Skip to content

Filmele „Butterfly Vision” de Maksym Nakonechnyi, si „Mariupolis 2” de Mantas Kvedaravičius, se vad si in Bucuresti. Retrospectiva Festivalului ANONIMUL 2022 are loc intre 8-11 septembrie la Cinema Elvire Popesco si ARCUB

Retrospectiva celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc in august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii), se va desfasura in perioada 8 – 11 septembrie in Bucuresti, la Cinema Elvire Popesco si in Sala Mare a ARCUB.

Publicul din Bucuresti va putea viziona filmele din competitii – lungmetraje internationale, scurtmetraje straine si romanesti, dar si productiile „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, si „Mariupolis 2”, de Mantas Kvedaravičius, care au facut parte din programul Focus Ucraina.

Drama „Butterfly Vision”, cu Rita Burkovska in rol principal, actrita care a fost prezenta la Sfantu Gheorghe pentru o intalnire cu publicul, o are in centru pe Lilia care, dupa doua luni de captivitate pe front, descopera ca a ramas insarcinata in urma unui viol. Incearca sa supravietuiasca traumei, mai ales ca societatea nu este pregatita sa ii accepte pe ea si pe copil. 

Retrospectiva ANONIMUL 2022 va fi inchisa cu proiectia filmului documentar „Mariupolis 2”, care a deschis festivalul la Sfantu Gheorghe.

Prezentat in premiera in Romania la ANONIMUL, „Mariupolis 2” este ultimul film – neterminat – al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusa si ucis in regiunea Mariopol, la finalul lunii martie. Documentarul a fost montat in timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, impreuna cu producatorii proiectului, pentru a putea avea fi aratat la Festivalul de la Cannes.

In program mai este si „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), de Peter Kerekes, recompensat cu Trofeul ANONIMUL 2022. Filmul, proiectat pe 10 septembrie, la ARCUB, spune povestea bazata pe realitate a mamelor dintr-o inchisoare pentru femei din Odesa.

Scurtmetrajele premiate anul acesta – „Fragmentari”, de Miruna Minculescu, desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc, „Fantasma Neon” (Brazilia), de Leonardo Martinelli, cel mai bun scurtmetraj strain, si „Aurica, viata de caine”, de Mihai Dragolea, recompensat cu Premiul „Ovidiu Bose Pastina” – vor beneficia de o proiectie speciala pe 11 septembrie, la Cinema „Elvire Popesco”, care va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu membri ai echipelor.

Biletele pentru proiectiile din cadrul retrospectivei pot fi cumparate de pe Eventbook. La ARCUB, Sala Mare, intrare va fi gratuita pentru studentii de la facultatile de teatru si film, in limita locurilor disponibile.

Programul integral poate fi consultat pe www.festival-anonimul.ro.

Citește în continuare