Skip to content

Taraf de Caliu sunt prezenti in programul oficial Edinburgh International Festival, cel mai mare festival de artele spectacolului din lume. Printre fanii si colaboratorii tarafului sunt Yehudi Menuhin, Kronos Quartet, Johnny Depp si Yohji Yamamoto.

Cel mai mare festival de artele spectacolului din lume, Edinburgh International Festival, a ajuns anul acesta la editia a-75-a, iar din programul oficial face parte si trupa Taraf de Caliu.

Fostii membri de la Taraf de Haïdouks, care au incantat publicul de pe intreg mapamondul mai bine de 30 de ani si s-au reunit de cativa ani sub numele Taraf de Caliu sunt prezenti in programul oficial din 2022 al prestigiosului Edinburgh International Festival.

Acestia vor urca pe scena pe 10 august, in Leigh Theatre, iar biletele incep de la 26 de lire. Detalii aici.

Muzicienii, originari din Clejani, sunt ultima generatie de lautari autentici care fac cunoscuta in intreaga lume, traditionala muzica lautareasca specifica regiunii sudice a Romaniei, un gen muzical care le-a adus recunoastere internationala. Grupul este condus de virtuozul violonist Caliu, si completat de acordeonistul Marius Manole si Ionica Tanase la tambal.

Din 1991, anul in care creatiile lor au devenit cunoscute in Europa de Vest, muzicienii de la Clejani au cantat in cele mai diverse contexte culturale, oferind concerte la Tokyo, Paris, Singapore, New York, Istanbul, Londra si Los Angeles.

Printre fanii si colaboratorii lor se numară Yehudi Menuhin, Kronos Quartet, Johnny Depp si Yohji Yamamoto.

Sub numele Taraf de Haïdouks, grupul a primit, in 2002, Premiul BBC World Music pentru cea mai buna trupa din Europa si Orientul Mijlociu.

In ultimii ani, Romania a dezvoltat o relatie importanta cu Edinburgh International Festival, directorul festivalului, Fergus Linehan, fiind invitat la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, iar ICR-ul oferind posibilitatea artistilor romani de a fi prezenti in editiile precedente in programul festivalului.

De asemenea, si Silviu Purcarete este unul dintre invitatii de seama ai festivalului, care de-a lungul timpului a pus in scena mai multe reprezentantii aplaudate si aclamate de publicul international prezent la Edinburgh.

Anul acesta, festivalul se desfasoara in perioada 5-28 august 2022.

Citește în continuare