Skip to content

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

Curatorul expozitiei este Teodor Frolu, unul dintre initiatorii proiectului care a declarat ca „arta contemporana este cercetare-dezvoltare-inovare pentru industriile creative. Cultura traditionala este contributia Romaniei la conceptul de dezvoltare durabila. Tocmai dialogul dintre arta contemporana si cultura traditionala a condus la notiunea de traditii creative.”

Expozitia si evenimentele conexe sunt organizate de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 ca parte din circuitul Romanian Design Week Design GO si Noaptea Muzeelor.

Joi, 12 mai 2022, de la ora 18.00, vor debuta performance-urile realizate de 6 cupluri formate din mesteri traditionali si artisti contemporani. Pana la 15 mai, vor rezulta lucrari de arta colaborativa ce vor ramane expuse in sala Tancred Banateanu de la Muzeul Taranului pana la 3 iulie, la finalul expozitiei.

Organizata la MNTR intre 12 si 15 mai, seria de performance-uri ii aduce laolalta pe: Teodor Graur (artist) si Viorel Gheorghe (mester marangoz), Mircea Cantor (artist) si Tanase Burnar (mester olar), Marius Alexe – Bean (artist) si Adrian Mihaiu (mester caval), Oláh Gyárfás (artist) si Melinda-Maria Andras (mester textil), Virgil Scripcariu (artist) si Csaba Balint (mester olar), Dan Vezentan (artist) si Csaba Racz (mester pielar).

Marti, pe 17 mai, de la 18:00, in sala Tancred Banateanu a Muzeului Taranului, va avea loc vernisajul expozitiei, cu prezentarea instalatiilor rezultate, in prezenta artistilor, mesterilor si a curatorului, Teodor Frolu. 

La realizarea expozitiei au contribuit experti MNTR cu selectia si documentarea de exponate din patrimoniul MNTR puse la dispozitia artistilor. Vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate de vizitare a instalatiilor impreuna cu artistii si curatorul. 

Teodor Graur este unul dintre cei mai importanti artisti ai anilor ’80, lucreaza in performance, fotografie, sculptura, pictura si instalatii. A participat la bienale internationale din São Paulo, Istanbul si Venetia, iar lucrarile sale se afla in muzee de arta contemporana din toata lumea.

Mircea Cantor este inspirat de cultura materiala traditionala, de obiectele si felul in care acestea ordoneaza simbolic universul rural. Laureat al premiului Marcel Duchamp, s-a alaturat cu modul sau curajos de a studia cultura traditionala si de a-i transpune elementele in creatia contemporana.

Marius Alexe, cunoscut sub numele de scena, Bean este fondatorul trupei muzicale Subcarpati. Anul acesta a lansat Centrul Cultural Subcarpati, un spatiu cultural contemporan de promovare a folclorului, a traditiilor si a mestesugurilor din Romania, de invatare, creatie contemporana si colaborari artistice interculturale.

Oláh Gyárfás este designerul din spatele brand-ului PATZAIKIN, prezentand legatura organica pe care o stabileste cu materialul natural, pe care il reda in forme dintre cele mai diverse, astfel incat obiectele de design lucrate in textil devin piese sculpturale care par sa capete o viata proprie.

Virgil Scripcariu s-a apropiat de universul ceramicii taranesti, punand in valoare aceasta pasiune in calitate de creator al expunerii de ceramica taraneasca in Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu.

Dan Vezentan exploreaza universul zootehnic-agricol si ecologia. Lucrarile sale se inspira din designul gospodariilor si al sistemelor de hranire ale animalelor, investigand domesticirea, productia de alimente, economia circulara si surplusul.

Citește în continuare