Skip to content

A aparut primul volum semnat de Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, in limba romana. Volumul reuneste „Pasiune simpla” si „Confesiunea adolescentei” .

Editura Pandora M publica primul titlu semnat de Annie Ernaux, un volum care reuneste doua dintre cartile scriitoarei – „Pasiune simpla” si „Confesiunea adolescentei , care apar atat in format fizic, cat si in format audio si digital.

In „Pasiune simpla”, scriitoarea documenteaza reactiile, dorintele, umilintele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un strain casatorit. „Fiecare cuvant, intamplare ori persoana care ii iese in cale ii prilejuieste o legatura cu cel iubit ori ii provoaca o indiferenta glaciala. Nu exista cale de mijloc, asa cum luciditatea extrema nu ofera scapare din fata acestei pasiuni mistuitoare”, noteaza editorii.

Romanul autofictional „Pasiune simpla” este publicat acum intr-o editie noua, dupa ce in urma cu cativa ani a fost publicat in editie romaneasca la aceeasi editura, Pandora M, cel care semneaza traducerea fiind Vasile Zincenco. „Un monument inchinat pasiunilor care sfideaza orice explicatie simpla”, scriau criticii de la The New York Times Book Review la aparitia editiei in limba engleza a cartii.

In „Confesiunea adolescentei”, naratoarea readuce la viata vara anului 1958, cand s­-a daruit pentru prima oara unui barbat. Dupa 50 de ani, scriitoarea isi da seama ca s-­ar putea intoarce la fata de atunci, pe care incercase din rasputeri s­-o uite.

 „In cursul acestui proces, va descoperi ca acea fata care fusese candva este originea vitala, violenta si dureroasa a identitatii ei de scriitoare”, subliniaza editorii.

Traducerea cartii in limba romana este cunoscuta traducatoare Madalina Ghiu, care spune despre roman urmatoarele: „ Mi s-a confirmat din nou ca nu trebuie sa fugim de Memorii, un gen literar aparent datat, ci, dimpotriva, ca trebuie sa luptam cu uitarea, citindu-le. Credem adesea ca memoria noastra este infailibila, dar nu putem sa uitam ca de multe ori aceasta ne tradeaza. Uneori, ne amintim o fictiune in locul unui eveniment trait in realitate –memoria ne joaca feste. Nu de putine ori, un fapt trait de un Altul coincide cu cel trait de noi, iar Annie Ernaux stie perfect asta. Ea are marea calitate de a trece de la particular la general, de a nu uita, de a rememora ceea ce noi am experimentat, dar am escamotat, ceea ce, cu siguranta, vom trai la un moment dat”.

In colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M urmeaza sa fie publicate in viitorul apropiat si alte volume in cadrul seriei de autor dedicate lui Annie Ernaux: „Anii”, „Locul”, „Un tanar” si „Evenimentul”.

Scriitoarea franceza Annie Ernaux a castigat luna trecuta premiul Nobel pentru literatura pentru anul 2022.

Annie Ernaux s-a nascut in 1940 si a crescut in micul oras Yvetot din Normandia, unde parintii ei aveau un magazin alimentar si o cafenea. Drumul ei ca scriitoare a fost lung si anevoios. In opera sa, de peste 30 de volume, Annie Ernaux examineaza in mod constant si din unghiuri diferite o viata marcata de discordante puternice de gen, limba si clasa.

De la publicarea primei sale carti, „Cleaned Out”, in 1974, scrierea lui Annie Ernaux a continuat sa exploreze nu numai propria ei experienta de viata, ci si pe cea a generatiei sale, parintii ei, femeile, altii anonimi intalniti in spatiul public, inclusiv cei uitati.

Principalele teme abordate prin opera ei de-a lungul a peste patru decenii, sunt: corpul si sexualitatea; relatii intime; inegalitatea sociala si experienta schimbarii clasei prin educatie; timpul si memoria.

Ernaux este prima femeie de origine franceza care a castigat premiul pentru literatura si a spus reporterilor ca premiul a creat responsabilitatea de a „continua lupta impotriva nedreptatii”. Ea a mai spus ca literatura nu poate avea „un impact imediat”, dar ca totusi a simtit nevoia sa mentina lupta pentru drepturile „femeilor si a celor oprimati”, potrivit agentiei de presa AFP.

The New Yorker a scris in 2020 ca, in cele peste 20 de carti ale sale, „a fost dedicata unei singure sarcini: excavarea propriei vieti”.

Anul acesta, la varsta de 82 de ani, aceasta a lansat si o noua carte, un roman intitulat „Le jeune homme”/ „Tanarul”  (Gallimard), dar si un film plasat la jumatatea drumului intre documentar si fictiune – „Les Années Super 8”, realizat de fiul sau, David Ernaux-Briot, cu text si voce –  Annie Ernaux.

Filmul reprezinta un colaj de imagini biografice ale scriitoarei si familiei sale, din perioada 1972-1981, filmate cu camera Super 8, de unde si titlul filmului prezentat anul acesta la Cannes, în cadrul secțiunii „La Quinzaine des réalisateurs”, dupa cum noteaza criticul literar Adina Dinitoiu pe platforma culturala Literomania.

Despre autoare, criticul Adina Dinitoiu subliniaza un pasaj dintr-un interviu dat de aceasta in revista „Lire. Magazine littéraire” nr. 507/mai 2022 –, declarand ca materia scrisului sau e insasi viata („écrire la vie”), ca pentru ea scrisul e doar o chestiune de montaj al faptelor de viata, consemnate cu un soi de distanta si pe un ton neutru, de-a dreptul plat.

Citește în continuare