Skip to content

Designerul britanic Craig Green a reinterpretat modelul Stan Smith de la adidas intr-un mod suprarealist. Noua colectie este inspirata de tactilitate si de atingerea umana.

Sfarsitul zilelor de iarna coincide cu cele mai importante saptamani din lumea modei: lansarea colectiilor pentru sezonul urmator de toamna-iarna. Indreptandu-se treptat spre o posibila revenire la stilul de viata pre-pandemic, designerii se intrec in a-si demonstra creativitatea pentru a atrage atentia prin piese vestimentare unice, iesite din comun.

In ultimile luni, au aparut tot mai des colectii inspirate de concepte suprarealiste care marcheaza 100 de ani de la formarea curentului artistic in care au creat Dali, Breton, Ernst si Magritte. Un exemplu in acest sens este noua colectie a designerului britanic Craig Green lansata cu cateva zile inainte de Saptamana Modei din Londra pentru toamna-iarna 2022-2023.

Concomitent cu prezentarea colectiei sale de piese vestimentare si accesorii, Green a dezvaluit si colaborarea pe care a realizat-o cu adidas. Designerul a reinterpretat celebrul model de sneakers Stan Smith pana la punctul in care elementele recognoscibile ale acestuia au disparut complet si au fost inlocuite de sculpturi suprarealiste.

Incaltamintea a fost prezentata intr-o carcasa de piele gonflabila de culoarea neagra sau portocalie care pare sa ia forma rudimentara a unui pantof realizat intr-un mod aproape organic, fiind insurubat la spate. Singurul element care aminteste de colectiile adidas este logo-ul iconic al brandului. 

Aspectul pantofilor este bizar, unele modele sunt insotite de tuburi de aerisire, suruburi care formeaza o estetica futurista. Momentan nu se stie cand vor fi pusi in vanzare, este asteptat sa poata fi achizitionati incepand cu lunile august-septembrie.

Intr-un interviu acordat publicatiei Hypebeast, designerul si-a explicat creatiile sculpturale: „Ne-am gandit la modul in care am putea transforma pantofii in ceva 3D sau miscator. Mereu este un aspect de poveste cand vine vorba de sculpturile si campaniile pe care le producem. Cu adidas, am lucrat la o scara mult mai mica in care ne-am legat de procesul de productie al pantofului, utilizand elementele acestuia. Sunt ca niste mini sculpturi pe care am vrut sa le traducem in ceva inspirat de taramul fanteziei. Ne-am uitat la modul in care materialul PHORMAR cu care am lucrat se modela in forma unei frunze in momentul in care incercam sa il transformam in pantofi. Am utilizat snururile pantofilor ca o tensiune elastica pentru a schimba forma sculpturii.”

Craig Green a declarat ca este interesat de atingere si conceptul de tactilitate: „Banuiesc ca totul este despre a experimenta lumea si lucrurile in realitate”, a spus el dupa spectacol.

Green este cunoscut pentru hainele de outerwear, de purtat la exterior pe vreme capricioasa. Astfel, pentru noul sezon a reinterpretat propriile creatii cu supape de cauciuc atasate buzunarelor care au fost realizate special de un turnator industrial care furnizeaza echipamente medicale pentru scufundari in adancime.

Invelisurile exterioare cu aspect dur ale jachetelor ascund la interior straturi de puf inainte imbracate intr-un textil „cagoule de matase viu colorata” menita sa creeze senzatia unei mangaieri delicate pe piele.

„Felul in care arata ceva nu este intotdeauna felul in care se simte ceva”, spune Green despre abordarea sa asupra tesaturilor in acest sezon. „Partea din satin (partea frumoasa a tesaturii) este asezata pe corpul tau, iar partea pe care o poti vedea la exterior pare oarecum simpla. Este o experienta personala”, spune Green.

Rezultatul se afla la granita dintre sculptura, arta contemporana si haine care ar putea fi purtate in continuare de fanii lui Green, printre care se numara Rihanna, Robert Pattinson sau Jay-Z.

Citește în continuare