Skip to content

Prima filarmonica verde din Romania este la Sibiu. Institutia a adoptat iluminat 100% ecologic

Filarmonica de Stat Sibiu a devenit prima institutie muzicala cu iluminat ecologic 100% din tara, iar calculele oficialilor mentioneaza o reducere cu pana la 50% a consumului de energie electrica, dupa instalarea LED-urilor.

Institutia mentioneaza ca peste 1.000 de elemente luminoase din Sala Thalia si pavilionul administrativ au fost inlocuite cu LED-uri, mult mai performante fata de becurile incandescente sau tuburile neon conventionale. „Economii semnificative se vor face mai ales pentru iluminatul scenei, unde cele aproximativ 30 de reflectoare noi consuma acum de zece ori mai putin decat vechile corpuri de iluminat”, subliniaza oficialii Filarmonicii de Stat Sibiu.

Preocuparea pentru folosirea mai eficienta a resurselor este o practica din ce in ce mai comuna in Europa de Vest. Conform studiilor, Amsterdam este orasul unde institutiile culturale sunt cele mai sustenabile energetic.

Inca din 2017, sectorul cultural din Amsterdam se dezvolta rapid, devenind cel mai durabil din lume. Muzeul Stedelijk, Muzeul Istoric Evreiesc, EYE, Rijksmuseum si Scheepvaartmuseum au primit certificatele de utilizare ca fiind cele mai sustenabile cladiri, Concertgebouw si Muzeului Van Gogh fiind prima sala de concert si muzeu acreditati ca lideri in sustenabilitate.

In Polonia, s-a lansat o initiativa unica pro-mediu pentru institutiile culturale. Aceasta se numeste „Culture for Climate” si este primul pas catre schimbari sistemice avand in vedere grija pentru mediu.

De la zero deseuri si reciclare in productia de evenimente, pana la formare si educatie ecologica pentru angajați, compost, insamantarea pajistilor si amenajarea gradinilor comunitare, acestea sunt doar cateva activitati pe care institutiile culturale poloneze care au aderat la Culture for Climate intentioneaza sa le implementeze ca parte a obiectivelor proiectului.

De asemenea, acestia au lansat un ghid ecologic care ofera cunostinte practice despre cum managerii de institutii pot integra in activitatile de zi cu zi initiative mai ecologice. Initiativa este sustinuta de Galeria Nationala de Arta Zachęta, Teatrul Nowy, Muzeul POLIN, Castelul CCA Ujazdowski si Centrum Cyfrowe.

Alte institutii culturale europene si-au asumat ca vor deveni neutre climatic pana in 2030, cum este cazul Muzeului de Arta Contemporana MAK din Viena, Austria.

Conform website-ului oficial, activitatea muzeului se concentreaza pe actuala criza climatica globala si ofera prezentarea unor posibile solutii prin expozitii, educatie artistica si alte programe ale MAK. MAK Design Lab, cu aplicatia MAK Lab App; proiectele temporare din Creative Climate Care Gallery, lansata in 2020; Bienala de Schimbare de la Viena, initiata de MAK; precum si programele MAK Future Lab fac parte din aceasta initiativa.

Citește în continuare