Skip to content

Musicalul „Povestea Leului Ra” VR360, productie a Teatrului Sfantu Gheorghe, este disponibil online gratuit. Daca aveti deja o pereche de ochelari VR, experienta spectacolului va fi spectaculoasa. Daca nu aveti casca VR, folositi aplicatia nativa a telefonului, nu browserul

Asa cum ne-a obisnuit din perioada de izolare, Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe (TAM) aduce in atentia publicului un spectacol creat pentru VR, „Povestea Leului Ra”.

Acest spectacol – care se joaca de cativa ani – este acum in VR360 si poate fi urmarit gratuit pe platformele teatruvr.ro si VR-hall.ro, dar si pe Youtube. Daca nu aveti casca VR, ca sa aveti o experienta 360⁰, folositi aplicatia nativa a telefonului, nu browserul.

„Povestea Leului Ra” VR360 este o productie artistica care nu se incadreaza intr-un singur gen, un spectacol de teatru cu elemente de concert. „Povestea Leului Ra” este un mix de compozitie muzicala originala, arta regizorala, arta narativa, voce, combinate cu tehnici de editare, de filmare, animatie si prelucrare a sunetelor, fotografiilor si imaginilor de ultima generație.

Pornind de la spectacolul de teatru muzical, „Leul Ra”, compus de Marius Popa si montat pe scena TAM, in 2017, de regizorul Cezar Ghioca, aceasta noua varianta de concert-spectacol este o adaptare in VR360, care pastreaza povestea initiala, dar o prezinta intr-o forma mai scurta, textul si regia pentru aceasta varianta fiind semnate tot de acelasi regizor.

„Povestea Leului Ra” VR360 reuneste artistii Marius Popa, Dalma Kovacs, Medea Balanica, Amalia Uruc si Marcel Lovin, alaturi de instrumentistii Gabriel Pandici, Florin Serban, Agnes Soos si Pal Gabor.

In „Povestea Leului Ra” VR360, artistii au cantat live, pe scena TAM, unde a avut loc filmarea adaptata la aceasta tehnologie, iar scenografia a fost realizata cu ajutorul a doua ecrane de proiectie.  

Concertul-spectacol VR 360 „Povestea Leului Ra” este realizat sub forma unui spectacol-lectura, care se foloseste de personajele povestitorilor pentru a aduce la viata naratiunea, accentuate fiind prin animatie situatiile spectaculoase, create pentru acest concert.

Echipa tehnica a proiectului este formata din: Somogyi Ede László (sunet), Nagy Attila (proiectii), Bako Zoltan (lumini), Lidia Baciu (regia tehnica), iar costumele sunt create de Elena Gheorghe.

In decembrie 2020, teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR. 

„Este primul proiect pilot VR360 al Teatrului “Andrei Muresanu”, devenind astfel printre primele fuziuni dintre tehnologiile imersive si arta teatrala, cu scopul de a transpune spectatorul in centrul actiunii din confortul si siguranta casei sale. Teatrul VR 360 presupune vizionarea unui spectacol de teatru cu ajutorul unei casti VR, prin intermediul careia spectatorul este transpus in inima povestii, privind jocul actoricesc din prisma unui personaj sau chiar din perspectiva unui alt actor, traind la o intensitate maxima experienta”, mentionau la debutul proiectului reprezentantii teatrului.

Citește în continuare