Skip to content

Doina Lemny publica un nou volum despre Constantin Brancusi cu 250 de ilustratii mai putin cunoscute. Anul viitor, peste 100 de opere ale sculptorului vor fi expuse la Timisoara

Doina Lemny, specialista a operei lui Constantin Brancusi (1876-1957), reinterpreteaza opera si personalitatea sculptorului intr-un album publicat de editura franceza de arta Gourcuff Gradenigo. Volumul cuprinde 250 de ilustratii din arhive mai putin cunoscute, care se intituleaza “Brancusi, la chose vraie”.

Albumul dezvaluie o cronologie intima a operelor lui Brancusi prin intermediul unor fotografii alb-negru facute de artistul insusi. Cercetarea a durat trei decenii, iar aceasta lucrare monografica pune in valoare in special specificul fotografiilor realizate de Brancusi.

“El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care doreste sa patrunda secretul artistului. Brancusi spunea ca trebuie sa ne uitam la sculpturile sale pana cand ele isi dezvaluie secretul”, explica Doina Lemny.

O lansare a acestei monografii este programata de ICR Paris pentru 21 iunie, in Sala Bizantina a Palatului Béhague, sediul Ambasadei Romaniei in Franta.

Cu ocazia programului cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, la Muzeul National de Arta din Timisoara va fi organizata una dintre cele mai ample expozitii dedicate lui Constantin Brancusi din ultimii 50 de ani. Cu un interes in continua crestere fata de creatiile artistului de origine romana, evenimentul ar putea deveni una dintre cele mai importante expuneri culturale din Europa in anul viitor.

Expozitia intitulata „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, fiind sustinuta de Muzeul National de Arta Timisoara si de Fundatia Art Encounters, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Institutului Francez din Romania.

Va reuni pentru prima data, dupa 50 de ani in Romania, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea lui Brancusi, din colectii muzeale si private din Romania. In dialog cu sculpturile va fi expusa si o selectie de fotografii si fragmente filmate de artist.

In total vor fi prezentate peste 100 de opere brancusiene iar garantia unui eveniment care va fi cu siguranta inclus pe lista celor mai asteptate expozitii ale anului 2023 la nivel mondial o constituie implicarea doamnei Doina Lemny.

Este curatoarea expozitiei, doctor in istoria artei si unul dintre cei mai apreciati si renumiti specialisti in arta lui Constantin Brancusi. A semnat conceptul curatorial pentru numeroase expozitii dedicate sculptorului roman, atat in Atelierul Brancusi de langa Centrul Pompidou dar si in alte muzee ale lumii, cea mai recenta expunere fiind desfasurata la Bruxelles in cadrul Festivalului Europalia, cu peste 120.000 de vizitatori.

In limba romana, gasiti mai multe carti semnate de Doina Lemny, cea mai recenta fiind publicata de editura Vremea despre prietenia dintre Brancusi si Duchamp.

Corespondenta dintre Brancusi si Duchamp este pastrata in biblioteca Kandinsky de la Centrul Pompidou si a intrat in acest fond in doua etape: o prima etapa in 1957, odata cu mostenirea pe care Brancusi a lasat-o statului francez, iar cea de-a doua in 2003, printr-o donatie a detinatorului drepturilor asupra lucrarilor sculptorului.

Citește în continuare