Skip to content

„Povestea iei”, un spectacol de Alexandru Nagy, Gigi Caciuleanu si Dan Dediu, a celebrat 160 de diplomatie romaneasca. Premiera a avut loc la Paris, spectacolul se va juca si la Opera Nationala din Bucuresti

Dupa 57 de ani de la ultimul turneu la Paris, Opera Nationala Romana a prezentat in Sala Mare UNESCO premiera spectacolului „Povestea iei”, un eveniment multimedia complex dedicat aniversarii a 160 de ani de Diplomatie romaneasca.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” are doua parti, una orchestrala si una coregrafica, unde partea muzicala a evidentiat  valori muzicale traditionale romanesti in prelucrari diverse, continand de la „Hora martisorului” sau „Cantece romanesti” de Tiberiu Brediceanu, la „Sase dansuri romanesti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijorul Daniel Jinga si soprana Teodora Gheorghiu, in regia lui Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans creat de Gigi Caciuleanu are muzica originala compusa special pe aceasta tema de Dan Dediu, cu spectacolul prezentat de Baletul si Orchestra Operei Nationale Bucuresti. Scenografia, costumele si spatiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiectii Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistenta coregrafie Lelia Marcu-Vladu.

Despre eveniment, coregraful Gigi Caciuleanu spune „Cand dansezi, vorbesti in alte limbi si te adresezi publicului din sala nu pe limba lui materna, nu pe limba tarii unde esti ci… pe limba lui corporala. Pe limba lui tainica, pe limba lui misterioasa si, in acelasi timp, foarte accesibila, aproape animalica. Aici se cauta si se gaseste, cateodata, cand iti merge bine si il apuci pe Dumnezeu de-un picior, aceasta jonctiune intre animal si inger, care trece prin noi. Plecam de la aceasta factura a corpului uman si, in acelasi timp, ne ducem prin dans, prin miscare, mai departe, spre orice limita posibila, spre ingeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc intre concret si abstract.”

Excelenta Sa, doamna Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar, delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO, a mentionat ca evenimentul este o ocazie pentru „ a ne onora radacinile, pentru a oferi o mostra superba de suflet romanesc, reflectand, in acelasi timp, asupra prezentului si a destinului nostru ca tara. (…) Ma inclin si in fata creatorilor acestui spectacol original si captivant, care a imbinat armonios magia traditiilor ancestrale romanesti cu indrazneala modernitatii.”

Dupa prezentarea sa la UNESCO,  evenimentul va fi reluat si in Romania, pe scena Operei Nationale din Bucuresti, fiind inclus ulterior in stagiunea acesteia.

Evenimentul care a avut loc aseara poate fi urmarit pe canalul de Youtube UNESCO:

Citește în continuare