Skip to content

Enola Holmes 2, acum pe Netflix, cu o poveste reala despre emanciparea femeilor. Millie Bobby Brown “Ma inspira teribil aceste tinere femei practic fara nicio putere si care se revolta impotriva sistemului”

Odata cu Millie Bobby Brown, studiourile Warner Bros se reintoarc la Hollywood-ul vechi si la traditia mega vedetelor pe care le promovau cu multe filme, transformandu-le in super branduri.

Micuta Millie care a plecat din Anglia ca sa vina la Hollywood sa faca Stranger Things cu aceleasi studiouri, a primit odata cu adolescenta filmul Enola Holmes bazat pe cartile lui Nancy Springer.

Primul film a avut un succes impresionant, asa ca Enola Holmes 2 inseamna inca un pas important in lumea filmului pentru dra Bobby Brown si familia ei, alaturi de care are o companie de productie. Pentru noul Enola Holmes, Millie e producatoare, cum e si sora ei, Paige Brown prin compania lor PCMA.

Enola Holmes 2 e pe Netflix de la inceputul lui noiembrie si prin amabilitatea echipei Netflix va putem face o excursie in culisele productiei amuzante si simpatice, un rasfat pentru privire cu costume frumoase, actori superbi si o poveste politista aproape de valorile contemporane, dar si un intelligent mesaj pentru drepturilor femeilor.

Dupa evenimentele din primul film, Enola si-a dat seama de vocatia ei, aceea de a calca pe urmele celebrului ei frate detectiv. Dar cand isi lanseaza propria agentie, gaseste cu greu clienti, traind mereu, si acum incercand sa lucreze, in umbra lui Sherlock. Oportunitatea bate la usa sub forma improbabila a unei tinere sarace a carei sora a disparut. Amandoua lucreaza la o fabrica locala de chibrituri, iar investigatia Enollei trece curand de la o fata disparuta la, ati ghicit, o conspiratie elaborata.

Enola va gasi rezolvarea dar pentru asta are nevoie de ajutorul prietenilor, iar filmul are amuzamentul primului, dar si adrenalina povestilor marca Holmes.

Bugetul urias al filmului, care e tratat ca o productie de cinema, nu de televiziune, se simte inca de la primele minute cu o scena de urmarire rapida prin strazile frumos reconstruite ale Londrei anilor 1880. Totul continua sa se simta grandios si demn de cinema pe tot parcursul filmului, cu un buget afisat cu brio (presa britanica a scris ca Brown a incasat 10 milioane de dolari pentru rolul ei) si totul constituie un divertisment amplu si decent, un spectacol de matineu ambalat cu incredere.

E interesant de urmarit filmul si din perspectiva faptului ca famillia Brown incepe sa cucereasca retelele de streaming.

Revenind in rolul principal, dar si ca producatoare, Millie Bobby Brown apreciaza in mod deosebit faptul ca, fara cine stie ce preambul, publicul are parte de actiune chiar de la inceputul celui de-al doilea film. „Comparativ cu primul film, am crescut miza in mod semnificativ”, spune ea. „Primul film a fost legat mai ales de autodescoperire si de dezvoltarea personala. Era vorba despre o fata care isi pierde mama, pleaca sa o caute, are niste frati cat se poate de misogini, unul dintre acestia, respectiv Sherlock, fiind inca pe cale sa se maturizeze. Tanara se afla intr-o calatorie de autodescoperire, insotita de un baiat zapacit pe nume Tewkesbury (n red. Louis Partridge), care a ajutat-o pe parcurs. Mi-a placut mult abordarea din primul film, care a oferit tuturor posibilitatea de a o privi pe Enola de la egal la egal. Dar in acest al doilea film nu este despre Enola, ci despre detectiva Enola Holmes.”

„Ma inspira teribil aceste tinere femei practic fara nicio putere si care se revolta impotriva sistemului”, adauga ea. „Dar, pe parcursul intregului film, povestea urmareste tema legaturii dintre ele. Jack si Harry au reusit sa o introduca pe Enola in aceasta miscare intr-o maniera foarte ingenioasa.”

Producatoarea executiva Paige Brown, sora lui Millie si partenera ei in cadrul companiei lor de productie PCMA, a fost fermecata de prima versiune a scenariului creat de Thorne. „Discutaseram deja despre abordare, asa ca stiam ce urmeaza, dar tot am fost fascinate de creativitatea cu care a reusit sa impleteasca firele narative. Miza este intr-adevar mai mare in conditiile in care Enola preia cazuri din ce in ce mai periculoase si mai serioase, in asa fel incat sa poata concura cu fratele ei. Ador felul in care se dezvolta relatia ei cu Sherlock, faptul ca avem ocazia sa-i vedem pe cei doi frati intrecandu-se si posibilitatea de a le revedea impreuna pe Eudoria si pe Enola. In plus, avem povestea de dragoste care ma emotioneaza profund in cazul acestui film.”

Pe langa faptul ca avem o femeie detectiv care rezolva misterele cu inteligenta, nu cu armele, cu un mesaj subtil de feminism, intriga principala pleaca de la o fapta reala: greva femeilor de la fabrica de chibrituri din 1888, un prim demers din istorie care a insemnat demarat lupta pentru emanciparea femeilor.

Grava de la fabrica de chibrituri din 1888 este un moment istoric coplesitor, care a dus la o confruntare intre muncitoare, unele dintre ele adolescente, si puternica si influenta companie de productie Bryant & May. Greva a inceput dupa concedierea unei muncitoare care a refuzat sa semneze o declaratie pregatita de management si menita sa contrazica rapoartele legate de conditiile de munca abuzive din fabrica.

Concedierea ei a condus la parasirea posturilor de catre 1400 de femei si fete din cauza unor probleme precum penalizarile, orele suplimentare si conditiile de munca periculoase, cele mai grave dintre acestea fiind legate de compozitia varfurilor chibriturilor, un amestec cu fosfor alb otravitor pentru muncitori.

Publicitatea negativa creata avea sa duca, pana la urma, la infrangerea companiei Bryant & May. Mai mult decat atat, actiunile intreprinse de acele fete si femei aveau sa conduca la interzicerea utilizarii fosforului alb la fabricarea chibriturilor nu numai in Marea Britanie, ci si in restul tarilor din vest prin intermediul Conventiei de la Berna din 1906.

Desi in 1888 miscarile muncitoresti se aflau abia la inceput, in anul urmator a avut loc marea greva a docherilor, in urma careia zeci de mii de muncitori au inceput sa formeze sindicate care sa lupte pentru drepturile lor.

Citește în continuare