Skip to content

10 sfaturi si trucuri eficiente care vor face mai usoara curatenia pentru sarbatorile de iarna. 

Cand vine vorba de sarbatorile de iarna, printre cele mai covarsitoare sarcini de bifat revin curateniei si organizarii casei. Pentru a face procesul cat mai eficient si mai simplu, Urban.ro va recomanda o serie de sfaturi si trucuri de luat in calcul inainte de a incepe curatenia si pe care le puteti aplica si in alte perioade ale anului. 

Inainte de a incepe curatenia se recomanda aruncarea obiectelor si hainelor care nu-si mai gasesc utilitatea in casa. 

Pentru a parcurge eficient activitatile puteti incepe cu o lista cu sarcinile ce trebuie facute, astfel veti reusi sa evaluati spatiile care necesita curatenie sau reorganizare.

Este eficient sa incepeti cu spatiile folosite cel mai des, cum ar fi bucataria, dupa care puteti trece la spatii precum debaraua, holul de intrare, baia, camera de zi, dormitorul si anexele (balcon, terasa, boxa, garaj). Spatiile casei pot fi luate pe rand, o zona pe zi in functie de timp si energie. 

In lista de activitati, puteti imparti organizarea si curatenia pe zile si pe spatii.

Incepeti organizarea cu zonele de depozitare mici, cum ar fi sertare, cutii, interiorul mobilierului, rafturile si corpurile suspendate. Mai departe puteti trece la dulapuri, birou si debara sau dressing. 

Cand vine vorba de organizarea casei, un pas important este strangerea obiectelor care trebuie aruncate sau donate. 

In cazul hainelor sau obiectelor decorative, o initativa prietenoasa cu mediul si care poate sa bucure alte persoane este sa le donati prin intermediul unor centre, asociatii sau magazine care se ocupa cu astfel de actiuni. In cazul electrocasnicelor uzate sau stricate, acestea pot fi trimise in centre de reciclare sau se poate opta inclusiv pentru programul Rabla 2022 care se desfasoara in luna decembrie. 

Dupa zonele de depozitare, puteti trece la organizarea locurilor care se afla la vedere (blaturi, usi) si a electrocasnicelor. 

Este recomandat ca pe blaturi, mese si corpuri de mobilier sa pastrati obiecte folosite cat mai des sau sa le organizati in functie de rolul lor in activitatile cotidiene. Cu cat sunt mai des utilizate, cu atat ar trebui sa fie la vedere si usor accesibile, si invers.

In cazul in care aveti nevoie de spatiu in plus de depozitare, puteti folosi si usile mobilierului prin fixarea unor carlige pe care se pot atarna obiecte usoare. Pentru obiectele decorative, se recomanda ca acestea sa fie puse in echilibru cu cele care au rol utilitar. De altfel, un mod eficient de a organiza lucrurile este prin alcatuirea de categorii in functie de intrebuintare si frecventa utilizarii. 

In cazul curateniei, un sfat util este sa incepeti din exteriorul casei si apoi sa va mutati in interior. Incepeti cu anexele, spatiile exterioare precum curtea sau gradina daca este cazul si partea exterioara a geamurilor. 

Incepeti curatarea suprafetelor si a interioarelor de sus in jos. Este recomandat sa folositi produse adaptate la suprafetele respective si la gradul de murdarie al fiecarui spatiu. 

Pentru mobilierul din lemn si obiectele sensibile puteti folosi produse cu un Ph neutru sau bazate pe ingrediente naturale. Cand lucrati cu produse cu un Ph diferit sau cu un grad de aciditate mai mare este important sa folositi manusi specifice pentru a va proteja pielea de interactiunea cu substante nocive.

Curatenia, asemenea organizarii, se face treptat si poate fi impartita in mai multe zile si pe diferite spatii din casa. 

In interior puteti incepe cu zonele tranzitate des, holul, bucataria si baia. Mai apoi puteti continua cu debaraua, frigiderul, cuptorul, camera de zi, dormitorul si dressing-ul. Un bun punct de plecarea sunt geamurile interioare, urmate de corpurile suspendate, rafturi, biblioteca si restul mobilierului , iar la final podeaua. Un aspect care nu trebuie trecut cu vederea este legat de materialele textile: spalarea perdelelor, covoarelor si curatarea saltelelor si canapelelor, acestea sunt unele dintre cele mai mari depozite de praf din casa. 

Pentru stergerea prafului si dezinfectarea rapida a suprafetelor puteti crea si in casa o solutie pe baza de otet, ulei esential si apa. 

Adaugati intr-un recipient 4 linguri de otet, 5-6 picaturi de ulei esential – pentru aroma, in functie de preferinta – 500 de ml de apa si amestecati bine. Solutia poate fi mutata intr-un pulverizator pentru mai multa eficienta. Inainte de a finaliza curatenia, asigurati-va ca toate suprafetele sunt curatate si dezinfectate. Este recomandat ca praful sa fie sters odata la 2-4 zile, in functie de activitatea din interior.

Dupa curatenia din exterior, se recomanda si o curatenie mentala, pentru ca mintea noastra e una dintre cele mai afectate si mai consumate parti ale corpului pe parcursul unui an. 

Prin obiceiuri vechi de sute de ani, impachetate in religii diferite, facem curatenie in casa (uneori inlaturam multe dintre lucrurile achizitionate care s-au dovedit ca au fost doar o toana de moment) si facem si curatenie “in corpul nostru” prin ceea ce e numeste post, daca suntem dintre cei care tin restrictiile alimentare religioase.

Insa religia noastra, fie ca suntem catolici, fie ca suntem ortodocsi sau protestanti, nu ne invita si la o curatenie mentala. Mai jos veti gasi cativa pasi care sunt usor de urmat intr-un asemenea proces, dar fiecare dintre noi stie ce e cel mai bine pentru el, daca e onest cu sine si isi doreste cu adevarat sa se asculte, sa-si vindece ranile si frustrarile adunate peste an.

 

Citește în continuare