Skip to content

Tendinte culinare. La Art Basel Miami a fost prezentata cea mai noua experienta culinara multisenzoriala. Oaspetii vor manca fara sa vada ce au in fata si vor experimenta mancarea cu ajutorul Realitatii Virtuale.

Anul acesta la targul de arta „Art Basel Miami” a fost inaugurata o noua experienta culinara multisenzoriala care se bazeaza pe Realitatea Augmentata si pe animatii. Proiectul a fost creat prin colaborarea dintre artistul italian Mattia Casalegno si chef-ul Chintan Pandya si este o combinatie intre arta contemporana, tehnologie de ultima generatie si feluri de mancare premiate la nivel international. Experienta a avut loc intre 28 noiembrie si 4 decembrie la restaurantul Superblue din Miami. 

Experienta a fost denumita Aerobanquets RMX si a devenit in scurt timp una dintre atractiile principale ale editiei Art Basel Miami 2022. Oaspetii au putut servi o cina futuristica in timp purtau o casca dotata cu Realitate Virtuala.

Mancarea a fost servita pe un recipient neted special si fiecare client a fost instruit de catre un chelner printr-o demonstratie inainte de a incepe experienta. Recipientul trebuia pus pe barbie, urmat de deschiderea gurii si aplecarea capului pe spate pentru a inghiti. Toate preparatele au venit in portii mici iar recipientul avea forma unei cupe gandite special pentru a nu lasa mancarea sa curga pe langa.

”A fost foarte experimental. Pentru un chef este o provocare foarte interesanta sa creeze complexitate in portii atat de mici. A trebui sa ne gandim la tot felul de moduri prin care sa obtinem toate aromele si texturile intr-o singura bucata. Totul se rezuma la a crea straturi.” a declarat Casalegno pentru publicatia Artnet News.  

Deoarece clientii nu puteau vedea mancarea in lumea reala, in timpul servirii fiecarui fel de mancare, aparea cate o reprezentare animata in spatiul virtual. Fiecare aroma venea cu animatii diferite, fructe, instrumente muzicale sau statui clasice monumentale care pluteau. Astfel, simturile erau controlate intr-un mod nemaivazut pana acum.

Fiecare fel servit a fost explicat verbal de catre Gail Simmons, autoare a multiple carti culinare. Astfel, vizitatorii puteau sa-si imagineze ceea ce urmeaza sa manance iar datorita tehnologiei inovatoare, fiecare aroma era intensificata de ceea ce se aude si se vede in realitatea virtuala.

”Simturile tale se deschid mai mult si devii mai atent si constient de ceea ce mananci. Realitatea Virtuala este un joc pentru mine. Este un fel de a-ti extinde simturile si de a te concentra mai mult pe gust si pe textura.” a spus Casalegno. 

Aerobanquets RMX a fost experimentat in doua moduri: standard si VIP, pentru fiecare era necesara o rezervare. 

Versiunea standard a avut 5 feluri de mancare servite intr-un interval de 30 de minute pentru un pret de 55 de euro. Versiunea VIP s-a desfasurat intr-un interval de o ora, si a inclus 10 feluri de mancare, alaturi de bauturi pentru o suma de 190 de euro. La finalul experientei, fiecare client a primit un meniu cu toate felurile degustate pentru a putea identifica fiecare ingredient.

Experienta a fost realizata pentru prima data de catre Casalegno in 2018 cu ocazia unor evenimente speciale dedicate realitatii virtuale la Chronus Art Center din Shanghai. 

Aerobanquets a avut loc si in 2020 la New York intr-un show gazduit de Fundatia James Beard, insa intr-o forma mai restransa. Casalegno lucreaza de fiecare data cu un chef nou pentru a crea noi animatii si sunete in realitatea virtuala care ca acompanieze noile feluri de mancare.

”Este frumos sa lucrezi cu artisti care provin din atat de multe discipline diferite. E ca si cum ai face un film” a adaugat Casalegno. 

Desi experienta gandita de artist se bazeaza pe tehnologia secolului al XXI-lea, viziunea lui Casalegno isi trage radacinile din istoria culinara si artistica a secolului trecut. 

Aerobanquets este o referinta la ”Cartea de Bucate a Futuristului”, redactata de artistul italian Filippo Tommaso Marinetti, unul dintre fondatorii miscarii futuriste. Cartea de tip manifest a fost publicata in 1932 si includea, printre altele, si o reteta de „Aeromancare”. 

Conceptele introduse de Marinetti in cartea sa au reprezentat baza teoretica pentru experienta lui Casalegno. In ambele situatii este vorba despre o masa care se serveste si se consuma fara cutite, dintr-o singura inghititura si cu efecte sonore si vizuale in fundal, menite sa imbunatateasca intreaga experienta.

Citește în continuare