Skip to content

Pianista britanica Joanna MacGregor, decorata de Regina Elisabeta, si violonistul francez David Grimal vor canta la Bucuresti.

Programul lunii decembrie este incarcat cu spectacole si concerte speciale care reamintesc cat de influente sunt muzica si cultura in atingerea unei stari de bine si a unei energii pozitive. Este demonstrat stiintific prin mai multe studii ca muzica clasica experimentat live, in sala de concerte, are un efect benefic asupra starii de spirit.

Saptamana aceasta aduce in program doua astfel de evenimente care ar putea aduce o evadare din stresul sarbatorilor intr-o lume dominata de doi artisti de talie mondiala.

Joanna MacGregor, una dintre cele mai talentate pianiste din lume, decorata de Regina Elisabeta, va concerta la Ateneul Roman in cadrul Festivalului Hoinar 2022.

Intre 12 si 20 decembrie are loc o noua editie a Festivalului Hoinar 2022 care o aduce in premiera la Ateneul Roman pe Joanna MacGregor, o pianista-fenomen a culturii internationale actuale,  care a urcat pe scenele din peste de 80 de tari si este deopotriva sefa de catedra a prestigioasei Academii Regale de Muzica din Londra.

Decorata de Regina Elisabeta pentru interpretarile sale originale, MacGregor va urca pe scena Ateneului Roman alaturi de pianistul Florian Mitrea, la randul lui prezent pe scene reputate la nivel mondial si laureat a numeroase concursuri internationale.

Recitalul va avea loc duminica, 18 decembrie de la orele 19:00 si va include creatii de Wagner, Nina Simone, Ligeti sau Chopin, conceptul festivalului fiind cel de „poduri” intre culturi, stiluri si perioade diferite.

„Recitalul promite o incredibila calatorie cathartica, de la prafuitele ulite ale satului est-european la strazile Americii segregate din secolul al-XX-lea, avand ca liant muzica – clasica, de jazz și de inspirație folclorica. Cu lucrari care trec de la Liszt, la Bartok si Chopin, la piese romanesti semnate de Paul Constantinescu si Sigismund Toduta. ”, povesteste Florian Mitrea, fondatorul Festivalului Hoinar.

Biletele pentru recitalul programat pentru 18 decembrie sunt puse in vanzare aici iar pentru cei interesati, festivalul va aduce tine tinerilor pianisti romani o sesiune de mentorat cu celebra artista.

Violonistul francez David Grimal este invitat special ca solist si dirijor intr-un concert la Sala Radio.

Nascut in 1973, David Grimal a absolvit Conservatorul din Paris și cariera sa a insemnat in ultimii 20 de ani concerte sustinute ca solist alaturi de cele mai apreciate orchestre ale lumii, ca Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Berliner Symphoniker, Russian National Orchestra, New Japan Philharmonic sau English Chamber Orchestra. 

Grimal, preferat de numerosi compozitori contemporani care i-au dedicat creatiile lor, este fondator si director artistic al proiectului „Les Dissonances”, singura orchestra simfonica din lume care interpreteaza repertoriul standard fara dirijor. In plus, este si pedagog – preda la Hochschule für Musik – Saarbrücken (Germania) – si este invitat frecvent sa faca parte din jurii de concursuri internationale.

In concertul de la Bucuresti, David Grimal va interpreta pe vioara lui Stradivarius din 1710, denumit-a „Ex-Roederer”. Spectacolul va fi dedicat in exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: Felix Mendelssohn.

In prima parte a serii veti asculta „Concertul in mi minor pentru vioara si orchestra” si in cea de-a doua parte „Simfonia nr. 4 –  Italiana”. Biletele se pot achizitiona online de pe iabilet.ro si fizic de la casa de bilete a Salii Radio.

Concertul va fi transmis live pe frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si pe site-urile celor doua posturi de radio.

Citește în continuare