Skip to content

Artistul Olafur Eliasson expune o instalatie spectaculoasa de arta in desertul din Qatar. Scopul ei este de a-i ajuta pe oameni sa se reconecteze cu natura.

Artistul Olafur Eliasson a creat o instalatie de arta pe care a expus-o pentru prima data in desertul din zona de nord capitalei Qatarului, Doha. Este o lucrare care arata cat de simplu este sa creezi ceva spectaculos daca urmezi indeaproape regulile geometriei si integrarea structurilor create de om in mediul natural.

Eliasson a conceput un sistem de oglinzi circulare sustinute de structuri metalice masive, semicirculare. Datorita unui sistem ingenios de unghiuri si axe proiectate cu atentie de artist, reflexiile structurilor din oglinzi creeaza iluzia unor cercuri perfecte. 

Oglinzile sunt dispuse orizontal si reflecta spatiul de sub ele, artistul a dorit ca atunci cand vizitatorii privesc in sus sa observe de fapt ce se afla in jos, adica pamantul si implicit imaginea lor. 

Instalatia a fost gandita la invitatia Consiliului Muzeelor din Qatar si are la baza ideea de interactiune cu propria persoana, o reconectare la sine si la lucrurile esentiale.

Lucrarea face parte din expozitia ”Shadows travelling on the sea of the day” care s-a deschis pe 24 octombrie la care participa si alti artisti internationali importanti precum Simone Fattal si Ernesto Net.

Instalatia cuprinde 20 de oglinzi suspendate orizontal, sustinute de semicercuri. Alaturi se afla cercuri intrepatrunse, pozitionate potrivit axelor unui plan simetric care formeaza o pentagrama cu cinci colturi. 

Prin constructia ei, instalatia lui Eliasson ofera un spatiu intim de meditatie prin care vizitatorii au ocazia de a se privi de la distanta intr-un mediu natural, retras si indepartat de oras sau de alte teritorii create de om. Lucrarea reprezinta si o cautare a lui Eliasson fata de interactiunea dintre perceptia umana si lumea naturala. 

”Este un fel de reconectare la realitate, reconectare la pamant. Te afli in acelasi timp cu picioarele bine infipte in nisip si cu capul atarnand in jos iar deasupra ta este un pamant care pare indepartat. Probabil vei incepe sa te uiti inainte si inapoi, prima data te vei privi la persoana intai, mai apoi te vei privi din exterior, ca la o terta persoana. Aceasta oscilare de priviri, impreuna cu miscarile corpului tau, iti va amplifica sentimentul de prezenta. In acelasi timp, structurile curbate din jur vor incepe sa se piarda in imprejurimi, se vor dematerializa si vor deveni parte din peisaj.”, a declarat Eliasson in cadrul unui text dedicat expozitiei.

Prin aceasta lucrare, Eliasson a dorit sa celebreze tot ce se afla in desert, de la plante, urme de animale si formatiuni stancoase. Linia orizontului este o parte importanta a lucrarii.

Artistul ii invita pe vizitatori sa priveasca cu atentie modul in care elementele sculpturale ale instalatiei interactioneaza cu mediul in care au fost plasate. Prin aceste dispuneri, invoca „modul in care individul constientieaza din toate punctele de vedere locul si timpul in care se afla.”

Artistul celebreaza intr-un mod conceptual miscarea fiintelor umane in spatiu, trecerea timpului si prezenta elementelor naturale. Lucrarea reprezinta o reverenta a artistului fata de natura si invita publicul sa se reconecteze la Pamant si la fluxul energetic natural al planetei. 

Instalatia face parte dintr-un proiect national prin care au fost amplasate peste 100 de lucrari de arta in spatiul public.

Mai multe teritorii din Qatar sunt transformate in muzee permanente in aer liber cu prilejul Cupei Mondiale de Fotbal care va avea loc intre 20 noiembrie si 18 decembrie. Pe langa instalatiile lui Eliasson, Fattal si Neto, in perioada urmatoare vor montate si lucrari semnate de Jeff Koons, Ugo Rondinone, KAWS, Yayoi Kusama, Katharina Fritsch, Peter Fischli & David Weiss.

Fiind unul dintre cei mai apreciati artisti contemporani, Olafur Eliasson s-a nascut in 1967, a crescut in Islanda si Danemarca si a studiat intre 1989-1995 la Academia Regala Daneza de Arte Plastice.

In 1995, s-a mutat la Berlin si a fondat Studioul Olafur Eliasson, care astazi cuprinde o echipa numeroasa de mesteri, arhitecti, arhivisti, cercetatori, administratori, bucatari, programatori, istorici de arta si tehnicieni specializati.

De la mijlocul anilor 1990, Eliasson a realizat numeroase expozitii si proiecte majore in intreaga lume. In 2003, a reprezentat Danemarca la cea de-a 50-a Bienala de la Venetia. Mai tarziu in acel an, a instalat „The Weather Project” in Tate Modern din Londra. Cascadele din New York City, comandate de Public Art Fund, au fost instalate de-a lungul malurilor orasului in 2008. 

Eliasson a produs, de asemenea, numeroase proiecte in spatiul public. „Green River” a fost realizat in diferite orase intre 1998 si 2001. In 2014, umplut o aripa intreaga a Muzeului de Arta Moderna din Danemarca cu pietre si apa, simuland un rau intr-un peisaj stancos. 

In prezent, Eliasson traieste si lucreaza la Copenhaga si Berlin. 

Arta lui este ghidata de interesele sale asupra perceptiei, miscarii, experientelor materializate si sentimentelor. Arta, pentru el, este un mijloc crucial pentru transformarea lumii. Lucrarile lui Eliasson includ sculptura, pictura, fotografia, filmul si instalatia de arta. Nu se limiteaza la limitele muzeului sau ale galeriei, practica sa angajeaza publicul prin proiecte arhitecturale, interventii in spatiul civic, educatie artistica, elaborarea politicilor publice si pune accent pe probleme de durabilitate si schimbari climatice.

Citește în continuare