Skip to content

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima data in Romania. Pe 30 iunie la TNB vedem My Ladies Rock, un spectacol exploziv, senzual si poetic

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima data in România, la cea de-a XXII-a editie a Intâlnirilor JTI.

„My Ladies Rock”, in coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat in premiera pentru publicul român la Bucuresti, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul National Bucuresti, sala Ion Caramitru.

Spectacolul va fi prezentat si in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 si pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

Fiul unor emigranti italieni, Jean-Claude Gallotta a descoperit dansul la 22 de ani, dupa absolvirea Beaux-Arts din Grenoble. La finele anilor ’70, in New York, il intâlneste pe Merce Cunningham si intra in universul dansului post-modern. Când se intoarce la Grenoble, infiinteaza impreuna cu Mathilde Altaraz, Groupe Émile Dubois, care devine in 1984 unul dintre primele centre nationale de coregrafie din Franta. Inventeaza un dans jucaus si vibrant, cu o constructie bogata, permitând interpretilor sa-si arate talentul prin improvizatie si virtuozitatea prin calitatea executiei.

Jean-Claude Gallotta a creat peste 80 de coregrafii, prezentate publicului iubitor de dans de pe toate continentele.

De asemenea, o oferit unele dintre piesele sale principalelor balete nationale din Franta, precum Opéra de Paris, Opéra de Lyon si Opéra de Bordeaux. Pe parcursul anilor, si-a imbogatit repertoriul combinând dansul cu literatura, muzica sau filmul.

Compania Jean-Claude Gallotta este asociata a Maison de la Culture Grenoble si, de asemenea, a inceput un parteneriat cu Théâtre du Rond Point din Paris.

„Pentru My Ladies Rock, am ales piesele pe care le ascultam când eram adolescent (…)”, spune coregraful intr-un interviu pentru Quest-France. „Atunci când scriu, am impresia ca fac o munca de autor. Ca un omagiu pentru Merce Cunningham, muncesc in liniste: am melodiile in minte, dar imi imaginez in primul rând coregrafia, dramaturgia dansului. Apoi, vad daca muzica se potriveste cu miscarea. (…). Nu sunt impotriva muzicii, dar vreau sa pastrez o anumita libertate fata de muzica”, explica Jean-Claude Gallotta, potrivit aceleiasi surse.

„Nu te plictisesti nicio secunda”, scrie Web Theatre despre „My Ladies Rock”, iar pentru Le Figaro Magazine spectacolul este „inedit si incântator”. Publik’ Art scrie despre un dans „exploziv, senzual si poetic”, iar Sud Ouest despre „un spectacol eveniment, care trebuie descoperit”. Dansatorii sunt „in mod evident fericiti sa se miste pe aceasta muzica, eliberând o vitalitate care e in perfecta armonie cu interpretii melodiilor. Trec scena prin foc si sabie. (…) Un spectacol generos, care demonstreaza cum inteligenta si amuzamentul pot merge mâna in mâna” (Ballet 2000).

Pentru spectacolul din Bucuresti, biletele se gasesc la Casa de bilete a Teatrului National Bucuresti si online in retelele Eventim, Entertix si MyStage. Pentru spectacolele de la Sibiu, biletele se pot procura online in reteua Entertix.

Inaugurate in anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Intâlnirile JTI  au fost dedicate indeosebi dansului, gazduind coregrafi si trupe celebre, printre care Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke si Dominique Mercy, in 2017 „Noism”, cea mai importanta companie de dans contemporan din Japonia, in 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar in 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona.

Citește în continuare