Skip to content

(video) Dupa 30 de ani, Pink Floyd se reuneste pentru un cantec cu care strange bani pentru Ucraina. Ascultati „Hey, Hey, Rise Up” si contribuiti indirect la cresterea donatiei.

Trupa Pink Floyd s-a reunit pentru un single caritabil, pentru a strânge bani pentru ucrainenii afectati de invazia Rusiei. Piesa „Hey, Hey, Rise Up” are la baza o inregitrare interpretata de Andriy Khlyvnyuk din trupa ucraineana Boombox, care a devenit viral cand, in echipament militar complet, a cantat piesa  populara „The Red Viburnum in the Meadow” pe strazile goale din Piata Sofiyskaya din Kiev.

Publicatia The Rolling Stone spune ca David Gilmour a fost atât de emotionat de aceasta performanta incât i-a chemat pe Nick Mason, pe basistul Guy Pratt si pe claviaturistul Nitin Sawhney si a organizat miercurea trecuta o sesiune de inregistrari care a inclus un videoclip cu Khlyvnyuk proiectat pe perete. Spectacolul marcheaza prima data când Pink Floyd au inregistrat muzica noua de la lansarea albumului The Division Bell din 1994.

Videoclipul melodiei arata trupa inregistrând melodia cu un steag ucrainean si cu videoclipul lui Khlyvnyuk proiectat in spatele lor, alaturi de imagini cu ucraineni afectati de ororile razboiului. Grupul va dona banii strânsi din aceasta melodie catre Fondul de ajutor umanitar pentru Ucraina.

„Noi, la fel ca multi altii, am simtit furia si frustrarea acestui act josnic al unei tari independente, pasnice si democratice, care a fost invadata si a carei populatie a fost ucisa de una dintre marile puteri ale lumii”, a declarat Gilmour intr-un comunicat. „Sper ca [piesa] sa primeasca un sprijin si o publicitate larga. Vrem sa strângem fonduri pentru organizatii umanitare de caritate si sa ridicam moralul. Vrem sa ne exprimam sprijinul pentru Ucraina si, in acest fel, sa aratam ca cea mai mare parte a lumii crede ca este total gresit ca o superputere sa invadeze tara democratica independenta care a devenit Ucraina.”

Intr-o declaratie, Gilmour a explicat ca, in 2015, ar fi trebuit sa sustina un concert la Londra in care ar fi trebuit sa participe si Boombox. Din nefericire, Khlyvnyuk a avut probleme cu viza si nu a mai ajuns la concert, asa ca Gilmour a cântat „Wish You Were Here” impreuna cu restul trupei Boombox. „Recent am citit ca Andriy a parasit turneul american cu Boombox, s-a intors in Ucraina si s-a alaturat Apararii Teritoriale”, a declarat Gilmour. „Apoi am vazut acest videoclip incredibil pe Instagram, in care el sta intr-o piata din Kiev, cu aceasta frumoasa biserica cu domuri aurii, si cânta in linistea unui oras fara trafic sau zgomot de fond din cauza razboiului. A fost un moment puternic care m-a facut sa vreau sa il pun pe muzica”.

Andriy Khlyvnyuk

Trupa a inregistrat cântecul si videoclipul in hambarul lui Gilmour, unde el si familia sa au inregistrat anul trecut emisiunile Von Trapped Family. Nora sa, Janina Pedan, care este ucraineanca, a proiectat decorul.

Gilmour si-a exprimat sprijinul pentru Ucraina de când a inceput invazia de luna trecuta. La inceputul lunii martie, el a scris pe Twitter: „Soldati rusi, nu va mai ucideti fratii. Nu vor exista invingatori in acest razboi. Nora mea este ucraineanca, iar nepoatele mele vor sa viziteze si sa cunoasca frumoasa lor tara. Opriti acest lucru inainte ca totul sa fie distrus. Putin trebuie sa plece”. O saptamâna si jumatate mai târziu, el a eliminat albumele sale solo si albumele lansate de Pink Floyd din 1987 pâna in prezent de pe serviciile de streaming din Rusia si Belarus.

Citește în continuare