Skip to content

Langa Cluj, a fost creat in premiera un traseu de caiac accesibilizat pentru persoane nevazatoare.

Pe lacurile din Gheorgheni si Chios au fost inaugurate trasee de caiac accesibilizat pentru persoane nevazatoare, care pot vasli singure, ghidate de sunetele emise din boxele amplasate langa lac, initativa apartinand Asociatiei Caiac Smile, si sprijinita de Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

Lansarea oficiala a acestui traseu in premiera pentru Romania are loc in timpul Saptamanii Europene a Sportului, care se desfasoara la Cluj-Napoca in perioada 23-30 septembrie, sub motto-ul #BEACTIVE.

Traseul de caiac accesibilizat pentru persoanele nevazatoare nu este singurul proiect al asociatiei, ci acestia ofera o serie de alte activitati sportive dedicate persoanelor cu dizabilitati: caiac adaptat, pe Lacul Gheorgheni si pe Lacul Chios; baschet in Baza Sportiva Gheorgheni; tenis de masa la Clubul Sportiv Lamont si tenis de camp la Winners Sports Club.

Datorita acestui proiect, tineri cu diferite deficiente si dizabilitati, cei proveniti din centrele de plasament sau din medii defavorizate din Cluj au posibilitatea sa faca sport, saptamanal, alaturi de voluntarii Caiac SMile.

Nevoia de natura este din ce in ce mai stringenta pentru lumea in care traim, indiferent daca suntem persoane tipice sau atipice. 

In Taiwan a aparut un traseu de drumetii unde trebuie sa se pastreze tacerea si turistii sa nu vorbeasca intre ei. Actiunea urmareste semnalarea beneficiilor si importantei linistii, cu scopul de a pastra locurile urbane si naturale linistite.

In Taiwan, pe malul lacului Cuifeng, a fost inaugurat un traseu de drumetii unde turistii nu au voie sa vorbeasca intre ei, anunta CNN. Certificarea a fost facuta de Quiet Parks International (QPI), cu sediul in SUA, o organizatie care se angajeaza in cercetarea si cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la beneficiile si importanta linistii, cu scopul de a pastra locurile urbane si naturale linistite.

Un alt trend este Calmtaiment – programe tv care promoveaza mindfulness-ul sau sunetele din natura.

Astazi creatorii de continut (si nu e vorba de vloggeri, bloggeri ci de marile studiouri producatoare de programe tv sau film) abordeaza dintr-o noua directie divertismentul invitand publicul la meditatie, mindfulness si preocuparea pentru ingrijirea mintii si a sufletului.

Netflix a prezentat versiunea opusa binging-ului cu prezentarea pe platforma a unui ghid pentru meditatie – Headspace Guide to Meditation, o serie animata in care sunt prezentate tehnici de meditatie care pot fi introduse in practica zilnica.

HBO Max a creat anul trecut in colaborare cu aplicatia Calm programul A World of Calm, descris drept antidot al stresului zilnic. Programul include povesti narate de celebritati ca Mahershala Ali, Idris Elba, Keanu Reeves, Nicole Kidman si Kate Winslet, are 30 de minute pentru fiecare episod si si-a propus sa transforme sentimentele si starea de spirit a spectatorului spre calm si liniste interioara, folosindu-se de muzica linistitoare si imagini care sa transporte audienta intr-o lume calma si relaxanta.

Citește în continuare