Skip to content

Merritt Moore, o balerina fizician care danseaza cu robotii, vine in Romania. Artista a luat lectii de balet cu romanca Irina Rosca

Dr. Merritt Moore, una dintre cele mai interesante figuri ale lumilor stiintifice si artistice, va veni in Romania pe 4 noiembrie, in cadrul evenimentului GoTech World.

Merritt Moore este o balerina profesionista, de talie mondiala, dar si fizician cu specializare in fizica cuantica, care a reusit sa combine arta si tehnologia. Moore a inceput sa danseze la varsta de 13 ani, iar de la varsta de 15 ani, a calatorit la Viterbo (Italia), unde a cunoscut-o pe Irina Rosca, fosta balerina din Baletul Operei Nationale Bucuresti, cu care s-a antrenat in timpul petrecut in Italia. In prezent, Merritt Moore are o impresionanta cariera ca balerina, ea activand in companii internationale renumite de balet din: Zurich, Boston, Marea Britanie si Norvegia. 

Balerina a devenit celebra in ultimii ani, cu precadere in perioada pandemiei, prin conceperea si realizarea de coregrafii cu roboti industriali. Ea invata robotii sa danseze si performeaza cu ei in reprezentatii unice a absolvit magna cum laude facultatea de fizica de la Harvard si un doctorat in fizica atomica si laser la Universitatea din Oxford.

Merritt Moore lucreaza cu o echipa incredibila de artisti si cercetatori, pentru a pune in scena spectacole captivante, prin integrarea stiintei si artei, printre care si duete romantice si emotionante cu roboti industriali.

Artista fizician exploreaza viitorul AI/invatarii automate, in special in dans, si cerceteaza potentialul incredibil pe care il are inteligenta artificiala, in scopul potentarii creativitatii umane.

Unul dintre proiectele unice ale artistului fizician a fost prezentat la Victoria & Albert (Londra), cel mai mare muzeu de arte decorative si design din lume, in 2017, sub forma unei instalatii numita Slave/Master (Sclav/ Stapan). 

Aceasta a pus in prim-plan explorarea „granitelor” din jurul interactiunii om/robot, inversand „teama” traditionala descrisa in filmele SF, privind robotii care opreseaza oamenii. 

Si cel mai mare centru de arte interpretative din Europa, Barbican (Londra), a gazduit un proiect de-ale Dr. Merritt, realizat in colaborare cu artistul multidisciplinar Darren Johnston, numit Zero Point.

Acesta s-a derulat in 2017, sub forma unui spectacol senzorial inovator, foarte captivant, inspirat in egala masura de sacru si stiintific. Zero Point a imbinat imaginile digitale produse de tehnologia de detectare a miscarii cu o coregrafie meditativa.

In timpul pandemiei (2020), a fost invitata la Harvard ArtLab (un spatiu de lucru experimental pentru artisti, savanti si procese creative) si a creat o serie de dansuri cu un brat robotic industrial.

In prezent, ea este profesor adjunct la New York University Abu Dhabi, unde preda cursuri de robotica si dans.

GoTech World este cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrala si de Est ce are loc pe 3 si 4 noiembrie, la Romexpo, Pavilionul B1. Participarea la GoTech World se face pe baza unui bilet de acces ce poate fi achizitionat direct de pe www.gotech.world.

Citește în continuare