Skip to content

In acest week end la Constanta, JazzUP Sea. Festivalul in care se canta jazz pe plaja reuneste 11 evenimente si 16 artisti. Intrarea e libera

foto Profimedia

A IV-a editie a Festivalului JazzUP Sea va avea loc in perioada 11-14 august 2022 in orasul Constanta.

Localnicii si turistii sunt invitati sa se bucure de muzica prin intermediul celor patru concerte JazzUP Sea, dar si prin evenimente conexe – workshopuri cu teme muzicale pentru copii si tineri, doua Jam Sessions cu artistii festivalului si doua concerte de muzica electronica. Intrarea este libera la toate evenimentele.

Editia din acest an a Festivalului JazzUP Sea are ca tema „Cele 5 limbaje ale iubirii”, un concept dezvoltat de scriitorul si filozoful american Gary Chapman in cartea sa, „The Five Languages of Love”, publicata in urma 30 de ani.

In viziunea JazzUP, muzica este un limbaj universal al iubirii – de la cantecul de leagan sau serenada cantata sub balcon pana la muzica religioasa intonata de o comunitate – si ne aduce impreuna, fara sa tina cont de rasa, religie, varsta sau conditie sociala.

Festivalul JazzUP Sea va explora aceste limbaje ale iubirii prin intermediul concertelor si evenimentelor conexe, invitand publicul sa redescopere, cu ajutorul muzicii, bucuria de a fi impreuna.

Primul concert al festivalului, programat la Muzeul de Arta Constanta (joi, 11 august, ora 19:00), este „Words of Affirmation” si reprezinta declaratii de iubire. Atat pentru muzicieni, cat si pentru publicul invitat, acest concept va fi explorat printr-un concert de muzica clasica, sustinut de TRIO PONTICUS si format din muzicienii Sabin Penea (vioara), Eduard Zecheru (violoncel) si Catalin Raducanu (pian), care vor interpreta o serie de lucrari din repertoriul clasic, romantic si modern, adaptari dupa cantece vocale sau lucrari ce contureaza scene si povesti fara ajutorul cuvintelor, ci doar prin forta sunetelor de a vorbi nemijlocit inimii.

Al doilea concert (vineri, 12 august, ora 19:00, Piata Ovidiu) va fi sustinut de experimentata interpreta Irina Sarbu, alaturi de Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (bas) si Tudor Parghel (tobe), reuniti in formula artistica Irina Sarbu Band. Concertul lor este intitulat „Acts of Service” si va contine piese de dragoste din repertoriul standard de jazz si cateva surprize din zona folclorica, totul fiind interpretat cu maiestrie de cei patru muzicieni, nume remarcabile ale jazzului autohton.

Sambata, 13 august, ora 19:00, in Piata Ovidiu va avea loc un concert plin de energie, sustinut de Ana-Cristina Leonte & The Bash, o trupa formata din artisti ai noului val din jazzul romanesc, care va explora conceptul de „Quality Time”, reprezentat de petrecerea timpului in mod prezent si calitativ – in cuplu, cu prietenii sau in comunitate. Ana-Cristina Leonte, cantareata, compozitoare si conducatoare de formatie, propune o aventura sonora alaturi de colaboratorii ei constanti, Tavi Scurtu (tobe), Albert Tajti (clape, bass synth) si Alex Arcus (saxofon, flaut, bass synth), trecand peste orice regula si categorisire, pentru ca muzica prezentului traieste prin inovatie si are ca singura conditie starea de libertate.

Ultimul concert al festivalului, duminica, 14 august, ora 19:00, programat tot in Piata Ovidiu, va fi sustinut de excelentul Sorin Zlat Trio si va explora tema atingerii fizice, fiind intitulat „Physical Touch”. Daca initial acest concept se referea la contactul fizic cu o alta persoana, acest concert propune explorarea atingerii fizice a instrumentului de catre artist si aprofundarea relatiei care se formeaza intre o fiinta umana si un obiect aparent neinsufletit, instrumentul capatand viata in mainile artistului.

Al cincilea si ultimul limbaj al iubirii, anume „Receiving Gifts”, reprezinta festivalul in integralitate, caci artistii primesc aprecierea publicului, iar publicul primeste deseori mai mult decat asteapta – prin receptarea actului artistic. Cateva evenimente conexe festivalului fac parte din acest ultim limbaj al iubirii, fiind integrate in program trei workshopuri pentru copii si tineri (12-14 august, ora 17:00, in Piata Ovidiu), doua Jam Sessions cu artistii festivalului (11 si 14 august, ora 21:30, la Botanica) si doua concerte de muzica electronica (12 august – Kaius Leppa si 13 august – The Rabbit King, ambele programate la ora 21:00, in Piata Ovidiu).

Intrarea la concertul de la Muzeul de Arta este libera, dar se face in baza unei rezervari si a confirmarii acesteia la adresa de e-mail [email protected]).

Citește în continuare