Skip to content

Mircea Cartarescu intampinat de sute de columbieni in cadrul festivalurilor literare din Bogotá si Medellin. Scriitorul mentioneaza existenta unui fenomen Solenoid

Scriitorul Mircea Cartarescu a incheiat recent o vizita in Columbia, una dintre tarile in care cartile sale sunt traduse si au vanzari spectaculoase. Acesta a fost la doua evenimente dedicate literaturii, Feria Internacional del Libro de Bogotá si Fiesta del Libro Madellin.

Mircea Cartarescu este cunoscut publicului vorbitor de limba spaniola prin intermediul editurii Impedimenta, singura din strainatate care are o colectie cu cartile acestuia, traduse de Marian Ochoa de Eribe, specializata in literatura romana.

„Eveniment in Aula Magna a Universitatii Pontifice Bolivariene din Medellin, cu sala de 550 de locuri plina. Dau apoi autografe in patru librarii: peste tot e plin de cartile mele. Cititorii columbieni sunt o specie aparte, “of that true old enthusiastic breed”. In Columbia exista o miscare literara, Los Piquetistas, inspirata de Solenoid”, mentioneaza scriitorul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta povesteste cum fiecare intalnire cu publicul columbian inseamna autografe pentru sute de persoane, iar cartile sale sunt prezente in fiecare librarie din tara, „Solenoid” fiind considerata cartea anului 2017 de catre acestia.

In 2018, Mircea Cartarescu a primit Premiul Formentor, una dintre cele mai inalte distintii oferite ca semn de recunoastere a operei marilor scriitori a caror opera se inscrie in traditia literara europeana. Premiul a reconfirmat popularitatea scriitorului in tarile vorbitoare de limba spaniola.

Mircea Cartarescu este un autor extrem de apreciat de cititorii si criticii din intreaga lume, opera sa fiind tradusa aproape integral in limba spaniola. Acesta a publicat peste 25 de carti de proza, poezie, jurnalistica, eseistica si lucrari academice, precum si numeroase articole.

In prezent, Mircea Cartarescu este profesor la Universitatea Bucuresti, jurnalist, membru al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European. Printre cele mai importante scrieri ale sale fac parte romanele „Travesti”, trilogia „Orbitor”, romanul „Solenoid”, volumele de proza scurta „Nostalgia”, „De ce iubim femeile”, „Melancolia”, volumele de poezie „Poeme de amor”, „Totul”, „Nimic”, „Levantul”.

Opera sa este tradusa in 25 de limbi, a primit majoritatea premiilor din domeniu in Romania, precum si numeroase recunoasteri internationale, precum Premiul „Thomas Mann” in Germania (2018), Premiul Formentor in Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” in Florenta (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura (2015), Premiul orasului Leipzig pentru Armonie Europeana (2015), Marele Premiu pentru Poezie in Serbia (2013), Premiul Vilenica in Slovenia (2011).

foto: profimedia

Citește în continuare