere vasta de uscat. In acea perioada planeta avea un singur ocean. Harta lui Webster afiseaza aproximativ tarile de astazi cu granitele politice trasate, printre ele se afla si Romania, iar printr-o accesare se poate vedea si starea Bucurestiului. 

Spre exemplu, acum 240 de milioane de ani la inceputul Triasicului, capitala tarii se afla la limita dintre apa si uscat. In Cretacic, cand primele specii de mamifere si pasari moderne se dezvoltau, acum 105 milioane de ani, o mare parte din Europa era sub apa. Alaturi de Bucuresti, sub nivelul marii se aflau si alte capitale precum Berlin, Paris, sau Roma. In schimb, tari precum Spania, Suedia sau Finlanda erau peste nivelul marii.  

Citește în continuare