Skip to content

Peste 7.000 de carti pentru copii in limba engleza pot fi descarcate gratuit. Printre titluri: „Vrajitorul din Oz”, „Peter Pan”, „Ocolul Pamantului in 80 de zile”. In Romania sunt disponibile gratuit sute de carti precum „Codul Bunelor Maniere Pentru Copii” si „Basme” de Mihai Eminescu.

Biblioteca Baldwin de Literatura Istorica pentru Copii de la Universitatea din Florida a digitalizat si publicat in ultimii ani mii de carti pentru copii, incepand cu aparitii editoriale de la mijlocul secolului al XIX-lea si pana in prezent. Numarul cartilor digitalizate a ajuns la 7.229, acestea sunt opere literare de la cele mai celebre la cele mai putin cunoscute, scrise de-a lungul timpului pentru incantarea si educarea celor mici. 

Incepand cu 2006, cartile au fost digitalizate treptat si puse la dispozitia tuturor celor interesati prin platforma online de colectii digitale ale Universitatii din Florida. Cea mai veche carte disponibila dateaza din 1753 si este in limba franceza.

Printre cele mai populare titluri se numara ”Cei 5 porcusori” de fratii McLoughlin Christie, ”Peter Pan” de J.M. Barrie, seria ”Vrajitorul din Oz” de Frank L. Baum sau ”Ocolul Pamantului in 80 de zile” de Jules Verne. Puteti descoperi toate cartile din colectia digitala aici. 

In decursul istoriei, literatura pentru copii a ajuns sa ocupe un loc important pentru autori, insa mai putin cunoscut este faptul ca abia de la inceputul secolului al XVIII-lea incep sa apara cartile dedicate copiilor. Publicarea lor a coincis cu ideile moderne care catalogau copilaria ca o perioada importanta de dezvoltare care este separata de restul vietii adulte.

Majoritatea cartilor pentru copii au fost gandite atat pentru divertisment, cat si pentru a-i educa intr-un mod distractiv. Autorii cartilor de acest fel au incercat in ultimii 200 de ani sa gaseasca un echilibru intre divertisment si instruirea micilor cititori.

”Pana la finalul secoului al XVIII-lea, literatura pentru copii a inceput sa infloreasca ca o ramura separata a industriei publicatiilor din Marea Britanie. A fost o tendinta care a accelerat rapid si care nu a fost oprita nici in ziua de astazi. Cartile pentru copii si tineri adulti sunt cele mai vandute astazi, dintre care 80% din cartile pentru tineri adulti sunt cumparate de cei mari, atat de populare sunt” mentiona Matthew Grenbly, profesor al catedrei de Literatura si Lingvistica a Universitatii din Newcastle, Marea Britanie.

Cea mai inovativa perioada a literaturii pentru copii a fost in timpul erei victoriene. Specialisti precum Grenbly au putut sa examineze progresul cartilor pentru cei mici cu ajutorul bibliotecii digitale ”Baldwin”. 

Pentru publicatii in limba romana, puteti descoperi mai multe carti digitale pentru copii oferite gratuit de platforme precum Biblioteca Digitala, Cartemania sau editura LiterNet.

Cei mici au acces si pot citi online o serie de carti populare pentru copii precum ”2000 de leghe sub mari” de Jules Verne, ”Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi, ”1001 nopti”. Cartile pot fi cautate si descarcate de pe Biblioteca Digitala, Cartemania sau de pe editura LiterNet

Citește în continuare

O pictura incompleta a lui Michelangelo a fost finalizata cu ajutorul unei aplicatii pe telefonul mobil si expusa la National Gallery din Londra. Gestul ridica intrebari legate de viitorul artei traditionale si drepturile de autor asupra unor capodopere importante.

Una dintre cele mai misterioase lucrari ale lui Michelangelo a fost finalizata recent cu ajutorul unui artist pop-art si al inteligentei artificiale. Pictura intitulata “Madona din Manchester” a fost completata…

Citeste mai mult