Skip to content

Trei momente controversate din noul documentar Netflix, Harry si Meghan. Dincolo de evenimentele prezentate subiectiv si de conflictul a doua culturi total diferite, miniseria deschide o usa catre intelegerea mecanismelor sistemului sofisticat de informare subiectiva a Casei Regale Britanice

E un proverb japonez care spune, exista adevarul vazut din perspectiva ta, adevarul vazut din perspectiva mea si exista adevarul.

Cam asa functioneaza explicatia generala data de abordarea documentarului Netflix, Harry si Meghan.

In noua serie documentara Harry & Meghan, ale carei prime trei episoade sunt acum difuzate pe Netflix, Printul Harry si Meghan Markle isi sustin punctul de vedere: „Cand mizele sunt atat de mari, nu are mai mult sens sa auzim povestea noastra de la noi?”.

Mini documentarul e departe de a fi jurnalistic, de a urmari mai multe opinii vazute din perspective diferite si chiar si atunci cand sunt “citati” prieteni din Londra de exemplu, e vorba despre fostii angajati ai cuplului care aveau job-uri de PR pentru a-i promova in Anglia.

Pentru cei care sunt fanii cuplului, docuseria e un acces la o perspectiva emotionala care marcheaza conflictul dintre doua culturi – cea americana, mai flamboianta si mai relaxata in abordare, poate chiar mai superficiala prin lipsa unei istorii cu radacini adanci, si cea britanica, mai conservatoare, traditionalista, cu radacini de sute de ani in rigoarea regalitatii si disciplina abordarii oficialitatilor.

Pentru cei care sunt impotriva cuplului Sussex marturisirile sunt despre obraznicie in raport cu rigorile regale, denaturarea adevarului si exploatarea unui context pentru bani.

Dar de oricare parte ati fi, povestile spuse de Harry si Meghan dau, cu toata doza mica de adevar,  o directie despre mecanismele din interiorul unui sistem cum e Casa Regala Britanica, lucruri care controleaza informatii, le manipuleaza sau ajuta la influentarea opiniei publice intr-o directie favorabila regalitatii.

Atunci cand ducele si ducesa de Sussex s-au despartit de familia regala in 2020, cu tot cu mutarea in America de Nord, au lasat in urma indatoririle de a servi o viata de serviciu public si au renuntat pe parcurs la inclinatia institutiei de a-si tine mizeria perpetua in spatele usilor inchise – ceea ce le-a dat un avantaj fata de cei care se plimba pe terenul Palatului Buckingham, dar si fata de cei stationati in afara acestuia.

Din primele momente ale primului episod al docuseriilor avem un anunt scris pe ecran:  „Membrii Familiei Regale au refuzat sa comenteze continutul din cadrul acestui serial”.

Ieri reprezentanti ai casei regale, prin surse care nu au fost numite direct, au spus in prima faza ca nu au fost contactati pentru nicio parere de catre cineva din echipa de productie, pentru ca pana seara sa apara o alta sursa care a spus ca a fost un mail al unei “a treia parti”, dar cand reprezentatii casei regale au vrut sa verifice sursa mailului nu au mai primit niciun raspuns.

Regizat de Liz Garbus, Harry & Meghan urmeaza serialului Oprah With Meghan and Harry de anul trecut, fiind primele lor interviuri in fata camerei de la conversatia care a scos in fata rasismul, hartuirea si represaliile financiare care i-au indepartat de palat si, mai tarziu, de Regatul Unit in intregime.

Docuseria in sase parti – prima lansare dintr-un contract de 100 de milioane de dolari cu Netflix – se intoarce la inceputurile relativ normale ale cuplului (daca exista ceva normal in a te intalni cu un prieten care iti aranjeaza o intalnire cu un print la propriu) si prezinta modul in care totul a luat-o razna, intamplator dupa ce s-au casatorit.

Inaintea premierei, membri de rang inalt ai presei britanice – descrisa de istoricul David Olusoga ca favorizand o mentalitate „toxica” – au afirmat ca filmarile si imaginile prezentate in trailerele docuseriilor au inclus imagini inselatoare. Analizele de la BBC au sustinut ca videoclipurile menite sa descrie frenezia mediatica cu care s-a confruntat adesea cuplul au fost de fapt extrase de la premiera filmului Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea a doua. Alte clipuri o surprind pe modelul Katie Price aparand la un tribunal si pe avocatul Michael Cohen fiind asaltat de paparazzi.

Al doilea set de episoade va fi difuzat pe 15 decembrie. Deocamdata, iata care sunt principalele concluzii din prima jumatate a povestii.

Palatul Regal i-a redus la tacere pe Meghan si Harry cand a fost vorba de rasism

Inainte ca relatia lui Meghan cu printul Harry sa devina publica si la cateva luni dupa ce au inceput sa se intalneasca, Markle spune ca nu a fost tratata  ca o femeie de culoare. „Este foarte diferit sa fii o minoritate, dar sa nu fii tratata ca o minoritate de la bun inceput”, a explicat ea. Cand titlurile din presa si comentariile au facut din identitatea sa biraciala punctul central al nemultumirilor lor, palatul le-a dat instructiuni clare amandurora: „Nu spuneti nimic”.

Printul Harry s-a simtit „rusinat” dupa ce a purtat un costum nazist

In timp ce Markle a abordat nedreptatea si rasismul tesute atat in propria viata, cat si in viata Angliei si a Americii, Printul Harry a trebuit sa marcheze cumva momentele in care el insusi a fost rasist, inflamant intreaga populatie.

Herry a spus ca a avut un timp in care „somnambula fericit prin viata”, dar a afirmat ca el crede ca calatoriile sale l-au facut suficient de familiarizat cu prejudecatile inconstiente si cu conditiile de viata variate din intreaga lume.

„Chestia cu prejudecatile inconstiente este ca, de fapt, nu este vina nimanui”, a spus el. „Dar, odata ce a fost evidentiat sau identificat in tine insuti, trebuie apoi sa indrepti lucrurile. Este vorba de educatie. Este vorba de constientizare. Si este o munca constanta in progres.”

Aceeasi conversatie a revenit in 2020, cand au reaparut imagini cu printul Harry purtand o uniforma nazista la o petrecere privata in 2005, lucru pe care acum il mentioneaza ca fiind „probabil una dintre cele mai mari greseli din viata mea”.

El a adaugat: „M-am simtit atat de rusinat dupa aceea, tot ce am vrut sa fac a fost sa indrept lucrurile.” Incercarea sa de a face acest lucru l-a condus mai intai la un rabin sef din Londra, apoi la un supravietuitor al Holocaustului din Berlin. „As fi putut ignora si probabil ca as fi facut aceleasi greseli la nesfarsit in viata mea. Dar am invatat din asta”. Tanarul, pe atunci in varsta de 20 de ani, a emis o declaratie de scuze pentru presa, recunoscand „orice ofensa sau jena” pe care a provocat-o.

In cartea „Battle of the Brothers”, publicata in 2020, corespondentul regal Robert Lacey sustine ca incidentul cu uniforma nazista a provocat o prapastie intre Harry si William, citand in special un dezechilibru in ceea ce priveste vina distribuita intre Harry si William, care avea 22 de ani la acea vreme si care l-ar fi insotit pe fratele sau in excursia sa pentru a cumpara costumul.

In luna ianuarie, printul Harry va lansa un volum de memorii de 415 pagini intitulat Spare, o referire la expresia „heir and spare” (mostenitor si rezerva), referindu-se la el si la William, care este primul in linia de succesiune la tron. The New York Times a relatat ca volumul s-a confruntat cu multiple intarzieri, si anume din cauza reticentei printului de a impartasi anumite elemente din continutul sau.

Mama lui Meghan a fost „uimita” de farsele fostului sot la nunta regala

In perioada premergatoare nuntii lui Harry si Meghan din 2018, drama familiala a fost in centrul atentiei presei. Povestile au inceput marunt in comparatie cu ceea ce avea sa urmeze mai tarziu, concentrandu-se pe sora vitrega paterna a ducesei, care ar fi fabricat amploarea relatiei lor, desi un titlu de carte de vizita spunea: „Nu am avut nicio legatura cu aceasta relatie: „Samantha Markle sustine ca ea si Meghan au avut o relatie apropiata pana in 2018”. Si in timp ce Markle neaga ca ar avea vreo legatura semnificativa cu ea, fosta actrita a devenit in mod expres apropiata de nepoata ei, Ashleigh Hale, crescuta de parintii Samanthei.

„Cum explicam ca aceasta sora vitrega nu este invitata la nunta, dar ca fiica surorii vitrege este?”. isi aminteste Markle ca a intrebat echipa regala de comunicare de la acea vreme. Mergand inca pe coji de oua, actrita devenita figura regala a ezitat, in mod de inteles, sa alimenteze frenezia infometata a presei, chiar si atunci cand incerca sa faca ceea ce trebuie. „Indrumarea de la acea vreme a fost sa nu o chemam la nunta noastra”, a explicat ea. „Eram in masina cu H. O aveam pe speaker si am vorbit cu ea despre ce indrumari ni se dadeau si de ce s-a facut aceasta evaluare. Si asta este dureros”.

S-a dovedit a fi fost o decizie in mare parte inutila odata ce a aparut vestea ca tatal lui Markle, Thomas Markle, a inscenat fotografii pentru presa in saptamanile dinainte de a o conduce la altar si de a-l intalni pentru prima data pe Printul Harry.

Dincolo de orice implicare care tine de reprezentarea publica a celor doi, documentarul arata familii dureros de disfunctionale, cu decizii interne care au traumatizat multe dintre persoanele implicate. Nici macar nu mai e vorba despre cine are dreptate intr-o disputa pe bani si faima, e despre cine va ramane cu mai putine sechele dupa asta.

Ultimele trei episoade din documentarul Harry si Meghan vor fi publice joia viitoare pe 15 decembrie

Citește în continuare