Skip to content

De Ziua Culturii Nationale, intrarea este gratuita la Muzeul Antipa. O serie de ateliere pentru copii sunt disponibile si online.

De Ziua Culturii Nationale, intrarea este gratuita la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” pentru expunerea permanenta a muzeului precum si in expozitia temporara „Moon Impact – a geological story”.

De asemenea, copiii sunt invitati sa descopere armonia dintre stiinta, natura si poezie, participand gratuit la atelierele online „Gratia lebedelor”, desfasurate pe platforma Zoom.

Atelierele sunt sustinute de specialisti ai muzeului si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani (intre orele 11:00 – 12:00) si celor cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani (intre orele 13:00 – 14:00). Participarea la atelierele online „Gratia lebedelor”, este gratuita, iar înscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, in limita a 15 locuri/atelier.

Expozitia temporara „Moon Impact – a geological story” prezinta vizitatorilor curiosi mai multe despre formarea Pamantului si a Lunii, dar si peste 250 de esantioane de roci, meteoriti, modele 3D, holograme si proiecții video.

In expozitia permanenta, publicul poate descoperi cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, care fac din Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca. 

Expozitia permanenta este structurata in principal in jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentarii ecosistemelor prin diorame, permitand astfel o „calatorie” prin diverse habitate naturale din tara si din lume, cu fauna lor caracteristica.

Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.

Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a devenit o institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale.

Sediul actual a fost proiectat si construit datorita lui Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Programul de vizitare pentru ziua de sambata, 15 ianuarie, este intre orele 10:00 si 19:00, ultima ora de intrare fiind 18:00.

Citește în continuare