Skip to content

In Anglia se deschide o replica a teatrului shakespearian din secolul al XVII-lea al Regelui Charles I. Proiectul a costat 44 de milioane de euro iar publicul va plati la finalul spectacolului in functie de cat mult i-a placut.

Luna viitoare se va deschide o replica de 44 de milioane de euro a teatrului shakespearian de secol al XVII-lea din Londra. Copia a fost construita de la 0 in Prescot, un oras din nordul Angliei.

Primele piese care vor deschide programul salii de spectacol vor fi bazate pe scenarii scrise de tineri care au castigat o competitie organizata de BBC si vor fi urmate de spectacole ale trupelor de teatru locale si londoneze. 

Pentru constructia teatrului s-a investit o suma de 44 milioane de euro si se presupune ca va aduce anual peste 140.000 de vizitatori in regiune.

Proiectul a fost finantat de catre autoritati si donatori privati, o suma semnificativa de bani a fost accesata prin intermediul programului de Redresare Culturala al Guvernului Britanic. 

Teatrul are structura unui auditoriu cu o capacitate de 470 de locuri si se afla in interiorul unei cladiri moderne in care se afla sali de cursuri, o cafenea, un bar si un magazin.

Biletele la spectacole vor fi vandute pe principiul ”pay what you decide”, o strategie prin care publicul este incurajat sa vada piese noi cu posibilitatea de a plati dupa spectacol o suma de bani determinata de experienta personala.

Melanie Lewis, directoarea executiva a teatrului spera ca noua sala de spectacole sa-i inspire pe oameni sa descopere diversitatea artelor spectacolului deoarece una din prioritatile proiectului este de a aduce artisti tineri si piese de teatru experimentale si contemporane in Prescot. „Spatiul apartine oamenilor si e timpul sa-i poftim inauntru pentru ca lucrarile sunt gata. Intreaga cladire este o opera de arta in cel mai propriu sens al cuvantului si sunt foarte entuziasmata sa vad cum oamenii o vor percepe si cum se vor simti aici” adauga Lewis.

In anul 1593, Prescot a fost singurul oras din era elizabetana in care s-a construit un teatru permanent in afara Londrei. 

Autoritatile locale si specialistii din artele spectacolului au dezvoltat acest proiect timp de 15 ani pentru a gasi cea mai buna varianta prin care sa fie marcata importanta orasului Prescot in decursul evolutiei teatrului englez. 

„Este un teatrul elisabetan clasic, cu ornamente sculptate manual si asamblate prin metode traditionale. Nu s-a folosit nici macar un surub, cui sau picatura de lipici pentru ridicarea salii de teatru. Totul este tinut la un loc de dibluri si tehnici traditionale de tamplarie. Pentru construirea salii s-au folosit 60 de tone de lemn de stejar englezesc” spune Lewis.

Desi planurile originale ale teatrului de secol al XVI-lea din Prescot nu s-au pastrat, echipa proiectului a decis realizarea unei copii a teatrului londonez „Cockpit-in-Court” construit in 1629 la Palatul Whitehall pentru regele Charles I.

Arhitectul proiectului original a fost Inigo Jones care a realizat o versiune Renascentista a scenei shakespeariene din Londra, celebrul „The Globe” deschis in 1599 pe scena caruia s-au jucat pentru prima data majoritatea pieselor lui William Shakespare. Insa Jones a introdus un element de noutate prin faptul ca sala era inchisa si acoperita de un tavan care asigura o acustica deosebita, fata de teatrele shakesperiene cu plafon deschis.

Noul teatru, numit ”Shakespeare North Playhouse”, se va deschide printr-o ceremonie si un festival de 3 zile care va avea loc intre 15 si 17 iulie, urmand ca programul permanent sa inceapa din septembrie 2022.

Ceremonia care va deschide noul spatiu de spectacole va fi o celebrare a eroilor locali printr-o procesiune care va incepe de la situl original al teatrului din Prescot si se va incheia la cladirea noua a teatrului, urmata de deschiderea portilor pentru participantii care doresc sa exploreze teatrul.  

Primele piese vor fi jucate pe 9 si 10 septembrie si vor fi create de castigatorii concursului ”As You Write”, organizat de BBC One. Este vorba de 3 adolescenti cu varstele intre 11 si 17 ani care au lucrat cu profesionisti din domeniul artelor spectacolului pentru a-si finaliza piesele de teatru pe care le-au scris pentru concurs.

In toamna, pe scena teatrului se va juca si hitul shakespearian ”A Midsummer Night’s Dream”, o piesa despre care se crede ca a fost interpretata pentru prima data la nunta celui de al 6-lea Conte de Derby. Contele locuia in apropiere de Prescot si era un patron important al artelor spectacolului, a jucat un rol important in constructia teatrului original din secolul al XVI-lea.

Citește în continuare