Skip to content

„Gradina Paradisului”, spectacolul de dans contemporan al Vertigo Dance Company si „Macbeth” al Sectiei Germane TNRS sunt disponibile online pe platforma Scena Digitala

foto Sebastian Marcovici/ FITS

Scena Digitala, platforma online de teatru-film a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), ofera abonatilor sai, in luna august, o productie a Vertigo Dance Company, una dintre cele mai mari companii de dans din Israel. ”Pardes”/„Gradina Paradisului”, in coregrafia lui Noa Wertheim, a fost prezentata fizic la Sibiu, in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Cel de-al doilea spectacol in premiera in mediul online va fi productia Sectiei Germane a TNRS, „Macbeth”, in regia lui Botond Nagy.

Pe scena Fabricii de Cultura din Sibiu, Noa Wertheim a prezentat alaturi de Vertigo Dance Company spectacolul de dans contemporan „Gradina Paradisului”, o opera de arta in care trupul se contopeste cu straturile sale spirituale launtrice, cu interiorul fiecarei fiinte, fiecarui dansator, in timp ce se impleteste cu o tesatura cunoscuta.

„Pardes”, inseamna „livada” in ebraica, isi are originea in persana antica si denumeste o gradina cu pomi. Acest cuvant este intalnit si in alte limbi sub forma cuvantului „paradis”. In misticismul ebraic, „pardes” reprezinta initialele a patru cuvinte care fac referire la abordarile de interpretare a textelor religioase: Pshat – sens literal, Remez – sens insinuat; Drash – sens simbolic si Sod – sens ascuns. Muzica originala din „Pardes” a fost compusa de artistul international Itamar Doari, cel mai important si remarcabil percutionist din Israel si din lume.

„Macbeth”, productia pusa in scena de TNRS, a avut premiera in aprilie 2022, textul shakesperian fiind adaptat de Botond Nagy, care a semnat si regia.

Despre spectacol, regizorul a explorat sentimentele personajelor, mentionand ca „Ma intereseaza acel baiat care plange in Macbeth, cand el se simte singur si furios pe toata situatia in care se afunda cu o viteza incredibila. Ma intereseaza acel sentiment in interiorul unei femei lasate singura cu visele si instinctele ei inabusite in neputinta, fara posibilitatea de a crea o familie, fara a da viata mai departe. Ma intereseaza acel om care credea in ceva atat de greu de definit, precum o prietenie. In Macbeth vorbim incontinuu de poluri indepartate, opuse si de linia subtire ce le separa.”

Online, spectacolul se joaca in limba germana, insa exista traduceri in limba romana si limba engleza.

Abonamentul lunii august include spectacolele: „Trei surori”, ”Cion: Requiem of Ravel’s Bolero”, „Visul unei nopti de vara”, „Cerere in casatorie”, „Bravul soldat Svejk”, „Uncanny Valley” „Necunoscuta cunoscuta”, „Puzzle”, „Macbeth” si ”Pardes”/„Gradina Paradisului”.

Totodata, in baza abonamentul trimestrial, pot fi vizionate spectacolele: „Conferinta iraniană”, „Calatoriile lui Gulliver”, ”Yellow ”, „Trei surori”, „Maestrul dansului”, „Ceea ce ziua datoreaza noptii”, „Tattoo”, ”Cion: Requiem of Ravel’s Bolero”, „Visul unei nopti de vara”, „Cerere in casatorie”, „Bravul soldat Svejk”, „Uncanny Valley” „Necunoscuta cunoscuta”, „Puzzle”, „Macbeth” si ”Pardes”/„Gradina Paradisului”.

Platforma de video-on-demand Scena Digitala poate fi vizionata pe baza de abonament sau bilet individual, cu preturi de la 30 lei, iar abonamentul pentru o luna, 49 lei. Detalii despre bilete si abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro

Citește în continuare