Skip to content

In Paris, o noua expozitie prezinta Catedrala Notre-Dame reconstituita exact cum arata in urma cu 850 de ani. Utilizeaza Realitatea Augmentata pentru a reda istoria monumentului, de la constructia din 1180 pana la incendiul din 2019.

Desi Catedrala Notre-Dame nu a fost redeschisa inca publicului, aflandu-se inca in proces de reconstructie dupa incendiul din 2019, a fost creata o noua expozitie prin care poate fi explorat celebrul monument parizian.

Expozitia intitulata „Notre-Dame de Paris” este deschisa intre 7 aprilie si 17 iulie 2022 la Collège des Bernardins din Paris, fiind un proiect realizat de compania Histovery, specializata in experiente in Realitate Augmentata care recreeaza momente istorice. Este un eveniment finantat de L’Oréal, compania de frumusete care sponsorizeaza si reconstructia Catedralei Notre Dame, si are intrare libera pentru public.

La intrare, fiecarui vizitator ii este atribuit un HistoPad, o tableta digitala care poate fi utilizata si manevrata cu usurinta. Prin intermediul acesteia, publicul poate explora cele 22 de experiente care prezinta momente cheie din istoria celei mai faimoase catedrale din lume.

Bruno de Sa Moreira, CEO-ul si fondatorul Histovery a declarat intr-un comunicat de presa ca „Proiectul este despre a aduce Notre Dame catre publicul care nu mai poate vizita catedrala, de aduce monumentul intr-o noua modalitate pe care o numim vizita augmentata. Ideea nu a fost doar cele 9 secole de istorie ale catedralei, dar sa explicam si cum este planuita reconstructia? Care sunt materialele si calificarile necesare, care este planul si ce rol avem noi in acest plan?”

Proiectul ofera atat o calatorie virtuala in timp si spatiu dar are si o latura educativa prin faptul ca vizitatorii pot invata intr-un mod interactiv despre istoria catedralei, informatiile fiind disponibile in 11 limbi. 

Fiecare vizita poate fi personalizata conform intereselor individuale, tableta functioneaza ca un „portal temporal” care navigheaza prin datele istorice ale unui model 3D al catedralei, din momentul in care a fost construita in 1180 si pana la focul din 2019. In plus, catedrala poate fi admirata din diferite unghiuri si in diferite momente ale zilei, incepand de la 7:30 pm.

Histovery si L’Oréal au lucrat cu un comitet stiintific care s-a asigurat ca fiecare informatie si fiecare randare a catedralei este intocmai cu datele istorice si prezinta o versiune exacta a monumentului. In privinta perspectivei asupra viitorului, este dezvaluit modul in care este reconstruit acoperisul de lemn, pot fi observati inclusiv copacii de stejar din care va fi extras lemnul. 

Unul dintre cele mai spectaculoase aspecte ale expozitiei, pe langa reconstructia reala, fizica, a unor sculpturi care decoreaza Notre Dame, este versiunea digitala a rozetei care decoreaza fatada catedralei. Fiecare vitraliu colorat poate fi observat foarte de aproape – o experienta care nu ar fi posibila in cadrul unei vizite reale la Notre Dame – si pot fi aflate o multime de informatii despre fereastra in parte.

Podeaua expozitiei este decorata cu un covor proiectat sa semene cu planul real al catedralei, inclusiv cu detaliile marmurii alb-negru. Pentru a completa peisajul in care s-a dezvoltat Notre Dame, au fost recreate atat zonele din jurul cladirii din Île de la Cité din secolul al XV-lea dar si tabloul lui Jacques-Louis David cu incoronarea lui Napoleon, scena fiind ajustata pentru a respecta detaliile istorice.

Expozitia a fost prezentata publicului intr-o versiune mult redusa in cadrul Dubai Expo in toamna anului trecut. Dupa show-ul din Paris, va calatori in jurul lumii in urmatorii ani si va opri in 12 orase inainte de redeschiderea catedralei in 2024. Printre orasele anuntate momentan se numara Dresden in Germania, Washington, New Orleans si Shanghai. Mai multe detalii veti gasi pe notredameexpo.com.

Cu o lungime de 128 de metri, inaltimea maxima de 91 de metri si 10 clopote, Catedrala Notre Dame era cel mai apreciat monument din Paris cu peste 12 milioane de vizitatori anual.

Dupa reconstructia din secolul al XIX-lea, catedrala a preluat rolul de gazda a celor mai importante evenimente din istoria Frantei: incoronarea lui Napoleon I si inmormantarile Presedintilor.

In urma teribilului incendiu din 2019, turla si acoperisul Catedralei Notre Dame au ars si s-au prabusit, insa structura de rezistenta nu a fost distrusa. Statui importante si artefacte precum Coroana de Spini a Mantuitorului si Tunica Sfantului Ludovic au fost salvate si mutate in atelierul unde urmeaza sa fie reconditionate.

Vitraliile de la Notre-Dame sunt considerate printre cele mai importante capodopere ale artei gotice. Acopera o suprafata de aproape 1000 de metri patrati, unele fiind din epoca medievala iar altele au fost restaurate in intregime.

Arta vitraliilor s-a dezvoltat in secolul al XII-lea si a atins punctul culminant in secolul al XIII-lea. Folosirea geamurilor colorate in locul ferestrelor semi-opace a avut o intentie spirituala de a oferi credinciosilor sentimentul ca intra intr-un spatiu divin, de a le schimba starea de spirit si de a-i apropia de Imparatia Cerurilor. Cel mai des mentionat este Abatele Suger de la Bazilica Saint-Denis care a insistat sa foloseasca materiale scumpe pentru a construi un monument unic in lume. Ulterior, bazilicile din Chartres, Paris si Sainte-Chapelle au preluat obiceiul si s-au aventurat in fabricarea vitraliilor cu intensitate si mai mare a culorii. In vremurile respective, unii pigmenti erau rari si costisitori, deseori proveneau din tari indepartate, cum ar fi lapis lazuli exploatat din minele din Afghanistan.

Prima rozasa instalata a fost deasupra portalului de vest, fiind cea mai mica dintre cele care decoreaza Notre Dame. A fost creata in 1225 si are 9,6  metri in diametru. Din cauza calitatii pigmentilor folositi si a trecerii timpului, culorile au disparut aproape in intregime in anii 1800 si au fost inlocuite.

Vitraliile din transept sunt cele mai cunoscute, fiind mai mari si mai intens colorate. Rozasa nordica a fost creata in 1250 iar cea sudica in 1260, fiind donata de Regele Louix al IX-lea cu o dimensiune de 12,9 metri in diametru si aproximativ 19 metri cu tot cu zona periferica.

Rozasa sudica are 94 de medalioane aranjate in patru cercuri concentrice. Primul ilustreaza scene din viata lui Hristos si ale celor care au fost martori vremurilor sale. Cercul interior ii include pe cei 12 apostoli iar celelalte doua celebreaza martiri si sfinte fecioare si 20 de ingeri importanti pentru Paris – Saint Denis, Sfanta Margareta cu dragonul si Saint Eustace. Al treilea si al patrulea cerc includ si reprezentari din Vechiul si Noul Testament, pastrand o mare parte din ferestrele originale din secolul al XII-lea.

Incendiul din 2019 a lasat cele trei rozase medievale in stare buna, cu mici daune. Rectorul Catedralei a declarat ca una dintre acestea va fi demontata deoarece este instabila si este expusa riscului.

Citește în continuare