Skip to content

Actrita si cantareata Olivia Newton-John, cunoscuta publicului din „Grease”, unde a jucat alaturi de John Travolta, a incetat din viata la 73 de ani

Olivia Newton-John, vocea cunoscuta australiana care a creat o multime de hituri ca „Physical”, „Have You Never Been Mellow” sau „You’re the One That I Want”, duetul ei din filmul „Grease” cu John Travolta, a incetat din viata la varsta de 73 de ani.

Olivia a fost cea mai mica dintre cei trei copii, nascuta in Anglia si apoi mutata in Australia, unde a inceput sa studieze pianul de la 5 ani.

Cand a implinit 15 ani, Newton-John formase Sol Four, un grup de fete si, interpretand „Everything’s Coming Up Roses”, a castigat un concurs de talente la popularul show TV Sing, Sing, Sing. Premiul intai a fost o excursie la Londra, iar ea a plecat cu un prieten, Pat Carroll, pentru a canta in bazele armatei si in cluburi din Europa.

Cu o cariera muzicala bine definita, in 1971 a aparut cu o versiune a piesei „If Not for You” a lui Bob Dylan, care a aparut si pe primul ei album. In 1973, a primit primul dintre cele patru premii Grammy, castigand trofeul pentru cea mai buna vocalista country pentru albumul ei de debut în SUA, „Let Me Be There”.

Cunoscuta ca o senzatie country-pop si soft-rock in anii 70’, Newton-John a vandut peste 100 de milioane de albume si a avut aproape 40 de intrari in Billboard Hot 100 in timpul celor cinci decenii de muzica.

Popularitatea Oliviei a atins noi culmi cand a primit rolul fetei de la Rydell High, Sandy Olsson, alaturi de John Travolta, in Grease”, din 1978, adaptarea studiourilor Paramount a musicalului care a avut loc pe Broadway in 1972, cu peste 3.400 de reprezentatii.

Desi mai in varsta decat personajul de 23 de ani pe care urma sa il joace, Olivia avand 29 de ani in momentul castingului, cantareata a cucerit instant inimile tuturor.

„Grease” a fost cel mai mare succes de box-office al anului 1972, iar albumul cu coloana sonora din film a stat 12 saptamani consecutive pe locul 1 in SUA. O alta latura importanta a filmului a fost inspiratia unei generatii intregi de tineri de a dansa. Olivia Newton-John a fost nominalizata la Globul de Aur si a interpretat „Hopelessly Devoted to You” la Premiile Oscar din 1979.

In recenzia despre „Grease” de la premiera, publicatia The Hollywood Reporter a remarcat ca Newton-John a proiectat „o inocenta si o vulnerabilitate tinereasca” in interpretarea ei si a asemanat-o cu „un fel de Debbie Reynolds din anii ’70”. Altii au comparat-o cu Doris Day.

Filmul „Grease”, regizat de Randal Kleiser, a castigat 395 de milioane de dolari (1,7 miliarde de dolari in dolari actuali), devenind filmul musical american cu cea mai mare incasare al secolului al XX-lea. „Hopelessly Devoted to You” a lui Newton-John si doua duete cu John Travolta, „You’re the One That I Want” si „Summer Nights”, au devenit clasice instant.

John Farrar, compozitorul ei care o cunostea din tinerete, a scris „Hopelessly Devoted to You” și „You’re the One That I Want” pentru ea.

John Travolta a reactionat la moartea ei intr-o postare pe Instagram, intr-un mesaj emotionant, semnandu-se „Danny al tau”: „Draga mea Olivia, ne-ai facut tuturor vietile mult mai bune. Influenta ta a fost incredibila. Te iubesc atat de mult. Ne vom revedea la capatul drumului si vom fi din nou cu totii impreuna. Al tau din prima clipa in care te-am vazut si pentru totdeauna! Al tau Danny, al tau John”:

Cea de-a doua colaborare cu Travolta, din filmul „Two of a Kind” din 1983, nu a mai cunoscut acelasi succes ca „Grace”, dar cei doi au ramas prieteni apropiati, iar ultima data au cantat impreuna in 2012.

Pentru o lunga perioada de timp, Olivia s-a luptat cu cancerul.

Dupa primul diagnostic de cancer, Newton-John a devenit o militanta a luptei anti-cancer, infiintand Olivia Newton-John Cancer and Wellness Research Centre in Melbourne. Pentru acest demers, eforturile sale au fost recunoscute de Regina Elisabeta a II-a, care a onorat-o cu titlul de „Dame” in 2020.

Artista era convinsa ca va invinge boala si a cerut Australiei sa adopte legile statului american California, pentru a permite folosirea marijuanei in scopuri terapeutice.

Citește în continuare