Skip to content

Turism responsabil: o calatorie de la Londra la Cairo doar cu trenul si vaporul pentru a scadea amprenta de carbon. Calatoria incepe de la 2400 lire sterline

Inca de anul trecut, turistii din intreaga lume au redefinit turismul si calatoriile. Calatoriile pe indelete, in tihna, cu grija fata de mediul inconjurator si fata de comunitatea pe care o descoperim in vacanta s-au potrivit cu criza pandemica.

O optiune de calatorie impresionanta si totodata prietenoasa cu mediul este de la Londra la Cairo, prin Alpii elvețieni, Coasta Amalfi, Ierusalim si piramidele egiptene, intr-un tur care se desfasoara pe mare si pe calea ferata.

Operatorul Responsible Travel a creat un itinerariu de 16 zile pe mare si pe calea ferata, de la Londra la Cairo, ideal pentru cei care doresc sa-si reduca emisiile de carbon.

Calatoria fara zbor incepe cu un tren de la Londra prin uimitorii Alpi elvetieni pana in Italia. Apoi, turistii se imbarca intr-o croazniera din Salerno de-a lungul Coastei Amalfi, cu oprire in Portul Pireu din Grecia si la Izmir, in Turcia. Cu spatiu pentru doar 12 persoane la bord, este un mod extrem de intim de a calatori. Dupa Turcia, ambarcatiunea ajunge in Israel, unde un ghid local va oferi o excursie de doua zile la Betleem si Tel Aviv.

In cele din urma, veti ajunge in Egipt, unde puteti explora Cairo, piramidele si sfinxul de la Giza. Organizatorii au lansat chiar si o plimbare cu camila prin desertul Sinai, iar preturile incep de la 2.400 lire sterline. Detalii aici.

Componenta de sustenabilitate se intensifica si in zona de turism, calatorii fiind interesati de turismul durabil – hoteluri mai mici, eficiente energetic, locuri care isi reduc amprenta de carbon si renunta la plastic sunt in topurile turistilor.

Cu mesaje din ce in ce mai intense despre incalzirea globala si terminarea resurselor pamantului, si hotelierii cauta variante eco-friendly, fie prin metode alternative ca sisteme performante de panouri solare si refolosire a apei, fie prin decizii legate de plastic, furnizori si chiar alimente.

O data cu aceasta componenta de sustenabilitate, creste si conceptul de turism comunitar. Pe de o parte, pandemia ne-a fortat sa fim in contact cu radacinile noastre locale mai mult ca niciodata, sa sprijinim afaceri locale si sa consume local. Pe de alta parte, restrictiile au facut ca antreprenorii sa devina mai creativi si sa creeze local experiente similare cu vacantele.

Tendintele turistice din jurul calatoriilor cu emisii reduse de carbon vor continua sa evolueze, deoarece calatorii sunt din ce in ce mai atenti la initiativele de mediu ale organizatiilor. De exemplu, Google Flights prezinta acum estimari ale emisiilor de carbon pentru majoritatea cautarilor de zboruri – un pas major pentru industrie in a oferi calatorilor informatii despre durabilitate.

Citește în continuare