Skip to content

(galerie foto) Celebra opera din Sydney a redeschis sala mare de concerte dupa 2 ani de renovari. Peste 90% din deseurile rezultate din demolare au fost reciclate in constructia actuala. Proiectul valoreaza 300 milioane de euro.

Opera din Sydney, cunoscuta pentru aspectul exterior care a devenit simbolul principal al capitalei australiene, si-a redeschis cel mai mare spatiu de spectacole, „Sala de Concerte”, care a fost inchis pentru renovari din februarie 2020.

Sala beneficiaza acum de o acustica perfecta, o scena mobila cu un sistem performant si cai de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. In ciuda renovarilor, designul interiorului este cel original si nu prezinta modificari, insa acum poate gazdui o varietate mai mare de spectacole fara impedimente tehnice.

Sala de concerte a operei din Sydney poate gazdui pana la 2600 de spectatori si are o inaltime de 25 de metri de la scena pana la  tavan, reprezentand o provocare tehnica pentru inginerii care se ocupa de acustica.

Inginerii au fost insarcinati cu perfectionarea calitatii sunetului pentru ca sala sa fie pregatita pentru toate tipurile de spectacole. Totodata, potrivit reprezentantilor operei, peste 91% din deseurile rezultate din demolare au fost reciclate, depasind tinta de 80% propusa initial.

Modernizarile din Sala de Concerte reprezinta ultimul proiect din ”Deceniul de Reinoire” al Operei, un program de renovari si restaurari intins pe 10 ani in valoare de 300 de milioane de euro.

Scopul programului este de a actualiza Opera cu ultimele inovatii tehnologice din lumea spectacolelor si se va finaliza in 2023 cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la finalizarea cladirii emblematice. In ceea ce priveste Sala de Concerte, renovarile au inceput cu intentia de a imbunatati acustica, atat pentru artisti, cat si pentru public. Astfel, au fost instalate deasupra scenei 18 panouri acustice noi care reflecta undele sonore si imbunatatesc calitatea sunetului din timpul concertelor si spectacolelor.

Noile panouri pot fi dispuse in pozitii si unghiuri diferite in functie de muzica si sunt finisate cu lac de culoare magenta, semi-lucios. Culoarea scaunelor din sala a fost aleasa de Peter Hall, arhitectul care a finalizat cladirea operei dupa ce Jørn Utzon a abandonat proiectul.

Sistemele teatrului si ale scenei au fost si ele modernizate, in functie de spectacol spatiul poate fi adaptat pentru a trece de la modul orchestral la cel amplificat.

Scena a fost coborata cu 40 cm pentru a imbunatati unghiul de vedere al spectatorilor si pentru a crea mai multa intimitate intre artisti si public. Culisele au fost, de asemenea, extinse cu doua noi sali de repetitie.

Alte modernizari includ instalarea unui lift nou si a unui pasaj care le permite persoanelor in scaun cu rotile sa ajunga la toate nivelurile Salii de Concerte, inclusiv in foaierul de nord, o zona care inainte era complet inaccesibila persoanelor cu mobilitate limitata.

”Artistii si spectatorii se pot bucura de acum inainte de o acustica perfecta intr-un loc care este de acum mult mai accesibil, mai sigur si mai bine echipat pentru a prezenta intreaga amploare a spectacolelor din secolul al XXI-lea” a declarat Louise Herron, directorul executiv al Operei din Sydney.

Opera din Sydney, una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume, gazduieste peste 1500 de spectacole anual cu peste 1,2 milioane de spectatori.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul danez Jorn Utzon in 1957. Constructia a inceput in 1959 si a fost finalizata in 1973 sub conducerea unei echipe conduse de Peter Hall dupa ce Utzon a demisionat din cauza costurilor ridicate pana la 1 miliard de dolari.

Designul expresionist si plasarea cladirii in portul capitalei australiene au fost factori importanti din peisajul care a definit imaginea orasului Sydney in constiinta comuna.

Anual, peste 8 milioane de oameni viziteaza Opera din Sydney iar peste 350.000 dintre acestia opteaza pentru tururi ghidate ale constructiei intinsa pe 1,8 hectare.

Desi are sapte spatii oficiale pentru spectacole si evenimente, numeroase colturi din Opera sunt transformate in mod frecvent in scene de teatru sau dans contemporan. Sala Principala de concerte gazduieste Orchestra Simfonica din Sydney si cea mai mare orga din lume cu peste 10.000 de tuburi. 

Citește în continuare