Skip to content

Povestea Coroanei Imperiale de Stat aflata pe sicriul Reginei Elisabeta in timpul inmormantarii. Include 2901 de diamante, rubine si safire care se afla in posesia monarhiei britanice de peste 1000 de ani. Cel mai controversat este „Rubinul Printului Negru”.

Din momentul in care sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a a iesit pe portile Palatului Buckingham, a iesit in evidenta coroana spectaculoasa care este asezata deasupra steagului regal. Pentru ca sicriul este acoperit incontinuu cu un drapel urias, semnificatia Coroanei Imperiala de Stat este prevalenta in contextul funeraliilor Reginei, avand o istorie lunga in spate.

Coroana Imperiala de Stat a fost fixata pe sicriu in momentul in care a inceput procesiunea transferului de la Palatul Buckingham la Westminster Hall din Londra. Coroana va ramane in acelasi loc pana in momentul ingroparii in cripta regala care va avea loc astazi, spre finalul zilei, la Castelul Windsor.

Pe langa aspectul decorativ al unei bijuterii extrem de pretioase, Coroana este un simbol al suveranului. A fost purtata de Regina Elisabeta pentru prima data in public in timpul incoronarii din 1953, fiind momentul in care si-a inceput in mod onorific datoria fata de Imperiul Britanic. Ulterior, a fost purtata in numeroase ocazii, fiind aleasa numai pentru momentele cu adevarat importante ale istoriei regale.

Din cauza greutatii de peste un kilogram pe care o are, Regina a fost nevoita sa o poarte cateva zile inainte de incoronare pentru a-si dezvolta muschii gatului indeajuns pentru a putea sustine Coroana pe cap in timpul procesiunii desfasurate in urma cu aproape 70 de ani. Atat fizic dar si metaforic, Coroana este o adevarata greutate pentru oricine o poarta, fiind decorata cu 2.901 pietre pretioase.

Intr-un documentar din 2018, Regina Elisabeta declara ca „Nu te poti uita in jos sa citesti discursul de pe foaie, trebuie sa ridici foaia in mana pentru ca daca ai cobori capul, ti-ai rupe gatul iar Coroana ar cadea.” Astfel, monarhul nu a mai purtat-o din 2016 cand, in timpul ceremoniei de deschidere a sesiunii parlamentare din Regatul Unit, coroana a fost asezata pe locul alaturat Reginei.

Coroana include numeroase diamante controversate a caror istorie este intens dezbatuta zilele acestea de cei care sunt impotriva cuceririlor facute de englezi de-a lungul istoriei. Printre ele se numara diamantul Cullinan II, safirul Sf.Edward, safirul Stuart si „Black Prince’s Ruby”.

Desi obiceiul incoronarii monarhului englez prin purtarea coroanei este un obicei care dateaza inca din Evul Mediu, versiune actuala a coroanei dateaza din 1937, fiind creata pentru urcarea pe tron a Regelui George al VI-lea, tatal Reginei Elisabeta.

O mare parte din pietrele pretioase care decoreaza coroana dateaza din secolul al XV-lea si au fost utilizate in 1838 pentru coroana Reginei Victoria care s-a spart in 1845.

Versiunea actuala a Coroanei – care a fost ajutata pentru incoronarea Reginei Elisabeta – are 31,5 cm inaltime, cantareste 1,06 kg si are 4 fleur de lis si 4 cruci pattée sprijinite pe doua arcade acoperite de un glob (monde) si o cruce pattée. In interior se afla o boneta din catifea violet, impodobita pe margine cu blana de hermina. Cadrul este realizat din aur, argint si platina si decorat cu 2.868 de diamante, 273 perle dintre care 4 atarna sub glob, 17 safire, 11 smaralde si 5 rubine.

Printre pietrele notabile se numara Safirul Sfantului Edward de pe crucea din varf, despre care se crede ca a fost luat din inelul lui Edward Confesorul cand a fost reinhumat la Westminster Abbey in 1163, Rubinul Printului Negru – care este de fapt un spinel, un mineral, si nu un rubin – pe crucea din fata, Safirul Stuart de 104 carate si 21 de grame si diamantul Cullinan II de 317 carate si 63 de grame. Despre perle, se considera ca ar fi apartinut Reginei Elisabeta I (1533-1603).

Cea mai controversata piatra pretioasa este cea mare, rosie, aflata in centrul coroanei. Se numeste „Black Prince’s Ruby” – Rubinul Printului Negru si este un spinel rosu de 170 de carate. 

Este numit si „Marele Impostor” pentru ca se spune ca ar fi fost furat in 1371 de catre Petru cel Crud – Regele Castiliei si al Leonului – de la Sultanul Grenadei. Ulterior, Printul Edward de Woodstock – supranumit si Printul Negru, fiul Regelui Richard al III-lea – l-a ajutat pe Regele Petru cel Crud si i-ar fi cerut piatra pretioasa drept multumire, printre multe ale comori. Titlul de Printul Negru i-a fost atribuit lui Edward din cauza atitudinii brutale pe care a avut-o fata de francezi in timpul razboaielor din Aquitane.

Spinelul a fost purtat de Regele Henry al V-lea in timpul Bataliei de la Agincourt si se considera ca i-ar fi salvat viata, regele fiind lovit in cap cu o sabie si supravietuind. In acelasi timp, Regele Richard al III-lea l-a purtat pe coroana in timpul luptei de la Bosworth unde si-a pierdut viata. Ulterior, a fost considerat oarecum blestemat insa acest lucru nu l-a oprit pe Regele Henry al VIII-lea sa il includa printre cele mai pretioase bijuterii ale sale. 

Timp de aproape 100 de ani, nu se stie ce s-a intamplat cu piata pretioasa dar a fost recuperata de Regele Charles al II-lea in 1660, dupa o perioada in care monarhia a fost inlocuita cu diferite forme de republicanism.

Regele Charles I a fost ucis in 1649 iar caderea lui in dizgratie a marcat abolirea monarhiei. Ulterior, Charles al II-lea a reinstaurat monarhia ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si a utilizat „Rubinul Printului Negru” ca o bijuterie centrala coroanei regale. Acest lucru este simbolic pentru titlul pe care si l-a ales noul Rege al Regatului Unit si al Commonwealth-ului: Charles al III-lea.

Desi superstitiile nu se bazeaza pe ratiune ci mai degraba pe interpretarea subiectiva a unor momente si actiuni, spinelul „Rubinul Printului Negru” este considerat a fi deopotriva un simbol al repetarii istoriei monarhiei britanice – despre care multi istorici considera ca ar putea disparea sub domnia lui Charles al III-lea – dar si o reamintire a andurantei de care institutia coroanei a dat dovada de-a lungul secolelor.

La randul ei, Regina Consort Camilla va purta o coroana cu o istorie controversate.

Importanta Bijuteriilor Coroanei este data de simbolistica predarii autoritatii de la un monarh la altul prin ceremonia de incoronare. Traditia a fost pastrata inca din anul 973, de la investirea Regelui Anglo-Saxon Edgar in orasul Bath, in Sudul Insulei Britanice.

In cei peste 1.000 de ani de ritualuri in care bijuteriile au avut un rol esential in numirea conducatorului britanic, obiceiurile au ramas aproape neschimbate iar o parte din accesoriile pretioase au fost pastrate si ingrijite in conditii exemplare. Valoarea acestora este estimata intre 4 si 5 miliarde de lire sterline.

Va invitam sa descoperiti mai jos cele mai extravagante bijuterii care au apartinut Reginei Elisabeta. Pe langa Bijuteriile Coroanei, care pot fi purtate doar cu ocazia incoronarii sau in cadrul reuniunii anuale a Ceremoniei de deschidere a Parlamentului, colectia ei avea peste 300 de piese pretioase, inclusiv 98 de brose, 46 de coliere, 37 de bratari, 34 de perechi de cercei, 15 inele si 20 de ceasuri.

Citește în continuare