Skip to content

Comisia Europeana propune un nou Bauhaus European. In Romania, a avut deja loc prima initiativa a programului care vrea sa stimuleze colaborarea si sa genereze noi scenarii si moduri de a trai si lucra impreuna

Noul Bauhaus European este o initiativa strategica a Comisiei Europene prin care acestia sustin o schimbare concreta in comunitate, care sa stimuleze colaborarea si sa genereze noi scenarii si moduri de a trai si lucra impreuna.

In Romania, programul local este coordonat de The Institute si va presupune, pe de o parte, un proces de identificare a organizatiilor, proiectelor si a comunitatilor creative locale care genereaza schimbare prin inovare, precum si promovarea acestora, iar pe de alta parte, generarea unor contexte si evenimente specifice, menite sa promoveze valorile Noului Bauhaus European.

Un prim tur de initiative care pot face parte din Noul Bauhaus European a fost deja efectuat, fiind cuprinse spatiile Nod Makerspace, comunitatea Berzei21, o initiativa semnata de Cartierul Creativ, NOD Makerspace, Fundația Comunitară București, BAZA- Deschidem Orașul si Institutul Național al Patrimoniului, si Combinatul Fondului Plastic, una dintre cele mai importante comunitati artistice si creative din Bucuresti.

Programul de evenimente propuse pentru 2022 va contine si un concept expozitional special, dezvoltat de catre echipa The Institute si NOD Makerspace pentru Romanian Design Week 2022(13-22 mai),  un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expozitie-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum si importanta implicarii civice si a spatiilor de dialog, amintind totodata de impactul multdisciplinaritatii si a miscarii Bauhaus asupra societatii moderne.

Tot anul acesta, va fi creionata si o harta a proiectelor si a spatiilor care impartasesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucurestiului. Detalii despre proiect, aici.

Miscarea numita bauhaus a devenit un gen care a influentat o multime de domenii creative, precum pictura, arhitectura, artele plastice sau designul interior, in secolul XX.

Povestea Bauhaus a pornit o data cu scoala care a fost infiintata in Germania, in anul 1919, de catre arhitectul de origine germana Walter Gropius. Institutia se numea Staatliches Bauhaus si, desi a functionat doar din 1919 pana in 1933, existenta sa a avut o amploare extraordinara.

Dupa infrangerea Germaniei in Primul Razboi Mondial si infiintarea Republicii Weimar, un spirit liberal nou a permis o crestere a experimentelor in toate artele, care fusesera reduse la tacere in vechiul regim. Multi germani cu vederi politice au fost influentati de noile tendinte culturale, care apareau si se dezvoltau in Europa.

Gropius nu impartasea aceste opinii si afirma ca Bauhaus este apolitic, iar designerul englez William Morris sustinea ca arta ar trebui sa raspunda nevoilor societatii si ca nu ar trebui sa existe nicio distinctie intre forma si functie.

Astfel a evoluat si stilul bauhaus, care a fost marcat de absenta ornamentelor exagerate, fiind definit de armonia care trebuia sa existe intre functia unui obiect si designul sau. Totodata, Gropius si-a dorit sa aduca impreuna mai multe ramuri artistice, care sa colaboreze pentru a crea o estetica unica si originala, ce combina mai multe elemente distincte, aproape utopica, unde inclusiv mestesugarii aveau loc la masa designerilor, totul fiind bazat pe combinatiile rezultate din colaborarea factorului estetic cu cel practic.

Citește în continuare