Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 1-3 aprilie: Diana Roman, Vlad Balan, Radu Gheorghe in premiere la Teatrul Nottara si TNB, spectacol-concert Regina Maria la Ateneul Roman si expozitie Doina Levintza la ARCUB

Cu toate restrictiile cu privire la numarul de persoane in interior si capacitatile salilor de spectacole ridicate, fiind complet deschise salile de teatru si cinema, evenimentele de tip concert nu mai au limita de participare, programul cultural al orasului incepe sa se amplifice.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati cu precautie, avand in vedere ca numarul cazurilor de COVID a inceput din nou sa creasca.

Comedia „Jaful” de Joe Orton, in regia lui Vlad Massaci, va fi prezentata in premiera duminica, de la ora 19,00, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara.

Din distributie fac parte actorii Sorin Cocis, Corina Dragomir, Diana Roman, Vlad Balan, Razvan Banica, Serban Gomoi / Lucian Ghimisi. „Jaful” este o excelenta satira la adresa bisericii, a ipocriziei sociale si a integritatii politiei, propunand un carusel de situatii care mai de care mai neasteptate.

Spectacolul muzical „Ucenicul vrajitor” va avea premiera pe 3 aprilie, la Teatrul National Bucuresti (TNB), cu actorul Radu Gheorghe in postura de dirijor al Orchestrei simfonice si al Corului Filarmonicii din Ploiesti.



Coordonatorul muzical al spectacolului, Tiberiu Dragos Oprea, a spus ca acesta reprezinta o combinatie de lucrari muzicale ale unor compozitori cunoscuti, printre care Johann Strauss, Georges Bizet, Piotr Ilici Ceaikovski, George Enescu, pe care „se calchiaza” prestatia actorului Radu Gheorghe, jucand un rol de dirijor, fapt ce justifica numele de „Ucenicul vrajitor”.

Filarmonica ‘”George Enescu”‘ invita publicul duminica, de la ora 19,00, in Sala Mare a Ateneului Roman, la spectacolul-concert ”Regina Maria: ganduri catre tara in vremuri de razboi”, eveniment caritabil dedicat refugiatilor din Ucraina.

Evenimentul este sustinut de Roxana Lupu, actrita si coordonatorul proiectului cultural, cea care a interpretat cu mult succes rolul Reginei Maria in filmul omonim, Nicholas Lupu, bariton si actor, Anta Agavriloae Barbu, pianist, Alexandra Petrisor si Dragos Horghidan – Duo Kitharsis, alaturi de alti invitati.

Potrivit organizatorilor, spectacolul-concert cuprinde creatii muzicale ale compozitorilor francezi, englezi si romani care erau cantate odinioara in saloanele regale si invita publicul sa descopere si sa fie inspirat de gandurile si emotiile Reginei Maria, prin propriile ei marturii si cuvinte lasate mostenire in memoriile si jurnalele de razboi. Biletele pentru spectacol pot fi cumparate de la casa de bilete a Ateneului Roman.

Filme documentare despre Dalí, Modigliani si Guggenheim sunt la cinema din 25 martie.

„Salvador Dalí. Anii de inceput”, „Peggy Guggenheim: Dependenta de arta” si „Maverick Modigliani” sunt titlurile care vor rula la Happy Cinema Bucuresti si Bacau, din 25 martie.

Peste 50 de creatii ale Doinei Levintza sunt expuse la ARCUB in prima expozitie care reuneste toate zonele de activitate ale artistei. Este primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

Cea mai ampla expozitie a anului de la ARCUB Gabroveni, „Stilul Doina Levintza”, prezinta o serie de peste 50 de creatii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru si film, la tapiserii si piese rare de colectie, fotografii, albume si schite originale, precum si o serie de obiecte prezentate pentru prima data publicului larg. 

Expozitia desfasurata in toate spatiile expozitionale ale ARCUB Gabroveni va putea fi vizitata intre 25 martie si 28 aprilie 2022 si este gandita ca o incursiune in universul creativ al Doinei Levintza. Este artista care a creat sute de personaje in teatru si cinema alaturi de elita regizorilor romani si primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

La Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Romane este gazduita expozitia „Albrecht Dürer. Gravura germana in secolul al XVI-lea”, organizata cu prilejul aniversarii in 2021 a 550 de ani de la nasterea artistului.

Curatoriata de Catalina Macovei, expozitia prezinta intreaga colectie de gravuri pe metal si pe lemn realizate de Albrecht Dürer, care este in posesia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. De asemenea, in expozitie sunt si o serie de gravuri ce apartin altor artisti: Hans Burgkmair cel Batran, Leonhard Beck, Hans Sebald Beham, Hans Baldung, Hieronymus Bang, Hans Leonhard Schäufelein, Georg Pencz, Hanns Lautensack, Lucas Cranach cel Tanar, Lucas Cranach cel Batran, Heinrich Aldegrever, Daniel Hopfer, Jost Amman si Israhel van Meckenem, plus alti cativa artisti anonimi. Detalii aici.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Camesi din patrimoniul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures si fotografii realizate de Gabriel Motica vor putea fi admirate intr-o expozitie care este la Muzeul National al Taranului Roman.

„Expozitia „Chipuri si camesi” nu este doar o alaturare fericita de cuvinte, este un demers expozitional care se supune unui dublu discurs – unul stiintific, realizat prin cercetarea etnografica a portului popular din Tarile Maramuresului, iar celalalt, artistic, realizat prin alaturarea la semnele si insemnele cusute pe camasi a chipurilor care spun povesti din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica in peregrinarile sale prin Maramures”, mentioneaza organizatorii. Detalii aici.

Tot la MTR are loc si Concert in memoriam Speranta Radulescu, distinsa personalitate a etnomuzicologiei contemporane, specialista in muzicile de traditie orala si de metisaj.

Etnomuzicologia practicata de Speranta Radulescu a devenit deja un reper care se desprinde de granitele temporale ale prezentului. Muzicile si muzicienii pe care aceasta i-a indragit ne vor aminti de fiinta care si-a transformat meseria in vocatie, ideile in mostenire culturala si amintirea in inspiratie. Programul artistic va fi sustinut de Taraful Bucurestilor si de grupul Ardealul din Gherla, vechii sai colaboratori.

Concertul va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman in sala Horia Bernea. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disonibile. Detalii aici.

La MTR este si Targ de Prier, intre 1-3 aprilie 2022, orele 10.00 – 18.00, cu intrare libera.

Mesteri priceputi si artizani aduc cu ei tesaturi, opinci, obiecte din lemn cioplit, ceramica de Corund si Maramures, icoane pictate, obiecte crosetate, zgardane si bijuterii din pietre semipretioase, obiecte de decor, vesminte de inspiratie traditionala, tablouri, jucarii fel de fel si multe altele.

Citește în continuare