Skip to content

Versiunea franceza a lui Banksy, Ememem, acopera crapaturile si gropile de pe trotuare si sosele cu mozaicuri colorate. Cu o identitate necunoscuta si peste 400 de lucrari publice in Europa, artistul este supranumit “chirurgul drumurilor”.

Ca urmare a succesului urias al misteriosului artist Banksy, a crescut numarul artistilor care aleg sa intervina asupra spatiului public intr-un mod care ar putea fi considerat drept vandalism. Insa un nou artist francez s-a remarcat in ultimii ani prin interventiile sale asupra strazilor si trotuarelor din Lyon, Paris si alte orase europene.

Cunoscut sub pseudonimul Ememem, artistul de origine din Lyon a inceput in urma cu cativa ani sa acopere gropile si crapaturile de pe trotuare sau din pavajele strazilor pentru a transforma peisajul urban. Abordeaza strict ceea ce el numeste “cicatrici” lasate neatinse de entitatile guvernamentale insarcinate cu intretinerea lor. Misiunea lui, descrisa drept “chirurgul pavajelor”, este de a “vindeca” aceste fracturi de asfalt si de a le transforma prin mozaicuri colorate.

Ememem declara ca si-a luat numele de la sunetul pe care il face motocicleta lui cand merge intr-o misiune de “flacking”. 

„Mi s-a parut potrivit cand am inceput in 2016. Sa fiu sincer, nu sunt bun la comunicare si prefer sa las poezia mea de macadam sa vorbeasca oamenilor. De aceea am ramas blocat la acest pseudonim. Oamenii isi pot imagina ca sunt oricine vor ei iar asta ma fascineaza la nesfarsit. Iubesc faptul ca poti sa crezi ca sunt Mos Craciun sau Banksy sau un magnat, om de afaceri in restul timpului.”, a declarat artistul.

Tehnica pe care el a numit-o „flacking” este un joc asupra cuvantului francez „flaque” care inseamna baltoaca. Utilizeaza materiale precum ceramica, lemn si bitum pentru a umple mai intai de la cele mai mici crapaturi la gropi considerabile din pavaje. Ulterior, le decoreaza cu mozaicuri multicolore aranjate in motive geometrice si le semneaza prin stantarea cu simbolul lui: o mistrie pe fundal rosu. Creatiile lui pot fi vazute in Lyons, Paris, Madrid, Barcelona si Milano. 

Artistul isi mapeaza singur lucrarile pe contul lui de Instagram unde are aproape 150.000 de urmaritori. 

Lucrarile lui realizate in atelier au inceput sa fie expuse in muzee si galerii din intreaga lume iar recent cateva au fost scoase din locul in care au fost instalate si furate pentru a fi vandute la licitatie.

Din 2016, Ememem a realizat peste 350 de mozaicuri numai in Lyons, cifrele aflandu-se in crestere mai ales ca artistul a inceput sa primeasca diverse comisioane din partea unor corporatii, muzee sau chiar din partea autoritatilor franceze care l-au invitat sa decoreze statiile metroului parizian. 

In Lyons, site-ul HappyCurio ofera deja tururi ghidate prin locurile in care au fost realizate lucrarile lui iar Lisa Mambré, viceprimarul arondismentului 9 l-a declarat “un star al artei stradale”.

Urmand modelul lui Banksy, Ememem refuza sa-si faca publica identitatea, nu ofera interviuri in persoana sau prin telefon si refuza sa fie fotografiat. Informatiile despre el sunt limitate, asa cum este si cazul lui Banksy, la site-ul oficial si contul de Instagram. 

Misterul din jurul lui i-a intrigat recent si pe jurnalistii The Guardian care au realizat o investigatie pentru a-i deslusi identitatea, fara reusite. Materialul poate fi citit aici

Citește în continuare