Skip to content

Bistrita este printre orasele finaliste pentru „premiile europene ale orasului verde” oferite de Comisia Europeana. Concureaza alaturi de Elsinore (Danemarca) si Velenje (Slovenia)

Preocuparea pentru orase sustenabile si grija pentru natura a adus o noua competitie la nivel european, unde orasul Bistrita este printre finalisti.

Premiile „Capitala europeana verde” si „Green Leaf” recunosc eforturile pe care le depun orasele pentru a imbunatati mediul de viata al locuitorilor lor, precum si angajamentul cu care acestea stimuleaza noi activitati care au in vedere sustenabilitatea.

Bistrita se numara printre cele trei orase care au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunza Verde Europeana 2024), care recunoaste eforturile durabile ale oraselor mici, cu populatie intre 20.000 si 99.999 de locuitori. Celelalte doua orase sunt Elsinore (Danemarca) si Velenje (Slovenia).

Pentru aceasta selectie, Bistrita a indeplinit mai multe criterii: combaterea poluarii aerului, promovarea mobilitatii alternative, reducerea consumului de energie al cladirilor, ecologizarea spatiilor urbane si gestionarea deseurilor printr-un sistem de management diferit. Mai mult, orasul are deja autobuze electrice, piste de biciclete in constructie, pubele de gunoi moderne pentru selectarea deseurilor si iluminat inteligent.

foto Dragos Asaftei

Desi in prezent orasul Bistrita pare un complet santier in lucru, municipalitatea are pregatite 70 de proiecte cu componenta de sustenabilitate pe care vrea sa le termine pana in 2027, dintre care 15 sunt deja in derulare – cel mai important fiind artera dedicata autobuzelor electrice, care va strabate orasul de le est la vest, dublata si de o pista de biciclete si posibilitatea de a inchiria in regim de sharing bicicletele pentru deplasarea in oras.

In octombrie 2022, orasele finaliste vor prezenta juriului prezidat de Comisia Europeana, strategia de comunicare si un plan de actiune privind modul in care intentioneaza sa isi puna in aplicare strategia si sa isi implice cetatenii pentru a-si indeplini obiectivele ecologice.

In cursa pentru premiul „Capitala europeana verde 2024”, care recunoaste si recompenseaza eforturile locale de imbunatatire a nivelului de trai prin integrarea elementelor de ecologie si sustenabilitate sunt orasele Valencia, din Spania, si Cagliari, din Italia.  Premiul se acorda anual unui oras care este deschizator de drumuri in ceea ce priveste un stil de viata urban ecologic.

Citește în continuare