Skip to content

Lia Perjovschi va fi prezenta la Art Basel intr-o expozitie solo. Si artistii Galeriei Plan B – Adrian Ghenie, Horia Damian, Ciprian Muresan, Mihai Olos sunt prezenti intr-o expozitie de grup

Galeria Ivan din Bucuresti a fost selectata pentru a participa la editia din 2022 a Targului de arta moderna si contemporana Art Basel, in cadrul sectiunii „Feature”, cu o expozitie personala a artistei Lia Perjovschi.

Art Basel se desfasoara in perioada 16 – 19 iunie 2022 si reuneste peste 280 de galerii si 4000 de artisti din intreaga lume, fiind unul dintre cele mai importante targuri pe piata internationala de arta.

Art Basel este un loc de intalnire pentru artisti, colectionari de arta si multe celebritati din scena artistica. Povestea evenimentului a inceput in 1970, cand peste 16.000 de invitati au vizitat primul targ international Art Basel, care a fost inceput de trei galeristi din Basel: Trudl Bruckner, Ernst Beyeler si Balz Hilt.

Din 1999, Art Unlimited a gazduit lucrari de arta la scara larga, cum ar fi sculpturi, proiectii video si spectacole live. Datorita cererii foarte mari, a aparut si Art Basel Miami Beach, care a debutat in SUA in 2002, cu 160 de galerii din 23 de tari. Unsprezece ani mai tarziu, a aparut si Art Basel Hong Kong, pe aceleasi considerente.

Prezentarea expozitiei se concentreaza pe perioada de inceput a carierei artistei, in special pe actiunile performative realizate de Lia Perjovschi in perioada 1988 – 1994. Aceste experimente performative sunt documentate fotografic si video, reprezentand marturii ale inceputurilor geniului „performance” in Romania.

Despre seria de performance-uri care va fi prezentata la Art Basel, anuntul oficial al Galeriei Ivan spune: „Primele spectacole ale Liei Perjovschi vorbesc despre echilibrul dintre corpul individului si cel social, despre alteritate, despre sine si ceilalti. (…) Pentru spectacolele, documentate video si fotografie, Lia Perjovschi si-a folosit de mai multe ori propriul corp ca fundal sau recipient pentru recuzita realizata de ea insasi, precum costume mixte, umbre textile de marime umana sau papusi. Astfel, piese cheie ale prezentarii sunt „Costumele”, piese vestimentare mixed-media create de artista inca din 1989 pentru dimensiunile corpului ei, din materiale textile, papier-mâché, decupaje de carti sau ziare, vinil, hartie si carton cu desene. „Costumele” contopesc sculptura cu performance-ul si pot fi legate de experienta artistei de a lucra in domeniul teatrului si al design-ului de costume, intre 1985-1987, inainte de a incepe studiul la Institutul de Arta din Bucuresti.”

Lia Perjovschi este artista fondatoare si coodonatoare a CAA/ CAA (Arhiva de arta comtemporana si Centrul pentru analiza artei), un proiect organic in progres. Din prezentarea oficiala a artistei, activitatea sa poate fi rezumata ca o calatorie de la propriul corp la corpul cunoasterii. Artista a fost prezenta in mai mult de 700 de expozitii, conferinte si workshop-uri din intreaga lume.

Galeria Ivan este o galerie de arta contemporana deschisa in Bucuresti in anul 2007. Programul galeriei se concetreaza pe promovarea globala a artistilor romani precum: Geta Bratescu, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Simona Runcan si Lia Perjovschi.

In anul 2021, Galeria Ivan a inaugurat un spatiu nou expozitional in cadrul comunitatii artistice a Atelierelor Malmaison din Bucuresti.

La editia de anul acesta a Art Basel participa si Galeria Plan B, deschisa in 2005 in Cluj-Napoca, cu o expozitie de grup a artistilor Ion Bitzan, Cornel Brudascu, Horia Damian, Adrian Ghenie, Israel Hershberg, Ciprian Muresan, Iulia Nistor, Navid Nuur, Mihai Olos, Serban Savu, Achraf Touloub, Ran Zhang.

Lucrarile acestora pot fi descoperite si online, aici.

Citește în continuare