Skip to content

Teatrul din Sibiu prezinta doua premiere in luna martie: „Macbeth” si „Echilibru fragil”. Botond Nagy si Mariana Camarasan sunt regizorii noilor productii.

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) prezinta, in luna martie, doua spectacole in premiera, „Macbeth”, de William Shakespeare, in regia lui Botond Nagy, si „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Camarasan.

Avanpremiera productiei „Macbeth”, a Sectiei Germane, care ii are in distributie pe actorii Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Benedikt Haefner si Ioana Cosma va avea loc pe 17 martie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare.

„Misterul vietii nu este o problema pe care s-o rezolvi, ci o realitate pe care s-o experimentezi. Viata mereu ne da sansa sa castigam ceva si in acelasi timp sa pierdem ceva. Este o cursa continua. Nu ma intereseaza sa fac un spectacol plin de topice macbetiene, precum fuga spre putere, asasinari, inselaciuni, conspiratii, etc. Ma intereseaza acel baiat care plange in Macbeth, cand el se simte singur si furios pe toata situatia in care se afunda cu o viteza incredibila. Ma intereseaza acel sentiment in interiorul unei femei lasate singura cu visele si instinctele ei inabusite in neputinta, fara posibilitatea de a crea o familie, fara a da viata mai departe. Ma intereseaza acel om care credea in ceva atat de greu de definit, precum o prietenie”, spune regizorul Botond Nagy despre productia pe care o pune in scena la Nationalul sibian.

Scenografia este semnata de Cosmin Florea, iar muzica de Claudiu Urse. “In Macbeth vorbim incontinuu de poluri indepartate, opuse si de linia subtire ce le separa. Vorbim de adictii. Avem o poveste arhicunoscuta, dar care a devenit ca un film porno, public, la indemana oricui. Vreau sa redescopar acele intimitati prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decadere umana si lumina Dumnezeiasca. Adevaratele tragedii din vietile noastre nu le putem niciodata identifica si distinge de serile banale cu un pahar de vin rosu sec, altfel probabilitatea de a ne arunca fetusul propriei noastre vieti ar deveni o realitate mult prea apropiata noua. A salva pe cineva de o greseala este un dar al paradisului. Oare in ce masura ne mai putem apropia de acest dar?”, adauga regizorul Botond Nagy. Detalii despre spectacol si bilete, aici.

Un spectacol despre iubire si despre viata, „Echilibru fragil”, premiera Sectiei Romane, ii are in distributie pe: Serenela Muresan, Mariana Mihu-Plier, Florin Cosulet, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif si Vlad Robas.

Avanpremiera este programata in 26 martie 2022, iar premiera in 27 martie 2022, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, ambele spectacole au loc la ora 19:00, la Sala Mare.

„Sa montez acum un text despre frica are o actualitate care face procesul acesta sa-mi para indecent. Despre anii acestia pe care ii traim, despre pierderile fiecaruia dintre noi – chiar si despre descoperiri – despre frica acestor ani – mi-e greu sa cred ca a venit deja timpul sa vorbim. Nu s-au decantat toate, nu ne mai cunoastem nevoile reale, actuale, urmam inertia unui timp deja apus, lumea s-a schimbat”, explica regizoarea Mariana Camarasan.

“Pare indecent sa vorbesti azi despre frica, e ca si cum ai sta sa pui in scena marele incendiu din “Trei surori”, in timp ce orasul in care esti arde cu adevarat. Si totusi… frica salasluieste in interior, e un foc inlauntrul nostru – si nu exista loc mai potrivit ca teatrul – pentru a patrunde in inima noastra, in sufletul nostru – pentru a ne aduce alinare si vindecare noua – oamenilor, deopotriva creatori si spectatori. (…)

Nu montez un text despre frica, ci despre iubire, despre viata, despre a exista si mai ales despre a co-exista. Si nu il montez singura. Este o poveste despre a fi impreuna”, adauga regizoarea Mariana Camarasan.

Detalii despre bilete si program, aici.

De asemenea, in cursul lunii martie, TNRS ofera publicului unele dintre cele mai apreciate productii din repertoriul sau, la Sala Mare si Sala Studio.

“Trei surori” (r. Andrei si Andreea Grosu), “Vara in care mama a avut ochi verzi” (r. Mariana Mihu-Plier), “Zeul Carnagiului” (r. Bogdan Saratean), “Bravul soldat Svejk” (r. Viorel Rata), “Doi pe un balansoar” (Dan Glasu), “Sunt o baba comunista” (r. Mariana Mihu-Plier), “O zi de vara” (r. Ofelia Popii), “Tom si Jerry 4.0” (r. Florin Piersic Jr.), “Moroi” (r. Alexandru Dabija), “Mesaje spre Univers” (r. Josef Maria Krasanovsky) si “Antisocial” (r. Bogdan Georgescu).

Citește în continuare