Skip to content

Premiere la teatru. La TNB – „Pacea eterna”, „Zorro, un pustnic pe trotuar” si „Cei drepti”, iar la Opera Nationala se joaca „Povestea iei”, spectacol care a avut premiera la Paris.

Pentru ca urmeaza o saptamana scurta, cu multe zile libere, urban.ro va recomanda cateva dintre spectacolele in premiera din Bucuresti.

„Povestea iei”, un spectacol de Alexandru Nagy, Gigi Caciuleanu si Dan Dediu, a celebrat 160 de diplomatie romaneasca la Paris, iar spectacolul se joaca si la Opera Nationala din Bucuresti pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” are doua parti, una orchestrala si una coregrafica, unde partea muzicala a evidentiat  valori muzicale traditionale romanesti in prelucrari diverse, continand de la „Hora martisorului” sau „Cantece romanesti” de Tiberiu Brediceanu, la „Sase dansuri romanesti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijorul Daniel Jinga si soprana Teodora Gheorghiu, in regia lui Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans creat de Gigi Caciuleanu are muzica originala compusa special pe aceasta tema de Dan Dediu, cu spectacolul prezentat de Baletul si Orchestra Operei Nationale Bucuresti. Scenografia, costumele si spatiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiectii Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistenta coregrafie Lelia Marcu-Vladu. Detalii despre bilete, aici.

Cu trimitere la celebrul eseu politic al filosofului Immanuel Kant, al carui titlu il imprumuta, „Pacea eterna” este un prilej de reflectie asupra dilemelor etice de neocolit ale gandirii si actiunii umane, care se intampla pe scena TNB pe 3-4 decembrie 2022.

Dramaturgul spaniol Juan Mayorga ne invita la o examinare a propriei constiinte: „Justifica scopul orice mijloace? Este cuantificabila viata unui singur om? Unde se termina masurile de preventie si securitate si unde incepe abuzul?”.

Pornind de la aceste interogatii, tanarul regizor columbian Alejandro Durán, absolvent al U.N.A.T.C., construieste un spectacol vibrant si actual, cu impact emotional, care indeamna publicul spre constientizarea acestor intrebari.

Din distributie fac parte Vlad Brumaru, Jawad Shahbazimoghadam, Denis Imbrescu, Catalin Cosarca si Adrian Ionescu. Noul spectacol face parte din programul 9G la TNB, prin care  se ofera artistilor independenti sprijinul de a-si realiza productiile la Sala Mica a Teatrului National, spatiu destinat in exclusivitate acestui demers, iar detalii despre spectacol sunt aici.

Tot in aceasta saptamana are loc si premiera unui nou spectacol in cadrul programului „Usi deschise pentru toti”, un one-man show al actorului Ioan Andrei Ionescu, regizat de Toma Danila, „Zorro”.

Autoarea acestei povestiri, Margaret Mazzantini este o scriitoare si actrita italiana cunoscuta, care a renuntat la scena in favoarea scrisului. Pentru romanul „Nu te misca” (2002) a primit Premiul Strega si Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distinctii literare italiene. Tradusa in 35 de limbi, cartea a devenit imediat un bestseller international, cu peste doua milioane de exemplare vandute, si a fost ecranizata de Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz in rolul principal. A scris monologul de teatru „Zorro, un pustnic pe trotuar” in 2004 pentru sotul sau, multipremiatul actor si regizor Sergio Castellitto.

Spectacolul are loc la Sala Pictura pe 4 decembrie, si este una dintre cele mai emotionante povesti contemporane, despre felul imprevizibil, cu mai multe fete, prin care destinul ne poate juca feste si viata ni se poate schimba. Detalii aici.

„Cei drepti”, unul dintre cele mai asteptate spectacolele din aceasta stagiune a TNB, se joaca din nou pe 3  decembrie, cu Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprisor, Maia Morgenstern si Ciprian Nicula in distributie.

In „Cei drepti” (1949), Camus a scris despre lumea in care indivizi care ucid in numele unor idealuri si credinte sunt convinsi de faptele lor „drepte”. Actiunea are loc in februarie 1905 la Moscova cand un grup de tineri apartinand Partidului Socialist Revolutionar organizeaza un atac terorist impotriva Marelui Duce Serghei, unchiul tarului, o figura despotica a acelor vremuri.

Conflictul piesei se contureaza intre doua concepte opuse despre revolutie: terorismul extremist (personificat de Stepan) – care sacralizeaza moartea adversarului si a martirului – si terorismul infaptuit de ucigasii „delicati” (Kaliaiev cu Dora) – care iubesc frumusetea si urasc tirania, gata sa ucida pentru a construi o lume in care niciodata nimeni nu va mai ucide.

Decorul este conceput Adrian Damian, iar costumele de Luiza Enescu, doi colaboratori obisnuiti ai lui Manutiu. Muzica este semnata de Mihai Dobre. Detalii despre bilete, aici.

Citește în continuare