Skip to content

BAFTA 2022: „The Power of Dog” si „Dune”, marii castigatori ai galei. Will Smith, Ariana Debose si Troy Kotsur au fost premiati pentru actorie. Galerie foto de pe covorul rosu.

A 75-a editie a galei de decernare a trofeelor BAFTA a avut loc duminica seara la Royal Albert Hall din Londra.

Fiind primul eveniment major desfasurat dupa ridicare restrictiilor pandemice, BAFTA 2022 a premiat cele mai bune productii cinematografice britanice si straine, marii castigatori ai serii au fost „The Power of Dog” care a castigat atat trofeul pentru „Cel mai bun film” dar si pentru „Cea mai buna regie” – Jane Champion – dar si blockbusterul „Dune” care a fost recompensat cu 5 trofee, majoritatea la categoriile creative si tehnice.

Marea surpriza la BAFTA 2022 a venit din partea castigatorilor la categoriile de actorie acolo unde Will Smith si Joanna Scanlan din filmul „After Love” au fost premiati in locul favoritilor Benedict Cumberbatch si Alana Haim.

Gala a fost gazduita de actrita de origine australiana Rebel Wilson care a demarat seara declarand ca ea va fi urmatorul James Bond. In stilul specific, a facut o multime de glume pe seama invitatilor, reusind sa creeze momente hilare si sa destinda atmosfera unei seri relativ tensionate.

Pe covorul rosu, majoritatea actorilor au purtat peste tinutele lor de gala funde in culorile steagului Ucrainei pentru a-si arata solidaritatea fata de poporul atacat de Rusia. In acelasi timp, Krishnendu Majumdar, membru in comisia Academiei Britanice de Film (BAFTA), a deschis evenimentul cu un mesaj de sprijin pentru ucrainieni spunand ca „Suntem solidari cu cei care care lupta atat de curajos pentru tara lor si le impartasim speranta de revenire la pace.”

Pentru a readuce inapoi glam-ul specific evenimentelor de gala de acest gen, a urcat pe scena Shirley Bassey, artista in varsta de 85 de ani care a interpretat celebrul „Diamonds are forever” pentru a marca 60 de ani de la lansare primului film din franciza James Bond.

Dintre personalitatile prezente la BAFTA 2022 au lipsit Printul William si Kate Middleton, Ducesa de Cambridge care au inregistrat un mesaj de sustinere al evenimentului pe care il patroneaza. Dintre castigatori, au fost absenti marii laureati ai serii: regizoarea Jane Champion si actorul Will Smith.

Unul dintre premiile speciale si cele mai importante ale serii a fost BAFTA EE Rising Star Award care a fost votat in intregime de public si a fost castigat de Lashana Lynch, in special pentru rolul sau din „No Time to Die”, cel mai recent film James Bond.

La vremea respectiva, casting-ul ei in rolul agentului 007 i-a adus un val de critici negative si abuz verbal care au determinat-o pe actrita sa-si inchida conturile de pe retelele de socializare. In discursul de multumire de la BAFTA, Lynch a tinut sa multumeasca „femeilor din aceasta tara care m-au invatat ce inseamna sa fii in aceasta industrie ca o femeie de culoare. Va multumesc ca ati pus bazele pentru oameni ca mine.” 

Un aspect care a lipsit din gala BAFTA 2022 a fost premiul pentru intreaga cariera. Optiunea organizatorilor este explicabila dupa ce Noel Clarke, care a castigat trofeul de anul trecut, a fost acuzat ulterior de hartuire sexuala de mai multe femei.

In mod traditional, gala de decernare a premiilor BAFTA are loc cu 1-2 saptamani inaintea galei Oscar si este un indicator important in posibilii castigatori ai trofeelor Academiei Americane de Film. Astfel, Oscarurile vor fi anuntate pe 27 martie iar o parte din castigatorii BAFTA pe care ii puteti regasi mai jos, sunt considerati favoriti la Oscar.

Best Film: “The Power of the Dog”


Outstanding British Film: “Belfast”


Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer: “The Harder They Fall” – Jeymes Samuel (Writer/director) [also written by Boaz Yakin]


Best Film Not in the English Language: “Drive My Car” – Ryûsuke Hamaguchi, Teruhisa Yamamoto


Best Documentary: “Summer of Soul (or, When the Revolution Could Not Be Televised)” – Ahmir 

Best Animated Film: “Encanto” – Jared Bush, Byron Howard, Yvett Merino, Clarke Spencer

Best Director: “The Power of the Dog” – Jane Campion

Best Original Screenplay: “Licorice Pizza” – Paul Thomas Anderson

Best Adapted Screenplay: “CODA” – Siân Heder

Best Leading Actress: Joanna Scanlan – “After Love”

Best Leading Actor: Will Smith – “King Richard”

Best Supporting Actress: Ariana DeBose – “West Side Story”

Best Supporting Actor: Troy Kotsur – “CODA”

Best Original Score:“Dune” – Hans Zimmer

Best Casting: “West Side Story” – Cindy Tolan

Best Cinematography: “Dune” – Greig Fraser

Best Editing: “No Time to Die” – Tom Cross, Elliot Graham

Best Production Design: “Dune” – Patrice Vermette, Zsuzsanna Sipos

Best Costume Design: “Cruella” – Jenny Beavan

Best Make Up & Hair: “The Eyes of Tammy Faye” – Linda Dowds, Stephanie Ingram, Justin Raleigh

Best Sound: “Dune” – Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett

Best Special Visual Effects: “Dune” – Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer

Best British Short Animation: “Do Not Feed the Pigeons” – Jordi Morera

Best British Short Film: “The Black Cop” – Cherish Oteka

EE Rising Star Award: Lashana Lynch

Citește în continuare