Skip to content

Ryan Murphy va ecraniza povestea „lebedelor” lui Truman Capote in serialul FEUD, sezonul 2. Naomi Watts, Calista Flockhart, Chloë Sevigny si Diane Lane vor fi in rolurile celor mai elegante femei din inalta societate new-yorkeza. Capote s-a imprietenit cu ele si apoi le-a publicat cele mai murdare secrete in presa, de la adulter la crime.

Producatorul american Ryan Murphy a anuntat distributia completa a protagonistilor din noul sezon „Feud”. Primul sezon a fost construit sub forma unei antologii, a fost intitulat „Feud: Bette and Joan” si a descris in stil hollywoodian rivalitatea dintre doua legende are marelui ecran: Bette Davis si Joan Crawford. Cele doua actrite au fost jucate de Susan Sarandon si Jessica Lange.

Al doilea sezon „Feud” se va numi „Capote’s Women” si va spune povestea celebrului autor Truman Capote care in anii 1950 si ’60 era cunoscut pentru grupul sau de prietene influente care dominau inalta societatea a New York-ului la acea vreme.

Ryan Murphy este geniul creativ din spatele celor mai de succes productii tv din ultimii ani: American Crime Story- The Assassination of Gianni Versace, Glee: 3D Concert Movie, Eat Pray Love, Ratched, Hollywood, The Politician si Pose.

Rolul lui Truman Capote va fi jucat de actorul britanic Tom Hollander, cunoscut pentru rolurile din „Mandrie si prejudecata”, „Gosford Park” sau franciza „Piratii din Caraibe”.

Naomi Watts va juca rolul lui Babe Paley, una dintre cele mai apropiate prietene ale lui Capote, sotia fondatorului CBS William S.Paley. Paley este cunoscuta si astazi dupa titlul care i-a fost asociat in timpul vietii: „cea mai eleganta femeie care a trait vreodata.”

Chloë Sevigny o va juca pe C.Z. Guest, sotia lui Winston Frederick Churchill Guest, un var indepartat al premierului britanic Winston Churchill.

Calista Flockhart (cunoscuta pentru rolul din Ally McBeal) o va juca pe Lee Radziwill, iar Diane Lane va crea personajul lui Slim Keith.

Noile episoade vor fi regizate de Gus Van Sant, dublu-nominalizat la Oscar pentru „Milk” si „Good Will Hunting”. Va face echipa cu un scenarist de top, Jon Robin Baitz, care a scris cele 8 episoade noi si va fi showrunnerul seriei. Baitz s-a aflat de doua ori in selectia finala pentru un premiu Pulitzer.

Scenariul va fi bazat pe bestseller-ul lui Laurence Leamer, „Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal and a Swan Song for an Era„, publicat anul trecut. Romanul exploreaza reteaua complexa de relatii si povesti scandaloase din spatele ultimului roman nepublicat al lui Truman Capote, „Answered Prayers”.

Cartea aflata la baza seriei a fost descrisa ca fiind plina de „secrete intunecate, glamour tragic si tradarea suprema de catre Capote a grupului de prietene pe care le-a numit lebedele lui”.

Capote scria ca „exista anumite femeie care, desi poate nu s-au nascut bogate, sunt nascute pentru a fi bogate”. Cercul lui de „lebede” era format din Barbara „Babe” Paley, Gloria Guinness (sotia unuia dintre mostenitorilor imperiului Guinness), Marella Agnelli (sotia lui Gianni Agnelli, detinatorul companiei Fiat), Slim Hayward, Pamela Churchill (sotia singurului fiu al premierului Winston Churchill), C. Z. Guest si Lee Radziwill (sora lui Jackie Kennedy care a fost casatorita cu un print european). 

Nascut in 1924 intr-o familie modesta si problematica din New Orleans, Truman a fost crescut de rudele mamei sale unde era vecinul lui Harper Lee care i-a devenit prieten si care s-a remarcat prin romanul „To Kill a Mockingbird”. Fiind autodidact, a inceput sa scrie fictiune la varsta de 11 ani si isi trimitea singur textele la concursuri pentru copii, fiind premiat in 1936. 

In anii ’30, mama lui s-a recasatorit si s-au mutat la New York iar noul ei sot l-a adoptat si i-a oferit numele lui, devenind Truman Capote. A inceput sa scrie pentru ziarele scolilor pe care le-a urmat pana cand a primit un job la The New Yorker unde a lucrat timp de doi ani. Ulterior, a inceput sa publice povesti scurte in The New Yorker, The Antlantic Monthly, Harper’s Bazaar, Mademoiselle si „Story”.

Cele mai cunoscute carti ale sale sunt „In Cold Blood” si „Breakfast At Tiffany’s” care a fost ecranizata in celebrul film cu Audrey Hepburn.

Capote era gay si era acceptat de sotii prietenelor lui deoarece nu reprezenta o amenintare pentru cuplu. S-a imprietenit cu ele, le-a castigat increderea si le-a aflat cele mai profunde secrete. 

Le acompania pe yachturi si la cele mai exclusiviste petreceri, unde a descoperit cei mai influenti si bogati oameni din SUA dar si cele mai extravagante experiente.”Lebedele” lui au devenit si cele mai mari suporterite si confidente ale autorului. 

Aflat intr-o pana de inspiratie pe la mijlocul anilor ’60, lui Capote i-a venit ideea sa exploateze vietile prietenilor lui in romanul „Answered Prayers” in care planuia sa dezvaluie cele mai scandaloase secrete ale acestora, de la adulter la crime.

Mai intai a publicat un extras din carte sub forma unui articol in revista „Esquire” – intitulat „La Côte Basque”, cu numele personajelor deghizate insa recognoscibile – iar momentul respectiv i-a distrus cariera. Toate „lebedele” lui erau femei maritate cu barbati influenti, si se prezentau in societate drept sotii perfecte, fiind aparitii constante in publicatiile importante ale societatii new-yorkeze: Vogue, Life sau Harper’s Bazaar.

Rezultatul a fost cel asteptat si pe plan social, Capote a fost complet izolat si alungat pe viata din inalta societate. A fost uimit de raspunsul primit si a declarat: „La ce se asteptau? Sunt un scriitor si folosesc totul din jurul meu pentru scris. Oare oamenii aceia credeau ca sunt acolo doar ca sa ii distrez pe ei?”  

In ultima parte a vietii, Truman a continuat sa faca parte din cercurile unor personalitati influente precum Johnny Carson sau Andy Warhol insa prietenia cu Warhol l-a determinat sa consume din ce in ce mai multe droguri care au dus la decesul lui in 1984.

Daca vreti sa aflati mai multe despre povestea fascinanta a lui Truman Capote si a prietenelor lui, in 2018 a fost publicata la editura Humanitas cartea ” Lebedele de pe Fifth Avenue de Melanie Benjamin” care imbina deopotriva fictiunea si realitatea – o gasiti aici.

Citește în continuare