Skip to content

(Galerie Foto) A murit actrita italiana Monica Vitti, muza lui Michelangelo Antonioni in trilogia cinematografica „L’Avventura”, „La Notte” si „L’Eclisse”, precum si in „Desertul rosu”. Avea 90 de ani.

Alain Delon, Monica Vitti, „Eclipse” aka „L’Eclisse” (1962 Italy/France) : Profimedia

Astazi a incetat din viata actrita Monica Vitti, una dintre marle frumuseti ale ecranului la inceputul secolului trecut. Avea 90 de ani. Vestea mortii ei a fost transmisa miercuri pe Twitter de fostul primar al Romei si critic de film, Walter Veltroni.

Muza  regizorului Michelangelo Antonioni in trilogia cinematografica „L’Avventura”, „La Notte” si „L’Eclisse”, precum si in „Desertul rosu”, Vitti se retrasese din viata publica de mai bine de un deceniu din cauza faptului ca suferea de Alzheimer.

Actrita a aparut, de asemenea, in mod remarcabil in „Fantoma Libertatii”, de Luis Bunuel, dar, in ciuda performantelor sale in operele autorilor mari, si-a petrecut de fapt cea mai mare parte a carierei sale jucând in comedii italiene care nu au fost lansate in strainatate.

Printre numeroasele alte filme ale lui Vitti se numara comedia „Dramma della gelosia” de Ettore Scola, din 1970, in care actrita a interpretat rolul unei florarese care se indragostete de un muncitor in constructii casatorit, interpretat de Marcelo Mastroianni, dar si de un bucatar de pizza interpretat de Giancarlo Giannini. Filmul i-a adus lui Mastroianni premiul pentru cel mai bun actor la Cannes. A jucat alaturi de Alberto Sordi in filmul „Polvere di stelle”, regizat de Sordi in 1973, pentru care a câstigat premiul David di Donatello pentru cea mai buna actrita.

Monica Vitti in L’avventura. 1960,

A aparut in filme in limba engleza doar de doua ori: prima data in 1966 „Modesty Blaise”, cu Terence Stamp si Dirk Bogarde, iar a doua oara in comedia romantica „An Almost Perfect Affair” din 1979 a lui Michael Ritchie, filmata la Festivalul de Film de la Cannes, in care Vitti a jucat rolul unei foste actrite italiene care se indragosteste de personajul regizorului Keith Carradine.

Ultimul ei proiect pe marele ecran a fost „Secret Scandal”, pe care Vitti l-a regizat si in care a jucat alaturi de Elliott Gould. Filmul a fost prezentat in sectiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 1990, iar Vitti a primit premiul David di Donatello pentru cel mai bun regizor debutant. Actrita a câstigat si un Leu de Aur pentru cariera la Festivalul de Film de la Venetia in 1995.

Citește în continuare