Skip to content

Cea mai mare plaja artificiala din Europa va fi deschisa anul viitor langa Madrid. Va avea o laguna, scoala de navigatie, tobogane, restaurante si baruri, intinse pe o suprafata de 105.000 metri patrati. 

Cea mai mare plaja artificiala se va deschide anul viitor in localitatea Alovera din provincia Guadalajara, la un drum de 40 de minute de Madrid, in centrul Peninsulei Iberice.

Constructia a inceput inca de anul trecut, complexul turistic va avea peste 15.000 de metri patrati de nisip si mai bine de 25.000 de metri patrati de apa cu o adancime de pana la 2,5 metri. 

Complexul se va numi ”Alovera Beach” si va fi compus dintr-o laguna uriasa in jurul careia vor fi construite plajele si diferite facilitati care sa asigure oaspetilor un confort sporit. 

Pe langa plajele cu sezlonguri si palmieri, Alovera Beach va avea zone cu tobogane acvatice si piscine mici dedicate copiilor, cursuri de navigatie pentru adulti si tineri, terenuri de volei, sali de sport in aer liber, o tiroliana, zone de hamac, cat si baruri si restaurante cu specific local. 

Complexul va oferi toate facilitatile intalnite in mod obisnuit in statiunile de pe coasta de sud-est a Spaniei, aflandu-se la 300 de kilometri de Marea Mediterana. Taxa de intrare in complex va fi de 10 euro.

Desi proiectul a fost anuntat prima data in 2017, constructia a fost oprita de mai multe ori. Alovera Beach a devenit un proiect controversat si a fost subiectul unor dezbateri politice intense datorita presupusului consum de apa pe care l-ar produce intr-o zona catalogata drept secetoasa in lunile de vara. 

Opozantii proiectului au fost critici cu privire la risipa de apa pe care ar putea sa o produca, alaturi de costurile totale, estimate la 15,6 milioane de euro.

In apararea lor, investitorii de la Alovera Beach si co-dezvoltatorii americani de la Crystal Lagoons au oferit clarificari cu privire la volumul de apa utilizat anual, care este echivalentul consumului a 80 de case, cu mentiunea ca laguna va fi alimentata o singura data cu apa. 

Pentru a avea un impact redus asupra mediului, piscinele vor fi echipate cu rezervoare care extrag si curata apa pentru a fi refolosita. De asemenea, laguna va fi dotata cu o tehnologie inovatoare care reduce evaporarea apei in zilele calduroase. 

Investitorii au estimat ca intregul complex va genera cel putin 350 de locuri de munca si va putea primi intre 250.000 si 400.000 de vizitatori pe an. 

Pentru a-si intari argumentul, dezvoltatorii au realizat studii din care reiese ca Alovera Beach va consuma mai putina apa decat irigatiile unui parc conventional si ca vor folosi mai putine chimicale pentru pastrarea apei curate decat se utilizeaza in mod obisnuit pentru o piscina de inot.

Totodata, Crystal Lagoons si Alovera Beach vor construi langa complex si un parc natural de dimensiuni mari pentru a produce un ecosistem sustenabil care incurajeaza biodiversitatea din zona.

Citește în continuare