Skip to content

10.000 de ani de arta indiana si sud-asiatica sunt disponibili gratuit online. A fost lansata o enciclopedie gratuita despre arta indiana si sud-asiatica

Pasionatii de arta pot descoperi acum mult mai usor arta asiatica, fiind disponibila publicului larg o enciclopedie de tip open-source gratuita care se poate accesa de oriunde, anunta publicatia The Smithsonian Magazine. Aceasta acopera peste 10.000 de ani de arta din Asia de Sud si este prima colectie de astfel de informatii despre arta indiana si sud-asiatica de acest gen.

Enciclopedia de arta este sustinuta de Muzeul de Arta si Fotografie (MAP) din Bangalore si a fost lansata saptamana trecuta cu peste 2.000 de articole evaluate despre lucrari de arta,  picturi, sculpturi, textile si mestesuguri.

Fiecare informatie este usor de citit si se regaseste sub forma de articol, cu text si imagini, si se concentreaza pe tehnicile artistice, importanta lucrarilor individuale si miscarile artistice carora le apartin.

Desi enciclopedia este doar in limba engleza, organizatorii spera sa lanseze traduceri hindi in viitorul apropiat, iar echipa isi propune sa adauge aproximativ 1.000 de intrari suplimentare pe an, inclusiv lucrari de arta din Bangladesh si Pakistan, in semn de recunoastere a miscarilor artistice care preced granitele moderne.

Enciclopedia cuprinde explicatii despre tehnici si materiale, eseuri tematice despre tendintele istorice si biografii ale artistilor si institutiilor de arta.

Initiativa si-a propus sa popularizeze arta indiana, mai ales ca specialistii mentioneaza o subreprezentare a acesteia la nivel global, dar si in India.

Una dintre posibilele explicatii ale faptului ca nici indienii nu-si cunosc propria arta este ca acest concept de istoria artei si de evaluare a artei are conotatii occidentale. De asemenea, indelungata istorie a artei Asiei de Sud este legata de colonizare si subjugare europeana, ceea ce se regaseste si in unele dintre lucrari.

Platforma online ofera inclusiv o serie de cursuri scurte gratuite despre istoria artei, astfel incat cei interesati sa inteleaga arta in ansamblul ei, nu doar informatii despre lucrari punctuale. Cursurile includ istorii introductive in textile; fotografie; arta moderna si contemporana; mestesuguri; pictura narativa; arheologie, sculptura si arhitectura.

Enciclopedia online este disponibila aici.

Citește în continuare