Skip to content

Jocurile veteranilor de razboi Invictus au inceput sambata. La ceremonia patronata de Printul Harry au participat si Principele Radu al Romaniei si Ministrul Apararii, Vasile Dancu.

Gala de deschidere a Jocurilor Invictus, de sambata, a reunit sute de participanti si echipele Invictus din 20 de tari. Duminica este prima zi a probelor sportive, iar concurentii vor evolua la atletism, tir cu arcul si volei.

Ceremonia a beneficiat si de participarea Romaniei prin doi reprezentati – Alteta Sa Regala Principele Radu, alaturi de ministrul Apararii Nationale, Vasile Dancu – care i-au sustinut pe sportivii romani aflati in competitie.

Ceremonia dedicate veteraniilor si ranitilor din razboaiele contemporane si-a indreptat atentia catre razboiul din Ucraina aflat acum in plina desfasurare.

Ducele de Sussex a mentionat in discursul sau ca echipa ucraineana i-a spus vineri ca a venit „nu doar pentru a va arata forta, ci si pentru a spune adevarul, adevarul despre ceea ce se intâmpla in tara voastra”.

„Stiti ca suntem alaturi de voi. Lumea este unita cu voi si totusi meritati mai mult”, a spus ducele. Si speranta mea este ca aceste evenimente, acest eveniment, creeaza oportunitatea in modul in care noi, ca o comunitate globala, putem sa ne aratam mai bine pentru voi”.

De asemenea, ducele a dezvaluit ca fiul sau in vârsta de doi ani, Archie, si-a exprimat dorinta de a calca pe urmele tatalui sau, pentru a deveni pilot.

Harry a fost pilot de elicopter Apache in armata, intr-un turneu in Afganistan in perioada 2012-2013.

Ceremonia de deschidere a inclus spectacole sustinute de Kaiser Chiefs, alaturi de o fanfara militara, de cântareata si compozitoarea olandeza Anneke van Giersbergen si de trupa rock DI-RECT din Haga.

Editia din 2022 a Jocurilor Invictus se desfasoara pâna vinerea viitoare. Orasul Haga trebuia initial sa gazduiasca evenimentul in 2020, dar acesta a fost amânat din cauza pandemiei Covid.

Concurentii vor lua parte la competitii de tir cu arcul, atletism, baschet in scaun cu rotile si volei in sezut.

Printul Harry a creat aceasta competitive dupa ce a vazut Warrior Games in 2013 din SUA, unde au concurat militari raniti si pensionati. Prima editie a jocurilor a avut loc la Londra in 2014, iar competitiile ulterioare au avut loc in SUA, Canada si Australia.

Citește în continuare