Skip to content

Printul Harry nu merge la ceremonia la un an de la moartea bunicului sau. Vine insa in Europa la Invictus Game

Echipa printului Harry a confirmat ca ducele de Sussex nu va calatori in Marea Britanie pentru omagiul adus printului Philip la Westminster. Slujba de multumire pentru bunicul sau, printul Philip va avea loc pe 29 martie la Westminster Abbey si vor participa copiii si nepotii Ducelui de Edinburgh, care a murit pe 9 aprilie 2021.

Anuntul a fost facut chiar in momentul in care Buckingham a anuntat ca Elisabeta a II-a nu va participa la Ziua Commonwealth-ului, care este sarbatorita la Westminster pe 14 martie, iar biografii regali au remarcat pentru presa britanica impolitetea de a anunta neparticiparea intr-un moment nepotrivit.

Ducele de Sussex a vizitat ultima data Marea Britanie in vara anului trecut. Pe 1 iulie 2021, in Kensington Gardens, el si printul William au dezvelit statuia Dianei, care ar fi implinit 60 de ani in acea zi. Timp de câteva ore, cei doi frati au lasat deoparte diferendele pentru a onora memoria mamei lor.

Echipa printului Harry nu a precizat motivele absentei sale la ceremonia de la sfarsitul acestei luni. Cu toate acestea, ar putea avea legatura cu actiunea in justitie intreprinsa de nepotul Elisabetei a II-a impotriva Ministerului britanic de Interne; Ducele de Sussex considera ca el si familia sa nu sunt in siguranta in Marea Britanie si a cerut protectie de la Scotland Yard, dar a fost refuzat.

O decizie care nu este justificata, potrivit biografului regal Angela Levin. Citata in Daily Mail, ea spune ca Harry a inteles „totul gresit”. „Daca vine pentru un eveniment regal, primeste protectie din partea politiei. Ceea ce nu fac este sa-i ofere protectie atunci când iese cu prietenii lui”, spune ea. Probabil ca va folosi aceeasi scuza pentru a incerca sa scape de sarbatorirea jubileului de platina.”

Fiul cel mic al printului Charles rateaza astfel ocazia de a se intâlni cu clanul Windsor pentru a sarbatori impreuna viata bunicului sau. Anul trecut funeraliile printului Philip au avut loc in cadrul unei ceremonii restrânse la Windsor, din cauza situatiei sanitare din tara.

Printul a calatorit din California pentru a fi alaturi de familia sa si pentru a-si arata afectiunea fata de bunica sa. Suverana inca nu si-a cunoscut stranepoata, Lilibet Diana, nascuta in iunie 2021.

Cu toate acestea, printul Harry va vizita in curând Europa. El este asteptat la Haga, in Olanda, pentru Jocurile Invictus, care vor avea loc intre 16 si 22 aprilie.

Pe 12 martie, ducele de Sussex a aparut intr-un videoclip difuzat de tara gazda. De la casa sa din Montecito, el invata olandeza cu membrii Jocurilor Invictus inainte de a aparea imbracat complet in portocaliu, culoarea Olandei.

Elisabeta a II-a, care implineste 96 de ani pe 21 aprilie, l-ar putea intalni insa pe Harry intr-o vizita privata inainte ca prntul sa ajunga la Haga.

Citește în continuare