Skip to content

Trupa islandeza Sigur Rós sarbatoreste 20 de ani de la albumul „( )” cu o reeditare extinsa

Art-rockerii islandezi Sigur Rós vor sarbatori cea de-a 20-a aniversare a albumului „( ) ” cu o reeditare a LP-ului din 2002, cu fete B si demo-uri nelansate de la sesiunile de inregistrare.

Albumul va aparea in format digital pe 27 octombrie si apoi fizic pe 25 noiembrie, reeditarea „( )” prezinta cele opt piese originale ale albumului – toate remasterizate – impreuna cu demonstratii ale pieselor #6, #7 si #8 – cunoscute cu afectiune ca „E- bow”, „Dauðalagið” (The Death Song)” si, respectiv, „Popplagið” (The Pop Song), plus cele trei melodii care au format „Untitled #9”, partea B la „Untitled #1”.

Inainte de lansarea lui ( ), Sigur Rós a distribuit versiunea nelansată Jacobs Studio Sessions a „Untitled #7”, a.k.a. „Dauðalagið (The Death Song)”:

Acest album a promovat limbajul „hopelandic” inventat al cantaretului si chitaristului Jónsi, lipsa titlurilor de melodii adaugand la atmosfera de vis si confuza a albumului.

In februarie, Sigur Rós a anuntat ca lucreaza la un nou album. La inceputul aceleiasi luni, a fost dezvaluit ca Kjartan Sveinsson s-a alaturat grupului dupa aproape un deceniu departe de trupa.

„Nu am vrut sa punem titluri pe disc doar pentru ca ar trebui sa fie titluri pe disc”, a declarat Kjartan „Kjarri” Sveinsson, cea care s-a alaturat recent trupei intr-un comunicat. „In plus, cand trimit melodii prietenilor mei, spun mereu „Uita-te la piesa cinci” sau lucruri similare, nu melodia exacta”.

Dupa coloana sonora colaborativa din 2020 pentru Odin’s Raven Magic, Sigur Rós va reveni cu cel de-al optulea album de studio in 2023, primul lor LP de la Kveikur din 2013.

Trupa Sigur Ros a concertat in 2016 in Romania, la Electric Castle. Muzica islandezilor se situeaza intr-o zona mistica, fiind in acelasi timp si exuberanta si spirituala, emotionala si eterica. 

Fiecare album produs din 1995 incoace a fost primit cu critici excelente, chiar si sub surpriza descoperirii ca muzicienii au inventat propria limba pentru a se exprima in unele din cantecele lor, cele mai multe dintre ele neavand nici macar un titlu. 

Regizorii de film au fost printre primii inspirati de muzica lor, care figureaza pe coloana sonora a peste zece filme si seriale, membrii Sigur Ros aparand in rol de muzicieni si intr-un episod al Game of Thrones.

Citește în continuare