Skip to content

Cercetatorii britanici au descoperit care era scopul real al ansamblului Stonehenge. In urma cu 4500 de ani, servea drept calendar care lua in considerare pana si anii bisecti.

Stonehenge, una dintre cele mai vechi si celebre constructii din Marea Britanie incepe sa-si dezvaluie misterele. Monumentul care dateaza din vremurile preistorice a devenit o enigma datorita multiplelor teorii vehiculate in legatura cu scopul acestui ansamblu.

Potrivit ultimilor cercetari ale antropologilor si oamenilor de stiinta britanici, cu ajutorul calculelor matematice s-a dezvoltat o ipoteza prin care se arata ca Stonehenge servea drept dispozitiv de masurare a timpului, un calendar rudimentar cu un mecanism misterios.

Profesorul Timothy Darvill explica prin teoria sa faptul ca Stonehenge a functionat in urma cu mii de ani sub forma unui calendar neolitic, folosit deseori de comunitatile de fermieri din zona.

Potrivit expertilor, monumentele de genul acesta au fost construite pe teritoriul Marii Britanii intre anii 2620 si 2480 inaintea erei noastre. Pietrele de dimensiuni mai mari ale ansamblului Stonehenge, cunoscute drept sarsen, contin de fapt cheia intregului mister. Acestea erau folosite ca materiale de constructie pentru un calendar simplu bazat pe 365,25 de zile solare.

Cercul de pietre sarsen, cel mai distinctiv reper al monumentului, era format din 30 de pietre amplasate vertical si unite intre ele de alte pietre amplasate orizontal in partea de sus. Darvill sustine intr-un articol publicat in revista de specialitate Antiquity ca scopul acestui aranjament era de a crea „un circuit complet”, desi o parte din pietre au cazut sau lipsesc.

Dupa ce pietrele au fost analizate s-a descoperit ca ele corespund in mod precis calendarului neolitic care numara 30 de zile intr-o luna sau 3 saptamani cu 10 zile. 

Fiecare piatra din interiorul cercului reprezenta o zi, numerotate de la S1 (sarsen 1) la S30 (sarsen 30). In cerc, pietrele S11 si S21 au forme anormale, fapt care ar indica inceputul saptamanii a doua si a 3-a. Pietrele verticale din interiorul cercului formeaza un total de 12 cicluri lunare, adica 360 de zile. Celelalte 5 zile care completeaza anul erau marcate prin pietrele amplasate in forma de potcoava din centrul monumentului care ar fi reprezentat zilele in care erau celebrate zeitati importante. Ansamblul era organizat de la nord la est iar pietrele erau aranjate de la cele mai mici la cele mai mari.

Cercetarea lui Darvill mentioneaza ca Stonehenge numara si anii bisecti, astfel cele 4 pietre organizate intr-un dreptunghi in proximitatea cercului sarsen puteau fi adaugate unei luni la fiecare 4 ani.

”Crearea unui sistem de calcul al timpului in structura si forma unui monument de asemenea amploare, cu tot efortul pe care il implica, nu ar trebui sa fie o surpriza pentru noi, deoarece reprezenta o practica comuna in randul societatilor care nu aveau un alfabet”, adauga profesorul. 

Calendarul ar fi servit in diverse scopuri la timpul sau, potrivit profesoului Darvill. Ar fi putut chiar sa-i anunte pe fermieri cand trebuie sa celebreze festivalul recoltei sau sa onoreze anumite zeitati.

Monumentul ar fi oferit o reprezentare fizica a credintelor cosmogonice, le-ar fi oferit liderilor spirituali anumite abilitati si ar fi adunat comunitatile din zona mai aproape de zei prin faptul ca asigura ca anumite evenimente vor avea loc in momente precise care puteau fi verificate prin intermediul calendarului.

„Identificarea unui calendar solar in arhitectura ansamblului de la Stonehenge reprezinta o perspectiva cu totul noua de a privi un monument drept un loc pentru cei vii. Un loc in care ceremoniile si sarbatorile erau conectate cu universul si evenimentele celeste”, adauga Darvill.

Descoperirile vin dupa cativa ani in care s-au investit mai multe fonduri ca niciodata in cercetarile din jurul Stonehenge. O parte dintre rezultate sunt prezentate in cadrul celei mai mari expozitii dedicate de un muzeu britanic celebrului ansamblu. Se numeste „The World of Stonehenge” si poate fi vizitata la British Museum pana pe 17 iulie 2022, incluzand o mare parte din studiile recente care au incercat sa clarifice scopul unui monument atat de misterios.

Solstitiu de vara a transformat Stonehenge in loc de pelerinaj. In perioada 20-21 iunie, atunci cand se intampla solstitiu de vara si cea mai lunga zi din an, zeci de mii de turisti, pelerini si cercetatori se aduna la Stonehenge pentru a observa fenomenul, cu soarele care apune si rasare spectaculos printre ruinele de piatra. 

Pe langa datele stiintifice, Stonehenge este inconjurat si de legende si povesti cu druizi. In urma cu mii de ani druizii conduceau mii de oameni adunati la Stonehenge pentru ritualurile intampinarii solstitiului de vara. In ultimii 2 ani, ceremonia s-a desfasurat exclusiv in mediul online din cauza masurilor de distantare sociala adoptate de Marea Britanie impotriva epidemiei cu noul coronavirus.

Arheologii si istoricii sunt de parere ca ciclurile sezoanelor agricole i-ar fi inspirat pe britanicii din Neolitic sa transporte si sa alinieze in functie de Soare monolitii de pana la 25 de tone care formeaza acest celebru monument megalitic.

Citește în continuare