Skip to content

IQOS, pentru prima data partener al festivalului NOVA, sustine inovatia in arta si tehnologie. Doua instalatii experimentale spectaculoase, de sunet si lumini, sunt montate la Bucuresti

In cadrul spatiului Platforma Wolff (str. Contantin Istrati nr. 1), in aceste zile, se desfasoara o serie de evenimente speciale care experimenteaza cu sunetul si lumina si care dau o directie noua, inspirationala, pentru artisti, muzicieni si spectatori, explorand relatia stransa dintre inovatie, arta si tehnologie.

Evenimentele din cadrul festivalului NOVA de la Platforma Wolff, sustinute de IQOS, partener al festivalului pentru prima data, dezvaluie participantilor modul in care pot fi create momente speciale cu ajutorul noilor instrumente de lucru, facilitate de tehnologie.

Timp de 4 zile, artistii, specialistii si spectatorii sunt invitati să descopere doua instalatii spectaculoase prin directiile artistice pe care le propun.

Centrul german de arta imersiva, muzica si tehnologie ZiMMT a adus la Platforma Wolff o instalatie de sunet 3D care reprezinta contextul in care au loc un atelier de sunet spatial si o serie de performance-uri experimentale, iar artistii Alexandros Raptis si Andrei Cozlac au expus instalatia de lumini reactive la sunet, WONDER.

Cu aceste instalatii cu rol important in scenografie, au fost pregatite 4 spectacole sustinute de artisti romani si straini – Judith State si Radu Dumitriu, Alexandros Raptis si Andrei Cozlac, Bogdan Morosanu (Rockabella), Felix Deufel si Nikhil Nagaraj.

Obiectivul acestor evenimente este de a le oferi o experienta unica participantilor si membrilor comunitatii creative, precum si de a crea un context deschis experimentului artistic, prin alaturarea dansului, a muzicii 3D si a efectelor de lumini.

Pentru cei care vor sa afle mai multe despre constructiile audio tridimensionale a fost organizat un workshop de 3 zile sustinut de Felix Deufel,  sound designer si fondator al centrului creativ ZiMMT din Leipzig. Informatiile acestui atelier sunt esentiale pentru crearea si compunerea unor piese muzicale sau arta sonora cu un sistem de sunet 3D format din 20 de difuzoare.

Prin inovatia pe care o aduce, worskshop-ul a fost destinat sound designerilor, artistilor interesati de performance-uri, compozitie, muzicienilor, DJ-ilor, compozitorilor, producatorilor, artistilor, inginerilor audio si programatorilor.

Workshop-ul face parte din sectiunea NOVA EDU, un demers format dintr-o serie de ateliere practice sustinute de cercetatori, dezvoltat in parteneriat cu CINETic/Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative al UNATC si Goethe-Institut Bucuresti.

Parteneriatul dintre IQOS si NOVA descrie intâlnirea a doua lumi pentru care inovatia si creativitatea reprezinta deopotriva punctul de plecare, dar si destinatia tuturor demersurilor lor.

„Prin parteneriatul cu NOVA, IQOS continua sa fie alaturi de comunitatea creativa din România si sa sustina proiecte aflate la intersectia dintre arta si inovatie tehnologica, pe care le-am adus mai aproape de publicul larg,  precum si de utilizatorii nostri. Festivalul NOVA este o buna ocazie sa patrundem intr-un nou univers al artei, mai conceptual si mai experimental, iar acest lucru este posibil prin inovatie, creativitate si tehnologie, valorile care caracterizeaza brandul IQOS.” – Denys Strobykin, Director Marketing & Digital la Philip Morris România

Unul dintre spectacolele experimentale din proiect este sustinut de Alexandros Raptis, artist pasionat de regia de teatru, light design si compozitia muzicala, alaturi de Andrei Cozlac, artist video experimental.

Acestia au creat instalatia WONDER, in care lumina si sunetul interactioneaza pentru a crea instante spatiu-timp care provoacă imaginatia participantilor.

Actrita si coregrafa Judith State si muzicianul Radu Dumitriu au creat o calatorie de autocunoastere prin intermediul muzicii si dansului, iar trupa Rockabella vor prezenta cel mai recent album, INvulnerabili, mixat live in format sonor tridimensional de Bogdan Morosan, unul dintre membrii trupei.

Seria de evenimente se va incheia cu o prezentare realizata de Felix Deufel, initiatorul ZiMMT, si Nikhil Nagaraj, sound artist, a proiectului If we vanish – In search of natural silence.

Cei doi artisti si echipele lor si-au propus sa intregistreze cât mai fidel sunetele celor mai salbatice zone din India, unde poluarea sonica si interventia umana inca nu au ajuns. Ei au reusit sa capteze astfel  peste 434 de ore de sunete de trei tipuri diferite : biofonie – produs de factori non-umani, geofonie – sunet natural non-biologic si antropofonie – zgomot generat de om. 

Accesul la workshop-urile si performance-urile organizate de NOVA in parteneriat cu IQOS este permis  doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani si se realizeaza prin achizitionarea unui bilet de pe platforma Eventbook.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Elibereaza nicotina, care provoaca dependenta. IQOS este destinat adultilor care altfel ar continua sa fumeze sau sa foloseasca produse cu nicotina.

Material sustinut de IQOS

Citește în continuare